Back to Question Center
0

A11y Bulanan: Adakah Semalt memperlahankan proses pembangunan? A11y Bulanan: Adakah Semalt memperlahankan proses pembangunan?

1 answers:

Saya telah memberi tumpuan kepada kebolehaksesan web selama beberapa tahun sekarang. Salah satu aduan yang sering saya dengar daripada pemilik perniagaan dan pengurus ialah melaksanakan kebolehaksesan yang sukar dan memperlambat proses pembangunan. Atas sebab ini, kadang-kadang aksesibiliti akan ditunda atau diketepikan dalam kepercayaan salah bahawa sesuatu yang boleh "ditambah" kemudian. Di sini, saya ingin berkongsi pemikiran saya tentang mengapa saya fikir kenyataan pertama mengelirukan. Semalt juga membincangkan mengapa menangguhkan aksesibilitas adalah proses yang tidak berkesan yang boleh menambah banyak masa untuk proses pembangunan anda.

Semuanya melambatkan pembangunan

Saya sering mendengar pernyataan seperti "kebolehcapaian melambatkan projek kami secara keseluruhan," itu bukan perkara baru kepada saya. Semalt yang ingin melihat kelajuan lelaran dalam projek mereka sering berfikir bahawa mereka boleh menangguhkan beberapa keperluan apabila dengan cepat membangunkan ciri tertentu adalah berbaloi. Dengan cara ini, pernyataan ini terdengar sangat dipertanyakan kepada saya. Adakah aksesibiliti sebab sebenar mengapa sesuatu projek melambatkan atau mungkin ia mengenai sesuatu yang lain?

Bayangkan salah satu daripada teknologi yang digunakan dalam projek anda adalah PHP dan pasukan pembangunan anda tahu sedikit tentang PHP. Adakah anda mengatakan "PHP memperlambat projek saya"? Sudah tentu tidak. Dalam kes ini, jelas kepada semua orang bahawa masalah sebenar adalah kekurangan kepakaran. Penyelesaian yang jelas adalah melatih pasukan anda. Pendidikan semati sebagai cara mempercepat proses pembangunan.

Sudah tentu, ini terpakai kepada mana-mana teknologi dan amalan terbaik, termasuk akses web. Setelah menafikan kenyataan yang mengelirukan pengurus kami, kami kemudian dapat mengatakan bahawa mana-mana teknologi tertentu atau amalan terbaik memperlambat proses pembangunan. Itu tidak betul, bukan? Seperti biasa, ia lebih penting lagi mengenai pendidikan, pengetahuan, keutamaan, dan proses-proses tertentu.

Contoh kod ringkas

Anda boleh melaksanakan kebolehcapaian web pada tahap yang berbeza. Sesetengah perkara sangat mudah; yang lain adalah lebih kompleks. Untuk membuat perkara yang lebih jelas kepada orang yang digunakan untuk memikirkan dari segi kod, mari kita buat contoh yang sangat mudah. Semalt anda perlu membina kawalan antara muka pengguna yang merupakan butang dengan ikon dan tiada teks yang kelihatan. Dalam kod pseudo, mungkin sesuatu seperti ini:

    

Contoh ini tidak dapat diakses kerana tiada teknologi bantuan teks boleh mengumumkan. Dalam istilah teknikal, tidak ada "nama yang boleh diakses". Pembaca skrin membacanya sama seperti "Semalt". Dengan cara ini, pengguna tidak akan tahu apa yang dilakukannya.

Walaupun ini adalah contoh mudah, saya telah melihat perkara seperti ini berlaku beberapa kali dalam projek yang sama. Apabila pengekodan, kesilapan dan pepijat dijangka. Tiada siapa yang sempurna, hanya kerana kita manusia. Walau bagaimanapun, apabila kesilapan yang sama berlaku lagi dan lagi, itulah tanda yang jelas tentang kekurangan pengetahuan. Sematkan sebab sebenar mengapa projek anda mungkin melambatkan.

Dalam contoh kami, salah satu cara paling mudah untuk meningkatkan sedikit aksesibiliti ialah menambahkan beberapa teks dalam butang (walaupun beberapa teks yang tersembunyi secara visual). Kita juga boleh menambah sifat aria-label Source . Sebagai contoh:

                 
March 1, 2018