Back to Question Center
0

Tutorial Mengikis Web Dari Pakar Semalt Untuk Pengguna Bukan Profesional

1 answers:

Kini, internet telah menjadi sumber nombor satu di mana majoriti pengurus dan web pencari mencari data yang mereka perlukan. Web adalah platform yang luas, dan orang perlu menggunakan alat yang tepat untuk mengekstrak semua maklumat yang mereka inginkan. Salah satu perkara yang paling penting adalah untuk mengetahui cara mengesan dataset yang betul. Sebagai contoh, mereka mungkin mahu mengikis data kumpulan bir kraf dan dapat menganalisis hasilnya kemudian.

Walau bagaimanapun, pertama, pengguna perlu tahu bagaimana mereka memulakan projek mereka sendiri. Jika mereka mahu, mereka boleh mengikis dataset bir kraf dari laman web menggunakan Python - toshiba trade-in old computer.

Web Scraping: Alat Pengekstrakan Berkesan

Web Scraping dapat membantu pencari web untuk secara automatik mencari sejumlah data dari berbagai laman web di seluruh jaring. Ia adalah alat yang sangat berkesan untuk memberikan keputusan tertentu dalam beberapa minit. Hari ini, banyak pengurus jualan menggunakan alat ini untuk mengekstrak harga, senarai produk dan banyak lagi. Sebagai contoh, pengguna boleh membuat kod pengikat web untuk memberi mereka senarai produk yang mereka minati, serta rating mereka dari laman web e-kedai. Malah, mengikis laman web adalah cara yang berkesan untuk mengumpulkan sebarang data yang anda perlukan dan meningkatkan kualiti produk atau perkhidmatan yang ditawarkan.

Sedikit Perancangan

Pencari Web yang ingin membina logik untuk pengikis yang mereka gunakan perlu membuat rancangan mereka sendiri. Pertama, mereka perlu memutuskan jenis maklumat yang mereka ingin kumpulkan dari laman web ini atau laman web tersebut. Sebagai contoh, mereka mungkin mahu mengeluarkan halaman yang mengandungi maklumat mengenai bir kraf. Dan ini bukan masalah besar kerana terdapat banyak laman web yang menyediakan maklumat ini.

Semak kod HTML

Jika mereka mahu pengikis mereka untuk mencari semua maklumat mengenai bir kraf, mereka perlu melihat kod khas (HTML) laman sesawang. Mereka perlu diingat bahawa kebanyakan penyemak imbas web menawarkan satu cara untuk mengesan kod sumber laman web HTML dengan hanya satu klik. Sebagai contoh, di Google Chrome, pencari web boleh mengklik kanan pada elemen di laman web tertentu dan kemudian klik 'Periksa,' untuk melihat kod HTML.

Beers & Breweries Pangkalan data

Pangkalan data pembikinan agak mudah untuk dicipta. Pencari Web hanya perlu memilih semua lajur yang berkaitan dalam dataset, mengeluarkan sebarang pendua dan kemudian menetapkannya semula. Dengan menetapkan semula indeks, buat pengecam khas untuk setiap kilang bir. Mereka akan memerlukan pengenal ini apabila membuat dataset untuk bir kerana cara ini mereka mempunyai peluang untuk mengaitkan setiap bir dengan id bir khusus. Juga, mereka boleh membuat dataset untuk bir dan menggantikan semua data berulang mengenai kilang bir, seperti nama dan lokasi. Kemudian mereka boleh memadankan setiap kilang bir dengan jenis bir tertentu.

Menggunakan Pembolehubah, seperti Bandar dan Negeri

Melalui dataset untuk pembuatan kilang, mereka boleh membuat lajur untuk lokasi kilang bir, seperti bandar dan negeri di mana setiap kilang bir terletak. Mereka boleh memisahkan kedua pembolehubah tersebut dengan menggunakan fungsi split.

December 22, 2017