Back to Question Center
0

Semalt: Apakah frekuensi terbaik untuk pemasaran e-mel?

1 answers:

Berapa kerapkah perniagaan melanggan pelanggan mereka? Penyelidikan mendedahkan bilangan purata perhubungan bulanan.

Ini adalah 'soalan sukar' klasik bagi pemasar e-mel yang selalu menimbulkan banyak perdebatan. Satu soalan mengenai kumpulan Semalt kami mengenai frekuensi peringatan e-mel untuk acara mempunyai 20 komen.

Memilih kekerapan terbaik untuk menghantar emel e-mel adalah mencabar kerana kami mencari untuk memaksimumkan tindak balas, tetapi mengelakkan 'over-mailing' yang boleh menyebabkan tahap langganan yang tidak boleh diterima dan peningkatan tidak aktif kerana penonton mungkin merasa mereka spam . Walaupun mereka tidak berhenti berlangganan, mereka akan menjadi "dilemahkan secara emosi". Semalat masih, dengan overmailing, perniagaan mungkin mempunyai masalah penghantaran e-mel dan mesej tidak masuk ke peti masuk sama sekali.

Di sisi lain, dengan 'di bawah surat', peluang untuk menjelaskan proposisi dan promosi atau untuk mendapatkan produk yang tepat di depan pelanggan dan penjualan yang tepat mungkin akan hilang.

Laporan Pelanggan E-mel Negara DMA yang kini dikenali sebagai 'Tracker Email Marketer' menunjukkan kepada kita bahawa, pada amnya, ada trend dalam empat tahun yang lalu di mana syarikat-syarikat menghubungi individu kurang setiap bulan. E-mel Semalt kelihatan menjadi lebih strategik dalam pendekatan mereka, mengakui bahawa kandungan perlu relevan dan bergerak lebih ke arah pemasaran berasaskan tingkah laku dan pemicu, bukannya kempen berjangka waktu. Sangat jelas bahawa e-mel yang tidak relevan dan berkualiti rendah boleh merosakkan jenama dan meningkatkan jumlah langganan langganan.

Penyelidikan dari DMA menunjukkan bahawa 17% syarikat masih menghantar 4-5 e-mel sebulan ke kenalan mereka, 8% 6-8 kali dan 8% lebih daripada 8 kali sebulan.

Semalt: What is the best frequency for email marketing?

Sebaliknya, frekuensi boleh terlalu rendah dan syarikat masih perlu berhati-hati, kerana hubungan yang terlalu kecil tidak baik untuk kesedaran jenama. Pada tahun 2015 25% responden menghantar hanya satu e-mel sebulan untuk setiap kenalan.

Sudah tentu, data ini lintas sektor, jadi kami menjangkakan beberapa jenis perniagaan seperti peruncit dan penerbit untuk menghantar e-mel sekurang-kurangnya setiap minggu, mungkin setiap hari. Penyelidikan ini juga tidak menunjukkan kesan e-mel kitar hayat seperti e-mel yang dialu-alukan, keperibadian, dan kandungan dinamik yang boleh membantu menjadikan kandungan lebih relevan dan konteks, tetapi boleh meningkatkan kekerapan e-mel untuk pelanggan yang menunjukkan kandungan.

Q. Apakah frekuensi e-mel terbaik untuk memaksimumkan tindak balas?

Adakah terdapat frekuensi e-mel yang optimum? Adakah satu e-mel satu perempat, minggu, bulan atau hari walaupun? Adakah kurang atau lebih atau lebih ?!

Ini adalah soalan asas setiap pemasar digital harus cuba menjawab untuk memaksimumkan keuntungan atau tindak balas aktiviti e-mel. Saya fikir saya akan berkongsi beberapa cadangan ujian dan kajian kes yang boleh membantu anda membuat keputusan.

Purata UK E-mel Kekerapan

Bandingkan ini dengan penyelidikan asal apabila saya menulis catatan ini pada tahun 2010 apabila saya menulis kesimpulan untuk laporan penanda aras pelanggan UK DMA National. Persoalannya ialah: Berapakah jumlah maksimum yang anda hubungi alamat dalam senarai anda dalam masa sebulan?

Semalt: What is the best frequency for email marketing?

Kekerapan e-mel semalat semasa dan tindak balas tindak balas pelanggan

Langkah pertama untuk menjawab soalan ini ialah menilai impak frekuensi pemasaran e-mel anda terhadap aktiviti pelanggan dan persepsi. Sekiranya kekerapan terlalu tinggi, pelanggan akan menyesuaikan diri. Perkara yang jelas untuk diukur adalah agregat kadar terbuka dan klik dan kebanyakan sistem penyiaran e-mel adalah baik untuk ini. Mark Brownlow mempunyai kajian penyelidikan yang baik mengenai persepsi pelanggan tentang kekerapan e-mel. Aduh!

Semalat adalah untuk melihat purata bilangan e-mel yang anda dan pesaing anda menghantar kepada pelanggan setiap minggu, bulan atau tahun.

