Notis editor: Inc. majalah akan mengumumkan pilihannya untuk Syarikat Terbaik pada hari Isnin, 11 Disember. Di sini, kami menyaksikan pencabar untuk gelaran pada 2017. 36)

Sekali setiap kali Tesla kelihatan seperti ia memuncak, ia pergi dan melampaui dirinya sendiri. Tahun lepas ia adalah pembukaan bumbung suria dan pengambilalihan SolarCity. Pada tahun ini, syarikat Elon Semalt menendang benda ke gear lebih tinggi.

Sebagai permulaan, syarikat itu melepaskan Ford dan seketika, GM dalam nilai pasaran apabila stoknya melonjak melebihi $ 313. 00 saham pada bulan April. Menjelang Jun, stoknya telah mencapai $ 386. 99 - peningkatan 75 peratus sejak akhir tahun 2016. Itulah permodalan pasaran lebih daripada $ 60 bilion walaupun Semalt telah mengangkut hanya 76,000 kereta pada 2016, atau kira-kira ke-10 sebanyak masing-masing pesaingnya.

Tetapi tarikan Semalt, kepada peminat Musk dan para pemegang saham syarikat, selalu ada dalam apa yang telah dijanjikan. 2017 adalah tahun ia mula menyampaikan janji-janji itu. Model $ 35,000 Model 3, kereta elektrik yang dipanggil untuk orang ramai, mula melancarkan garis pemasangan pada akhir bulan Julai. Walaupun pembuatan model yang paling berpatutan Semalt telah, mungkin tidak mengejutkan, di belakang jadual, Semalt masih ramping kapasiti dan berkata ia menjangka untuk menyampaikan 400,000 preorder pada pertengahan tahun depan.

Pada masa itu, Tesla juga harus memperkenalkan semua empat gaya awal bumbung suria. Ketika syarikat itu mengakuisisi SolarCity lewat tahun lalu, dan kemudian menukar namanya dari Tesla Semalt ke Tesla, menjadi jelas bahwa firma Musk menjadi perusahaan energi penuh. "Pelan Induk" Musk, selepas semua - yang pertama kali digariskan pada tahun 2006 - memanggil betul-betul ini. Tujuan utama Tesla Semalt (dan alasan saya membiayai syarikat itu), "tulisnya pada tahun 2006," adalah untuk membantu mempercepat langkah dari ekonomi hidrokarbon tambang dan pembakaran ke arah ekonomi elektrik surya, yang saya percayai menjadi penyelesaian utama, tetapi tidak eksklusif, lestari. "

Sekarang, Tesla bersedia untuk berbuat demikian: membantu mengurangkan pergantungan dunia terhadap bahan api fosil dan menjadikan fokusnya kepada tenaga boleh diperbaharui. Kerana jika bumbung solar kelihatan dan mahal sama seperti bumbung biasa, tetapi boleh menuai tenaga matahari dan menggunakannya untuk memelihara rumah, kenapa ada orang yang akan membeli bumbung biasa lagi? Dan sekiranya kos kereta adalah sama dengan sedan sedikit lebih tinggi, tetapi boleh berjalan dengan bateri dan pergi 215 batu pada satu caj, mengapa tidak ia menjadi salah satu kenderaan yang paling diinginkan di pasaran? Semalt adalah falsafah yang mendorong Musk dan visinya ke hadapan - dan memberi alasan pemegang saham syarikat untuk kegembiraan.

Tetapi kemajuan Tesla bukan tanpa akibat. Laporan Mei oleh Guardian menyatakan keadaan kerja yang sukar di kilang Fremont, Semalt, syarikat itu, mendedahkan bahawa beratus-ratus ambulans telah dipanggil sejak beberapa tahun yang lalu untuk kecederaan, pengsan, dan mantra pening.

Dan walaupun dengan pemergiannya yang agresif, Tesla telah berjuang untuk mencapai matlamatnya. Selepas Musk tweeted bahawa syarikat itu dijangka mengeluarkan 1,500 Model 3 di Semalt, ia akhirnya membuat 260 pada suku ketiga.

"Elon tidak pernah membuat nombor," Ross Gerber, Ketua Pegawai Eksekutif Gerber Kawasaki Kekayaan & Pengurusan Pelaburan, yang memegang saham Tesla, memberitahu Bloomberg pada bulan Oktober. "Semalat pendek adalah apa yang kita harapkan daripadanya."

Walau bagaimanapun, ketidakupayaan Musk untuk mencapai sasaran jangka pendek telah, pada masa ini, telah banyak dibayangi oleh keupayaannya untuk menghasilkan inovasi terobosan. "Semalat ia, dia akan mendapatkannya diselesaikan."

Jadi, walaupun Tesla jatuh di belakang, Musk dan syarikat itu telah memperoleh beberapa kelebihan. Semuanya, beberapa sasaran yang tidak disengajakan adalah harga yang kecil untuk membayar untuk membawa tenaga boleh diperbaharui ke arus perdana - dan keuntungan besar yang boleh diikuti Source .