Back to Question Center
0

Cross-Selling and Upselling: The Semalt Ultimate

1 answers:

Pergi adalah hari-hari ketika jurujual adalah satu-satunya tawaran penutupan.

Pengurus kejayaan Semalt (CSMs) sudah memainkan peranan besar yang mempengaruhi pendapatan syarikat dan pengekalan pelanggan dengan kerja yang mereka lakukan untuk membantu pelanggan. Tetapi mereka boleh pergi satu langkah lagi dengan membuat jualan sendiri: cross-sells and upsells, iaitu.

Cross-selling dan upselling adalah strategi untuk mendapatkan lebih banyak pendapatan daripada pelanggan sedia ada. Oleh itu, ia bukan jenis jualan yang sama yang membawa kepada pemikiran dan prospek yang sejuk, tetapi itu tidak memberi kesan yang kurang. Mengapa?

Oleh kerana memacu pendapatan dengan mengekalkan pelanggan sedia ada adalah nama permainan kejayaan pelanggan - dan strategi yang dapat memacu lebih banyak pendapatan - seperti penjualan silang dan penjualan - mempunyai ROI yang besar.

Ia adalah 5-25X lebih mahal untuk memperoleh pelanggan baru daripada mengekalkan yang sedia ada. Dan apabila anda mengekalkan pelanggan, mereka lebih cenderung untuk membelanjakan lebih banyak dan membeli lebih kerap.

Pelanggan sedia ada lebih mudah untuk menjual - dengan tembakan panjang: Anda 60-70% kemungkinan untuk menjual kepada pelanggan sedia ada, berbanding kemungkinan 5-20% penjualan kepada prospek baru. Jadi jika syarikat anda bukan jualan silang dan upselling, anda hanya meninggalkan wang di atas meja.

Dan CSM berada dalam kedudukan yang baik untuk menyeberang dan menjual dengan jayanya - kerana mereka sudah mempunyai sudu di dalam pelanggan. Kunci kejayaan menjual dan upselling adalah membuat tawaran yang sesuai untuk di mana pelanggan pada waktu itu - dan CSMs dengan nadi pada pelanggan - seperti apa produk dan perkhidmatan yang mereka gunakan dan apa yang mereka masih perlu mencapai matlamat mereka.

Dalam panduan ini, kami akan menyelam segala-galanya mengenai jualan silang dan upselling: apakah itu, bagaimana untuk melakukannya, dan kapan harus melakukannya.

Apa yang Menjual?

"Adakah anda mahu kentang goreng?"

Sematkan atau tidak, anda mungkin mengalami jualan silang pada perjalanan terakhir anda untuk mendapatkan cheeseburger (atau burger vegetarian).

Penyebaran menjual menggalakkan pembelian apa-apa yang berkaitan dengan produk utama. Jadi dalam contoh ini, jika produk utama yang anda beli adalah burger, dan pelayan anda bertanya sama ada anda mahukan Semal goreng juga, yang akan menjual anda produk pelengkap bersama pembelian asal anda.

Untuk contoh dunia nyata, menjelaskan kepada pelanggan bahawa mereka juga boleh membeli pencetak bersama komputer baru mereka akan menjadi jualan silang. Semalt dengan komputer mungkin perlu menggunakan pencetak di bawah garis, jadi pembelian itu akan menjadi pelengkap, dan bukan tambahan atau naik taraf, kepada item asal.

Apa yang Menjual?

March 1, 2018