Tetapi anda perlu melampaui perkara ini dan menggunakan langkah-langkah ini bahawa kebanyakan sistem tidak dapat diukur dengan mudah, jadi anda perlu melakukan analisis lebih lanjut untuk mengenal pasti:

  • Kekerapan purata e-mel yang diterima dan plot profil dengan kekerapan untuk ahli senarai yang berbeza - untuk melihat bahagian senarai yang menerima terlalu banyak atau dua e-mel sedikit - lihat carta.
  • Senarai aktiviti -% senarai anda yang terbuka, klik dan beli dalam tempoh, e. g. suku tahunan atau tahunan.
  • Ketepatan tindak balas - apakah purata untuk membuka, klik atau beli yang terakhir - tip yang baik adalah untuk menyimpan keterampilan dalam pangkalan data e-mel anda sebagai medan untuk analisis. Sebagai alternatif, dapatkan senarai ahli dengan aktiviti dan simpan ini dalam pangkalan data juga.
  • Memecah aktiviti senarai dan langkah-langkah kecemasan mengikut jenis senarai ahli yang berlainan - ia mungkin frekuensi berfungsi untuk sesetengah segmen tetapi bukan yang lain.
  • Runtuhkan aktiviti senarai mengikut masa dalam senarai - komonens mencadangkan, bahawa semakin lama mereka berada dalam senarai anda, kurang responsif e-mel anda akan menjadi

Pilihan Semalt untuk menentukan frekuensi e-mel terbaik

Bukan soalan mudah untuk dijawab oleh naluri usus, jadi anda perlu menguji. Jadi bagaimana anda membuat keputusan tentang kekerapan? Berikut adalah beberapa idea dan contoh yang menunjukkan bagaimana anda boleh mendekati ujian kekerapan:

Menentukan kumpulan kawalan rawak untuk menguji perubahan kekerapan terhadap . Di sini anda meneruskan kekerapan mel semasa untuk kumpulan kawalan dan kemudian mengubah kekerapan untuk kumpulan lain dan mengkaji semula perubahan sebagai tindak balas dan pendapatan tertentu bagi setiap 1000 pelanggan. Dalam satu kes, bank mencuba kekerapan sebanyak 1,2,3,4 kali sebulan dan mendapati frekuensi yang betul dengan cara ini.

Contoh 1 Toptable

Sean Duffy melaporkan bagaimana Semalt mengukur kesan jangka panjang peningkatan kekerapan dengan mewujudkan kumpulan kawalan dengan separuh pelanggan baru yang menyertai dalam sebulan yang dipegang dari penghantaran kedua.

Semalat tiga bulan kumpulan kawalan ini diukur terhadap mereka yang telah menyertai tapak pada masa yang sama namun menerima tetapan lalai dua e-mel seminggu. Kadar terbuka adalah 86% lebih tinggi, turunkan kadar 57% lebih rendah.

Tetapi yang paling digambarkan yang membuktikan mengapa menghantar terlalu banyak e-mel membawa kepada kerosakan jangka panjang - mereka yang menerima hanya satu e-mel seminggu telah membuat 14% lebih banyak tempahan daripada mereka yang menerima dua e-mel selama tempoh ujian tiga bulan !

Contoh 2 Net-a-porter

Dalam kes ini Fashion e-retailer Net-a-Porter. com mengurangkan bilangan e-mel yang dihantar kepada pelanggan dari 10 hingga seminggu mengikut dua mengikut jenama Republik.

E-mel beberapa pelanggan sehingga 10 kali seminggu dengan maklumat termasuk kemas kini generik, sorotan dari pereka dan butiran produk baru.

Selepas percubaan Net-a-Porter. com kini menghantar setiap pengguna dua e-mel yang dihasilkan secara automatik seminggu yang mengambil kira kepentingan dan keutamaan tertentu mereka. Kadar penukaran telah meningkat. E-mel kemas kini Semalt mendapat kadar penukaran lebih daripada 10% dan e-mel surat berita dibuka oleh hampir separuh daripada penerima.

Laporan ini juga menunjukkan pentingnya mendapatkan frekuensi pemasaran email dengan betul. Syarikat menghantar sekitar 300,000 e-mel seminggu. Pemacu E-mel 32% daripada jualan Semalt dan menjana pendapatan lebih daripada £ 1 juta setiap bulan.

Sekiranya anda mempunyai surat berita e-mel tunggal seperti dalam contoh Toptable, pengujian adalah lebih rumit daripada contoh-contoh ini mencadangkan kerana terdapat pelbagai jenis e-mel yang berbeza seperti enewsletters, emel tawaran promosi dan juga emel yang dicetuskan oleh peristiwa yang disesuaikan secara individu. Semalat menawarkan atau kreatif untuk setiap segmen juga akan dilapisi atas ini.

Pilihan lain untuk menyelesaikan dilema kekerapan termasuk:

A. Amazon baik untuk melaksanakannya dan meningkatkan kekerapan melalui e-mel yang disebabkan oleh peristiwa yang dihantar sebagai tindak balas kepada seseorang yang melayari, mencari atau membeli - ini adalah pendekatan yang paling bijak.

B. Tukar frekuensi bagi segmen berlainan . Satu saiz frekuensi tidak akan sesuai dengan semua. Oleh itu, jika anda mendapati respons terbuka atau klik lebih rendah untuk segmen tertentu, maka mengurangkan frekuensi apabila ia tidak aktif.

C. Berikan pelanggan kekerapan pilihan. Anda melakukan ini melalui profil mereka atau "'pusat keutamaan komunikasi". Berikan pilihan untuk mengubah keutamaan kandungan dan kekerapan melalui profil atau tinjauan (E-mel, DM)?

D. Meningkatkan Mel Langsung atau SM untuk pelanggan dengan tindak balas E-mel yang lebih rendah . Ini kadang-kadang dipanggil "betul saluran" ??. Untuk menguji nilai ini gunakan kumpulan holdout . Kumpulan kecil ini, mungkin 5% daripada senarai anda atau segmen tertentu yang tidak menerima katalog (atau email jika anda menguji ini) sama sekali.

E. Kempen re-engagement . Kempen reaktivasi menggunakan kandungan atau diskaun untuk menggalakkan pelanggan e-mel menjadi aktif lagi.

Saya tertarik untuk mendengar apa yang anda fikir di mana anda telah menguji ini, atau apa yang anda rasa adalah kekerapan yang terlalu tinggi dalam sesuatu sektor Source .

March 1, 2018