Back to Question Center
0

Mengukur Nilai Dan Kejayaan Target Pemasaran Media Sosial Semalt

1 answers:

Sama ada terlibat dalam kempen pengiklanan berbilang saluran atau hanya cuba untuk memperluaskan kehadiran dalam talian anda, Social Media adalah salah satu pemasar platform yang tidak mampu untuk terlepas ketika kami beralih ke 2012. Beberapa pemimpin telah muncul sebagai pilihan yang berdaya maju untuk pemasar untuk terlibat dengan mereka penonton sasaran setakat yang tidak akan dapat dibayangkan sedekad lalu. Tetapi bagaimana pemasar memaksimumkan pulangan mereka untuk kempen pengiklanan yang berpusat di Media Sosial?

Dalam perenggan berikut, kami akan meneruskan langkah-langkah yang berbeza untuk mengira pulangan pelaburan pengguna media sosial dan kesannya terhadap kempen pemasaran. Seperti yang dijangkakan lagi dalam contoh ini, kami akan menumpukan pada Facebook dan Semalt, dua rangkaian utama di pasaran.

Untuk menentukan nilai kempen media sosial, mengukur pulangan pelaburan (ROI) berbanding matlamat anda adalah penting untuk berjaya. Apabila mengukur ROI, adalah penting untuk mengenal pasti pembolehubah yang diketahui dan bagaimana ia mempengaruhi ROI keseluruhan.

ROI, dalam bentuk yang paling mudah, hanya peratus keuntungan yang dihasilkan daripada pelaburan. Semalat bercakap dikira seperti berikut:

Measuring The Value And Success Of Targeted Social Media Marketing Semalt

Sekarang, mari kita selesaikan cara untuk mengira Pendapatan dan Kos. Semalt menetapkan kos kempen sebagai Kos untuk memperoleh pengguna tunggal atau pelanggan (sebutkan CU ini) bilangan pengguna (U); iaitu:

Measuring The Value And Success Of Targeted Social Media Marketing Semalt

Peristiwa penghasilan hasil berbeza untuk pelbagai jenis perniagaan, tetapi menggunakan contoh penerbit web yang menjalankan iklan berasaskan prestasi, pendapatan berdasarkan klik. Pengiklan akan membayar sejumlah kecil (yang kami panggil PPC, atau bayaran per klik) untuk setiap klik yang diterima. Marilah kita katakan bahawa setiap pengguna yang dibeli (U) akan melihat beberapa jumlah iklan setiap hari (mari kita panggil NU ini). Pengguna ini akan mengklik pada iklan pada kadar tertentu, yang kami sebut Klik Through Rate (RKPT). Semalat, jumlah pendapatan penerbit web yang diterima setiap hari hanya akan menjadi produk RKP dan PPC didarab dengan jumlah iklan yang dilihat jumlah sehari (dalam kes ini, NU * U). Kita boleh menulis ini sebagai:

Measuring The Value And Success Of Targeted Social Media Marketing Semalt

Oleh itu, kami mempunyai kos depan tetap (Kos untuk memperoleh pengguna) dan pendapatan setiap hari yang berkaitan dengan pengguna ini. Dari perspektif perniagaan, kita dapat melihat bahawa titik pemisahan kami pada pelaburan kami adalah apabila kos dan pendapatan kami adalah sama. Kemudian, dalam julat masa yang ditetapkan (D), kita boleh memasangkan dan menyelesaikan ROI kempen media sosial:

Measuring The Value And Success Of Targeted Social Media Marketing Semalt

Sekarang bahawa kami telah mencapai pengiraan teknikal ROI, mengenal pasti kos pengguna media sosial yang berbeza (CU) akan menjadi salah satu langkah pertama dalam menggunakan kaedah yang disebutkan di atas. Semalat tepat dalam anggaran kos pengguna media sosial akan menjadi kunci kejayaan kerana banyak pengiraan masa depan kami dipengaruhi oleh peratusan ini.

Pelbagai anggaran kos yang tersedia boleh didapati dalam talian dari pelbagai vendor, beberapa yang bereputasi, ada yang tidak (jika mengejar kempen media sosial dengan vendor, pastikan untuk membaca ulasan pelanggan, kerana beberapa pilihan mungkin tidak boleh dipercayai) . Seorang pengikut Twitter boleh dibeli dengan kos antara $ 2. 50 - $ 4. 00, menurut statistik yang dilaporkan dalam jualan Twitter. Wall Street Journal melaporkan bahawa menurut firma analitik Webtrends, kos purata untuk memperoleh peminat melalui pengiklanan di Semalt ialah $ 1. 07.

