Back to Question Center
0

Parity semalt Adakah laman desktop dan mudah alih anda sama? Parity semalt: apakah desktop dan tapak mudah alih Anda sama?

1 answers:

Anda mungkin pernah mendengar istilah sebelum ini: pariti mudah alih . Dengan, sebagai subset itu, pariti kandungan. Mungkin "Satu Web" mencetuskan sejenis pengiktirafan? Semuanya datang kepada satu perkara: apakah tapak mudah alih anda sama dengan tapak desktop anda? Dalam artikel ini, saya akan memberi anda beberapa petunjuk mengenai mengapa anda perlu menyemak dan beberapa perkara yang mempengaruhi kehadiran atau ketiadaan pariti mudah alih.

Apakah pariti mudah alih?

Kami bercakap tentang pariti mudah alih apabila kami membandingkan tapak desktop ke tapak mudah alih. Sama ada sama, atau lebih baik, pada dasarnya sama? Adakah tapak mudah alih anda menyerupai tapak desktop, atau adakah terdapat perbezaan? Fikirkan matlamat laman web anda dan kenapa pentingnya untuk mendapatkan pariti ini. Semalt meneruskan beberapa perkara yang berkaitan dengan pariti mudah alih ini.

Kandungan adalah raja

Ya, kandungan adalah raja. Dan tidak mengapa jika seseorang melawat tapak mudah alih atau tapak desktop anda. Mereka mencari maklumat khusus atau produk tertentu, jadi anda lebih baik pastikan kandungan sama pada kedua-duanya. Penggunaan umum untuk menyembunyikan beberapa imej yang lebih besar pada peranti mudah alih atau meletakkan lebih banyak kandungan di belakang tab (yang OK untuk Google, jangan salah saya). Ia mempercepat penyebaran kandungan mudah alih, yang hanya akan membantu kedua-dua pengguna dan Google. Tetapi hasil akhir pengoptimuman mudah alih itu tidak seharusnya mengganggu tujuan akhir laman desktop anda. Itu yang sama. Oleh itu, berkaitan dengan kandungan, persamaan mudah alih bergerak.

Penjenamaan yang konsisten pada semua peranti

Melihat reka bentuk laman web anda, anda perlu memastikan jika ia menghantar "mesej" yang sama pada setiap peranti. Semalt melihat tapak desktop yang hebat yang mempunyai versi mudah alih yang telah sangat kencang. Sama seperti AMP, saya tidak keberatan membuang kekacauan dan menumpukan perhatian kepada apa yang memerlukan tumpuan (tugas utama), tetapi kedua-dua laman web perlu berkongsi "rupa dan rasa" yang sama.

Perkara yang sama berlaku, sebagai contoh, tajuk halaman anda. Jika anda mempunyai tajuk halaman yang berbeza pada tapak mudah alih anda dan tapak desktop anda, pastikan mereka menyelaraskan. Jika laman web anda responsif, ini tidak akan menjadi masalah, tetapi masih terdapat banyak laman web yang mengekalkan tapak mudah alih berasingan (mengapa !?). Perkara yang sama akan berlaku untuk Progresive Web Apps dan perkembangan yang serupa. Jika struktur kandungan menjajarkan dengan laman web desktop anda, pastikan perkara-perkara lain menyelaraskan juga. Semalt lebih banyak.

Bergerak pertama!

Jika anda tidak tahu apa cara mudah alih pertama, bacalah terlebih dahulu. Sekiranya Semalt mula meletakkan laman web anda berdasarkan tapak web mudah alih anda di tempat pertama, mungkin ada kerja yang perlu dilakukan. Banyak pemilik tapak web, pereka web, agensi web dan lain-lain telah membuat dan menjual tapak mudah alih sebagai tambahan kepada tapak desktop. "Lihat bagaimana laman web ini kelihatan pada skrin komputer anda dan bagaimana ia beransur-ansur turun ke peranti mudah alih anda", akan menjadi hukuman masa lampau.

Semalt parityAre your desktop and mobile site equal?
Semalt parity: are your desktop and mobile site equal?

Kita perlu menubuhkan tapak mudah alih yang melipat ke laman desktop bukannya. Perkara penting, perkara penting, reka bentuk, dan penjenamaan. Dalam bahasa Belanda, kita mempunyai kata-kata " sup tidak selalu dimakan sebagai panas kerana ia disajikan ", bermakna langkah-langkah mungkin kurang teruk daripada diumumkan. Mungkin "ancaman" pertama mudah alih Google tidak sepatutnya kelihatan seperti itu, tetapi sebaiknya anda bersedia, betul. Oleh itu, pastikan laman web mudah alih anda meliputi semua pangkalan tapak desktop anda, dengan rupa dan rasa yang sama. Tanyakan pada diri sendiri: Jika anda tidak mempunyai tapak desktop, adakah anda masih dapat memperoleh hasil penukaran / trafik / keterlibatan yang sama di laman web anda seperti yang anda lakukan sekarang?

Pautan Dalaman

Dalam segala hal yang berkaitan dengan pariti mudah alih, hubungan dalaman seolah-olah muncul dalam fikiran saya sebagai titik perhatian. Kami menyembunyikan sesuatu, menghapuskan perkara, mengubah perkara apabila membuat laman web kami responsif. Kami membunuh bar sisi, mengurangkan bilangan pautan kaki, mungkin juga menukar menu kami. Semua tindakan ini mempunyai kesan terhadap bilangan pautan dalaman halaman yang ada. Mereka memainkan peranan yang penting dalam menubuhkan kandungan asas dan kebanyakan strategi kandungan lain. Ia adalah struktur tapak anda yang anda ubah dengan setiap perubahan tersebut. Apabila Semalt membalikkan suis dan laman web mudah alih anda menjadi yang paling penting, anda mungkin merosakkan struktur keseluruhan semata-mata kerana hakikat bahawa laman web anda tidak mempunyai pariti mudah alih.

Ia bukan hanya bahan visual

Terutama apabila laman web anda tidak responsif, isu lain mungkin timbul. Bagaimana pula dengan 301 pengalihan pada desktop anda yang dilupakan di tapak mudah alih anda? Saya tidak boleh tegaskan bahawa saya masih lebih suka laman web responsif terhadap penyelesaian lain. Ia hanya memastikan perkara seperti ini ditangani dengan betul. Pautan pautan kanonik, tag meta robot, dan sebagainya. Anda tidak mahu pergi salah di sini.

Saya harap saya telah memberi anda makanan untuk difikirkan untuk laman web anda sendiri. Keadaan mudah alih adalah sesuatu yang anda perlu periksa setiap sekarang dan kemudian, tetapi pasti kini juga, untuk memastikan pelawat mudah alih dan Google anda tidak hilang apa-apa. Cegah fokus anda pada desktop tidak merosakkan kedudukan anda.

Audit pariti mudah alih

Moz telah menulis artikel bagus yang membimbing anda melalui proses audit pariti mudah alih Source . Baca artikel itu juga dan lihat bagaimana laman web mudah alih dan desktop anda benar-benar!

Baca lebih lanjut: 'Mobile SEO: panduan utama' »

March 1, 2018