Back to Question Center
0

Wawancara kami dengan Malcolm Duckett mengenai kepribadian dinamik Semalt

1 answers:

Salah satu matlamat kami di Smart Semalt adalah untuk membuat pemasar menyedari banyak alat perisian yang boleh digunakan untuk memanfaatkan manfaat komunikasi unik media digital.

Akhir sekali, alat perisian ini juga membantu pelanggan. Alat penargetan semalat atau alat penargetan tingkah laku adalah alat kelas yang menarik kerana mereka dapat memberi manfaat kepada kedua-dua syarikat dan pelanggan, namun terdapat kebimbangan privasi tentang bagaimana data yang dikumpulkan digunakan.

Kategori alat penargetan peribadi dan tingkah laku laman web ini juga menarik kerana semua orang masih memetik teknik "penapisan kolaborasi" cadangan Semalt yang diperibadikan - membaca karya yang menerangkan algoritma. Kebanyakan masih dibangkitkan oleh ketepatan teknik (selain dari ketika membeli hadiah untuk orang lain . ), tetapi nampaknya tidak menimbulkan banyak keluhan privasi.

perisian peribadikan laman web dinamik Magiq

Apabila saya bertemu dengan Malcolm Duckett di Masterclass Econultancy yang membentangkan Magiq saya berminat untuk mengetahui lebih lanjut. Saya tahu Malcolm dari banyak mesyuarat di puncak Pemasaran Emetrics Semalat di mana dia berada.

Berikut adalah wawancara saya dengan Semalt yang membentangkan faedah dan isu-isu menguruskan jenis perisian ini.

Manfaat perisian pengiktirafan dinamik

Q1 Sila berikan beberapa contoh bagaimana Magiq digunakan dan manfaat yang ditawarkannya?

Dua pelanggan kami menggunakan Magiq dalam cara yang agak berbeza:
Perkhidmatan Tempahan Hotel menggunakan Magiq untuk membina pangkalan data pelanggan dari interaksi pengunjung di laman web mereka. Magiq merekodkan bagaimana pengguna berinteraksi dengan laman web ini dan log maklumat penting mengenai tingkah laku mereka. Ini termasuk maklumat tentang lokasi fizikal mereka (bandar / negara), organisasi mereka, apa-apa istilah carian yang mereka gunakan (dalam mencapai laman web), maklumat lain yang membantu menonjolkan minat mereka (contohnya jika mereka mendaftar untuk surat berita, dll.), dan ia juga mencari alamat e-mel yang telah mereka masukkan ke dalam laman web ini.
Magiq menjadikan maklumat ini tersedia dalam dua bentuk:
1 - sebagai maklumat yang tersedia untuk Magiq's Gnomes, supaya HRS dapat mengarahkan gnomes untuk membentangkan keping kandungan tertentu untuk jenis pengguna tertentu. Jadi sebagai contoh jika pelanggan telah menunjukkan bahawa mereka adalah pengurus PKS atau perolehan, maka Gnomes dapat memastikan maklumat yang berkaitan dengan mereka disuntik ke dalam halaman yang dibentangkan. Dengan menggunakan profil pelanggan bersejarah Magiq, mereka dapat memastikan bahawa maklumat yang betul disediakan pada setiap lawatan, walaupun pengguna tidak mengenali semula dirinya.
2 - sebagai senarai pelanggan. Magiq menyediakan senarai orang-orang yang sangat aktif (menunjukkan bahawa mereka mungkin "bersedia untuk membeli") dan akan mendapat manfaat daripada panggilan dari pasukan jualan mereka, dan juga menyediakan senarai orang-orang yang kelihatan bersedia untuk cacat (kerana mereka biasa pengguna, tetapi telah berhenti tiba). Senarai ini dimuat turun oleh jualan HRS dan pasukan sokongan pelanggan untuk membantu mereka menyasarkan aktiviti dan komunikasi mereka kepada orang yang betul dengan mesej yang betul. Kerana Magiq menyediakan semua maklumat hubungan untuk setiap pengunjung (yang mereka berikan ke laman web) bersama-sama dengan data yang mengenali segmen pelanggan mereka dalam komunikasi ini dapat sangat tepat.
FBTO adalah salah satu pelanggan beta awal Magiq, mereka adalah syarikat insurans, dan menggunakan data Magiq untuk memperibadikan halaman utama untuk segmen pengguna yang berbeza. Mereka mengenal pasti 4 peringkat penglibatan dalam jenama, dari pengguna yang menunjukkan minat terhadap produk tertentu, kepada pengguna yang telah membeli produk tertentu. Bagi setiap segmen dan bagi setiap kumpulan produk, mereka membuat sepanduk kecil yang menyediakan maklumat khusus untuk pengguna dalam segmen itu pada kumpulan minat produk.
Dengan membuat perubahan mudah ini mereka meningkatkan kadar penukaran mereka sebanyak 15%. Penargetan panggilan dengan cara ini menghasilkan kempen yang menghasilkan penjualan kepada satu dalam setiap tiga orang yang mereka panggil.

