Back to Question Center
0

Semalt: Laman Web yang tidak boleh dipercayai yang terkenal

1 answers:

Untuk mengikis data yang anda mahukan secara manual, anda perlu mempunyai kemahiran pengaturcaraan yang sangat baik. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pelbagai alat pengekstrakan data web yang bertujuan membaca, struktur dan mengikis data dalam format tertentu. Walau bagaimanapun, sesetengah laman web tidak dapat dipraktikkan, yang bermaksud mereka sama ada menggunakan teknik anti-scraping atau menukar markup mereka dengan kerap. Sebagai contoh, LinkedIn, Alibaba dan Facebook memerlukan butiran masuk, tawaran untuk memasukkan CAPTCHA, dan menyekat alamat IP untuk memastikan perlindungan dan privasi pengguna mereka.

1. Facebook:

Facebook adalah salah satu laman web rangkaian sosial yang paling terkenal yang mempunyai lebih daripada 20 juta pengguna aktif di seluruh dunia - ray ban experimente. Terdapat sejumlah besar aplikasi dan data mengikis program yang bertujuan untuk mengekstrak maklumat individu dari Facebook. Malangnya, kebanyakan alat tidak menyediakan data yang tepat dan boleh dibaca. Facebook telah membuat kesulitan untuk spammer dan penggodam untuk mengumpul maklumat mengenai penggunanya. Ia boleh diperolehi hanya dengan bantuan parser HTML seperti Python, tetapi kebanyakan webmaster dan freelancer tidak mengetahui asas Python. Terbaru, pengikis Facebook dilancarkan untuk mengeluarkan maklumat penting dari laman web rangkaian sosial ini. Dengan pengikis Facebook, anda hanya boleh mengumpul nama dan alamat e-mel pengguna Facebook. Tetapi jika anda ingin mengumpul data mendalam, anda tidak boleh menggunakan alat ini atau mana-mana pengikis yang serupa.

2. LinkedIn:

LinkedIn adalah laman web rangkaian sosial yang lain yang mustahil untuk mengikis. Walau bagaimanapun, anda boleh mengeluarkan sebahagian daripada data dari beberapa halaman web, tetapi kebanyakan maklumat tidak boleh diakses. Anda hanya boleh mengikis maklumat dari profil awam LinkedIn menggunakan Import. io atau Kimono Labs. Pemasar tidak boleh memanfaatkan perkhidmatan mengikis kerana langkah keselamatan LinkedIn yang kuat. Walau bagaimanapun, mereka telah mula menggunakan Lead Extractor, yang membantu mengikis profil awam. Alat ini boleh mengikis pautan profil, nama, dan alamat e-mel sahaja. Tetapi jika anda ingin mendapatkan Skype ID, ID Yahoo Messenger, alamat lengkap, dan ID Twitter pengguna, LinkedIn tidak akan membiarkan anda melakukannya.

3. Alibaba:

Alibaba adalah konglomerat teknologi yang menyediakan perkhidmatan perniagaan kepada pengguna dalam talian. Malangnya, tidak ada cara untuk mengikis data dari laman web ini. Tidak seperti Amazon dan eBay, Alibaba telah menyulitkan penggunanya untuk mengekstrak maklumat mengenai produk, imej, penerangan dan harganya. Pada tahun 2015, beberapa alat yang dapat mengikis data dari Alibaba dengan mudah diperkenalkan kepada orang ramai. Kebanyakan alat dibayar dan tidak menghasilkan jangkaan pemula. Alibaba mengendalikan pelbagai perniagaan di seluruh dunia dan menghubungkan pembeli dengan pembekal. Sementara itu, ia memastikan privasi mereka dan tidak membenarkan sesiapa mengikis data. Sehingga Oktober 2017, Alibaba mempunyai lebih daripada 500 juta pengguna aktif bulanan di seluruh platformnya. Alibaba bahkan mengalahkan pemain awan utama seperti Amazon, Google, dan Microsoft dalam pertumbuhan pendapatan awan. Ia telah melaksanakan strategi terbaik untuk memastikan privasi pembekalnya dan menghalang semua alamat IP yang mencurigakan dalam beberapa saat.

December 22, 2017