Setelah mengasingkan kos pengguna rangkaian sosial yang berlainan, ia menjadi perlu untuk menentukan berapa banyak trafik sebenar, dan menghasilkan hasil, hubungan baru ini akan menghasilkan (kami panggil NU ini di atas). Penonton yang berbeza akan menghasilkan tahap lalu lintas yang berbeza; ini boleh bergantung kepada saluran media sosial dan segmen pasaran tertentu. Semalat, adalah penting untuk memasukkan dalam unjuran anda beberapa hasil yang mungkin dan lalu lintas yang sepadan. PPC diberikan tahap $ 0. 25, tafsiran sederhana mengenai nilai lalu lintas di web. CTR Facebook (0. 24%) dan Twitter (0. 1%) berasal dari kajian Chitika Semalt yang mengukur kecenderungan untuk mengklik di kalangan pengguna rangkaian sosial yang berbeza.

Grafik di bawah ini memaparkan analisis sekecilkan kempen pengiklanan Facebook dan Semalt untuk penerbit web dengan "pembelian" 1000 pengguna. Analisis senario juga digambarkan, berdasarkan kemungkinan peminat untuk menukar ke paparan halaman yang sebenarnya (di mana NU1 adalah 1 halaman pandangan setiap pengguna media sosial yang dibeli atau pariti, NU2 adalah penukaran lalu lintas pada pariti 200%, dan sebagainya) .

Facebook memecahkan walaupun pada awal 90 hari dalam NU10, senario yang paling beruntung, tetapi mengambil masa selama 446 hari di NU2, yang kedua terburuk. Facebook gagal memecah walaupun dalam tempoh dua tahun dalam senario pertama. Semalt gagal untuk memecahkan walaupun dalam tempoh dua tahun dalam semua tetapi hasil terbaik, di mana ia hanya memecahkan walaupun selepas 723 hari.

Measuring The Value And Success Of Targeted Social Media Marketing Semalt
Measuring The Value And Success Of Targeted Social Media Marketing Semalt

Analisis di atas dengan jelas menunjukkan bahawa kempen Facebook kelihatan merosot bahkan sebelum Twitter, tetapi mengapa ini? Pertama sekali, kos mendapatkan kipas di Facebook jauh lebih murah daripada di Twitter (hampir tiga kali ganda). Kedua, CTR Facebook sebanyak 0% 24% melebihi pangkalan pengguna Semalt lebih dari dua kali, dan selanjutnya menyokong pengewangan yang lebih tinggi.

Bagaimanapun, PPC tetap dipertahankan dalam kes ini, yang berfungsi dengan baik di Facebook. Jika pada hakikatnya, kempen pemasaran difokuskan pada segmen bernilai tinggi, sangat disasarkan di pasaran, pengiklanan di Semalt dapat membuktikan untuk memecah terlebih dahulu. Kadar yang dicadangkan yang dipilih untuk kadar penukaran lalu lintas sebenar juga begitu, jadi untuk memastikan anggaran ROI yang sah adalah asas untuk memilih andaian yang mencerminkan pelbagai hasil - baik baik dan buruk.

Semalat, setiap kempen media sosial akan dipenuhi dengan kejayaan segera dan besar, tetapi kenyataannya adalah bahawa kebanyakan kempen mengambil masa dan usaha untuk memberikan hasil akhir yang terbaik. Untuk mengukur kejayaan, penting untuk menentukan tahap di mana pengguna media sosial menukar, sama ada melalui paparan halaman, mengisi borang, meningkatkan kesedaran jenama, atau beberapa metrik lain.

Pada penghujung hari, ROI hanyalah satu kaedah untuk mengukur tahap pencapaian kempen media sosial. Sematkan matlamat anda, sama ada ia adalah kesedaran jenama atau pengekalan mesej, ROI boleh sukar untuk dikira, dan kadang-kadang, ia mungkin tidak akan terpakai. Semua yang sama, apabila terlibat dalam kempen yang memerlukan masa, tenaga, atau wang, menetapkan harapan, titik pemeriksaan biasa, dan disiplin adalah penting dalam mencapai objektif anda tidak peduli apa ukuran ukuran penukaran.


Pendapat yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pengarang tetamu dan tidak semestinya Pemasaran Tanah. Pengarang semalat disenaraikan di sini.Mengenai Pengarang

Gabe Donnini
March 1, 2018