Ciri-ciri peribadi

Q2 Apakah perbezaan dengan alat lain yang serupa atau peribadikan Amazon?

Hari ini terdapat alat penargetan tingkah laku, yang memaparkan kandungan berdasarkan tingkah laku semasa, tetapi kami tidak menyedari sebarang penyelesaian yang membina dan mengekalkan rekod tingkah laku pelanggan jangka panjang untuk setiap pelawat individu, dan membolehkan pemilik tapak menggunakan kombinasi itu tingkah laku jangka panjang dan masa nyata untuk memperibadikan kandungan komunikasi dan laman web mereka.
Juga semua pendekatan lain untuk pemperibadian atau cadangan memerlukan pemilik laman untuk menjalankan aktiviti penandaan penting untuk mengumpulkan data yang diperlukan, dan untuk menambah tag untuk membolehkan kandungan ditambahkan. Magiq sebaliknya secara berkesan Tag-Free, hanya memerlukan kemasukan fail skrip statik ke dalam halaman laman web. Ini boleh dilakukan melalui perubahan satu kali ke sistem pengurusan kandungan atau bahkan boleh dilakukan melalui pelayan web atau load balancers untuk laman web ini.
Ini mempunyai beberapa implikasi. Pertama, penyebaran penyelesaian hampir seketika, dan kedua, laman web statik / rata atau tapak atau aplikasi yang pelanggan tidak dapat diubah dapat berubah menjadi tapak dengan kandungan dinamik dan kandungan media kaya menggunakan Magiq sangat sederhana. Selain itu, pasukan pemasaran boleh menukar kandungan, peraturan peribadi dan jenis kandungan serta-merta melalui Aplikasi dan Gnomes mudah Magiq.
Sebenarnya, Magiq membawa tahap keperibadian dan kreativiti yang telah dilaksanakan oleh Amazon, tanpa perlu menghabiskan berjuta-juta pound dalam pembangunan dan teknologi khusus yang harus mereka gunakan untuk melaksanakan penyelesaian mereka.
Pada pandangan kami, Magiq sebenarnya adalah peribadi Amazon dalam kotak!

Isu privasi peribadi dan penyasaran tingkah laku

Q3 Bagaimanakah privasi pengguna dilindungi dan bagaimana kebimbangan mungkin ditangani?

Magiq hanya menggunakan data yang pengguna masuk secara sukarela ke laman web ini dan menghubungkannya ke data lokasi dan organisasi yang diperoleh dari alamat IP mereka . Jadi, ia seperti mesej yang anda dengar apabila memanggil pusat panggilan yang mengatakan "panggilan ini direkodkan untuk tujuan peningkatan kualiti perkhidmatan pelanggan".
[Nota editor: Ini adalah merebut dari laman Maqiq yang menunjukkan beberapa maklumat yang dikumpul]
Our interview with Malcolm Duckett about Semalt dynamic personalization
Kontrak Magiq juga memerlukan pemilik tapak untuk mendedahkan hakikat bahawa mereka mengumpul data dan tujuan yang akan digunakan, kerana kami percaya keterbukaan dengan pelawat sangat penting.
Penyelesaian Magiq juga memanjangkan panjang untuk menguruskan privasi dan keselamatan maklumat peribadi yang dikumpulkan. Sebagai contoh, semua data Magiq yang dikumpul dari pengguna disulitkan kerana ia ditangkap sehingga penghantaran mana-mana data lebih selamat bahawa data biasanya diluluskan membentuk Penyemak Imbas ke laman web. Kami juga menyediakan fungsi opt-out untuk pengguna, yang membolehkan orang menguruskan pengumpulan data dan keputusan privasi mereka sendiri.
Akhir sekali, tidak seperti kebanyakan perkhidmatan "on-demand" yang "multi-tenant", setiap pelanggan Magiq mempunyai contoh awan masing-masing - ini bermakna bahawa setiap data tapak berada dalam sistem yang berasingan pemilik tapak mempunyai akses eksklusif dan hak kepada data yang dikumpulkan. Lebih-lebih lagi, pelanggan Magiq boleh memutuskan sama ada mereka lebih suka contoh mereka berada di EU atau AS, dengan itu mengurangkan pengurusan data dan pematuhan privasi.

