Back to Question Center
0

Semalt: Pengilat Kandungan. Cara Cari Siapa Siapa Mencuri Kandungan Anda

1 answers:
Jika anda seorang blogger atau penulis kandungan, peluang yang anda tahu ialah: segala-galanya mengenai pengikis kandungan. Ambil perhatian bahawa pengikis kandungan boleh menyalin atau mencuri kandungan web anda untuk blog peribadi mereka tanpa sebarang kebenaran. Beberapa pengikis kandungan hanya menyalin dan menyekat posting blog anda sepanjang masa, sementara yang lain menggunakan program automatik untuk mengambil kandungan dari suapan RSS dan menerbitkannya di laman web mereka sendiri. Di sini kita akan menerangkan bagaimana untuk mengetahui siapa yang mencuri kandungan web anda dan langkah-langkah yang perlu diambil terhadap mereka.

Kecuali anda tidak mencari tajuk pos anda di Yahoo, Bing atau Google, anda tidak boleh mengesan laman web yang mencuri kandungan anda secara tetap. Sekiranya anda ingin mengetahui tentang mereka spam rakan atau penggodam, anda boleh mencuba mana-mana cara berikut - bellroy lowdown.

1. Copyscape:

Ini adalah cara termudah dan paling mudah untuk mengetahui siapa yang mencuri kandungan anda di internet. Program ini membolehkan anda memasukkan URL kandungan web anda dan mencari salinannya di World Wide Web. Anda boleh menggunakan versi percuma dengan pilihan terhad atau versi premium yang membolehkan anda menyemak hampir 10,000 halaman web untuk beberapa dolar.

2. Trackbacks:

Anda juga boleh cuba melayari tapak WordPress anda untuk mengenal pasti dan melancarkan tapak yang mencuri kandungan anda hampir setiap hari. Jika anda menggunakan Akismet, banyak pelacakan akan ditunjukkan dalam folder spam anda. Kunci untuk mengenal pasti dan mendapatkan trackback adalah dengan memasukkan pautan pos anda dengan teks utama. Hubungan dalaman dan luaran adalah penting untuk pengoptimuman tapak anda.

3. Alat Webmaster:

Cara lain untuk mencari pengikis kandungan adalah dengan menggunakan Alat Webmaster. Pergi ke Web> Pautan akaun Google Analitis anda dan klik pada lajur Halaman Terkait. Sebarang laman web yang telah menghubungkan siaran anda akan dipaparkan di kawasan ini. Untuk mencari pautan anda sendiri di laman web ini, anda hanya perlu mengklik pada domain dan mencari butiran artikel mana laman web anda telah dicuri setakat ini. Di sini anda dapat melihat betapa cemerlangnya mereka menyalin dan menampal tajuk dan kandungan pos anda setiap hari.

4. Google Alerts:

Jika anda tidak menyiarkan secara teratur dan mencari untuk mengikuti sebarang catatan atau artikel blog anda di laman web lain, anda mesti membuat Google Alerts menggunakan padanan tepat tajuk artikel anda meletakkannya dalam tanda petikan.

Dapatkan Kredit untuk Post Scraped:

Jika anda telah membuat laman WordPress, anda harus mencuba plugin footer RSS. Ia membolehkan pengguna meletakkan potongan tersuai teks anda di bahagian bawah atau atas kandungan suapan RSS. Dan jika anda tidak memiliki laman WordPress, anda perlu memasukkan huraian singkat atau nota di bahagian bawah atau atas kandungan anda yang mengandungi maklumat yang sama dan harus dirujuk dengan betul.

Bagaimana Menghentikan Mengikis Kandungan?

Jika anda tidak mahu sesiapa mencuri atau menyalin kandungan web anda, anda perlu mengambil beberapa langkah. Pertama sekali, anda perlu menghubungi pentadbir laman web dan minta dia untuk menurunkan halaman di mana kandungan web anda disalin. Anda boleh meyakinkannya untuk mendapatkan artikel-artikel yang dikeluarkan dengan serta-merta.

Jika tidak ada cara untuk menghubungi pentadbir, anda harus melakukan Lookup Whois untuk mengetahui siapa yang memiliki laman web atau nama domain ini. Sekiranya ia tidak berdaftar secara peribadi, anda akan mencari alamat e-mel pentadbir dengan mudah. Sebagai alternatif, anda boleh menghubungi GoDaddy atau HostGator dan membawanya ke perhatian mereka bahawa laman web atau nama domain yang dimaksudkan terus mencuri kandungan web anda dan ia sama ada akan dikeluarkan atau digantung dengan serta-merta.

Terakhir tetapi tidak sekurang-kurangnya, anda boleh melawat DMCA. Anda mesti menggunakan perkhidmatan takedownnya untuk mendapatkan imej, video, catatan blog dan kandungan berhak cipta anda. Terdapat beberapa plugin WordPress yang menggabungkan lencana dilindungi DMCA, dan anda boleh memasangnya di laman web anda untuk memberi amaran kepada penggodam dan pencuri yang berpotensi.

December 22, 2017