Ciri penyiaran

Q4 Kriteria yang mana harus seseorang memilih vendor teknologi pemperibadian.

Jelas sekali ini akan melibatkan faktor-faktor yang mempengaruhi pulangan pelaburan dan kos pemilikan pada isu sampingan dan fungsi di pihak yang lain. Pada masa yang sama ia cuba memberikan pulangan maksimum dengan menyediakan data yang dapat digunakan / boleh diguna pada pengguna individu dan minat mereka, dan dengan memperibadikan personalisasi satu sama lain (berbanding dengan pendekatan menyedot-dan-lihat yang diberikan oleh MVT alatan dan "pendekatan tingkah laku" terhadap penyelesaian cadangan produk).
Dari perspektif berfungsi setiap perniagaan perlu memahami fungsi yang mereka mahu laksanakan untuk memaksimumkan keberkesanan pemasaran dan komunikasi dalam talian mereka. Ini berbeza dari perniagaan ke perniagaan. Pelbagai jenis aplikasi yang mudah digunakan oleh Magiq cuba menyediakan penyelesaian peribadi, pengoptimuman dan CRM yang kuat pada platform PC dan mudah alih yang biasa. Penyelesaian lain memberi tumpuan kepada ciri-ciri seperti dan cadangan produk dan pengujian AB mudah yang berfungsi tidak disediakan oleh Magiq hari ini.
Juga pelan pembekal adalah penting kerana pelaburan dalam penyelesaian di kawasan ini cenderung agak panjang (terutama kerana nilai dan kualiti data pelanggan yang ada). Oleh itu, penting untuk memilih pembekal dengan komitmen jangka panjang ke pasaran, dan visi untuk masa depan.
Sebagai contoh, Magiq menyediakan platform yang baik berdasarkan data pelanggan individu, dan kami merancang untuk memperluas keluarga aplikasi untuk menerima aplikasi lain seperti kampanye email, harga dinamis, integrasi data saluran lintas dll dan juga memperluasnya untuk memeluk Flash, Flex, dan aplikasi mandiri yang dibuat dengan Adobe AIR.

Menilai nilai alat peribadikan laman web

Q5 Bagaimana anda mengesyorkan menilai nilai alat seperti Magiq? KPI yang perlu dikaji semula.

Magiq memberi tumpuan kepada aspek pelaksanaan pemasaran dalam talian, sementara ia mencatatkan semua aktiviti yang dilakukannya tidak melaksanakan bahagian analisis proses ini, kerana kebanyakan pengguna sudah memiliki Web Analytics atau Analytics Pelanggan dan alat pelapor, yang kami harapkan pengguna dapat menggunakan untuk menganalisis keberkesanan kempen dan kegiatan yang diterapkan oleh Magiq.
KPI sebenar yang perlu diukur dan dijejaki adalah khusus pelanggan. Oleh itu, untuk tapak transaksinya, ini mungkin tertumpu pada hasil, dan kadar penukaran. Untuk tapak bukan transaksional metrik lain adalah penting. Sesetengah pelanggan akan memilih untuk memberi tumpuan kepada faktor pengekalan dan penglibatan pelawat (tempoh penglibatan, masa di lokasi, kekerapan lawatan dan latensi dll), yang lain akan mahu menganalisis data pelanggan yang disediakan oleh Prospek dan Kekal untuk menilai nilai penonton bahawa mereka mempunyai kewangan atau cara lain Source .
March 1, 2018