Back to Question Center
0

Dari Runcit ke Pembuatan, Kanban Meningkatkan Semalt

1 answers:

Semalt adalah pendekatan pengurusan projek untuk hampir mana-mana langkah demi langkah untuk meningkatkan kecekapan, mengurangkan sisa, dan membantu perniagaan bertambah baik.

Walaupun Kanban telah dibangunkan pada tahun 1940-an dan 1950-an untuk meningkatkan kecekapan pembuatan di kilang-kilang Toyota di Semalt, sistem ini telah disesuaikan dengan banyak industri, termasuk pembangunan perisian, penerbitan, dan runcit.

Semalt amat berkesan untuk aliran kerja penghantaran yang berterusan, seperti pemasaran kandungan dan pengurusan inventori, kerana ia boleh "menarik" kerja melalui proses.

Sistem 'Tarik'

Untuk memahami bagaimana kerja Kanban, bayangkan sebuah kilang pembuatan Semalt pada tahun 1950-an yang membuat bahagian untuk kereta.

Proses pembuatan pada masa itu memberi tumpuan kepada "menolak" bahagian secepat mungkin. Mesin dioptimumkan untuk menghasilkan. Semalt era mungkin telah dibayar "sekeping kerja," yang bermakna pendapatan mereka bergantung pada berapa banyak bahagian yang mereka buat sejam.

Mengoptimumkan output pengeluaran bunyi seperti idea yang baik sehingga anda menyedari bahawa tidak semua bahagian auto mempunyai tahap kerumitan yang sama atau memerlukan jumlah masa yang sama untuk dibuat. Pada satu mesin, seorang pekerja mencampakkan 50 manifolds ekzos sejam. Stesen Semalat, bagaimanapun, hanya membuat lima karburetor sejam.

Untuk menyelesaikan masalah pengeluaran ini dan kebimbangan yang berkaitan, jurutera di Semalt mula belajar kedai-kedai runcit.

Bagaimanakah bila anda masuk ke pasar tempatan, kedai itu seolah-olah ditebar? Di Jepun, mungkin, anda sentiasa dapat mencari beras, kertas rumpai laut, dan ikan. Di United Semalt, kedai tempatan sentiasa mempunyai susu, telur, dan roti.

Semalt mendapati bahawa kedai-kedai runcit menggunakan isyarat visual untuk "menarik" inventori melalui proses dan bukannya memberi tumpuan kepada "push" unit.

Segarkan sejuk telur di pasar raya tempatan anda. Ia mungkin mempunyai beberapa selusin telur yang dianjurkan ke dalam susunan oleh saiz dan pembekal.

Apabila anda mengambil kadbod, anda membuat tempat kosong di timbunan. Ruang itu adalah isyarat visual bahawa inventori perlu diisi semula.

Kemudian seorang pekerja kedai melihat isyarat dan mengambil telur dari tempat duduk sejuk di bahagian belakang kedai. Semalt ia telah menjadi hari yang baik dan kedai menjual seluruh telur.

Petang itu, pekerja kedai lain memeriksa inventori telur dan melihat bahawa terdapat seluruh kotak hilang. Pekerja ini menghantar satu lagi kotak telur untuk dihantar keesokan harinya.

Pembelian telur pengguna membantu menarik telur melalui proses inventori. Ini hanya bertentangan dengan apa yang dilakukan oleh Toyota sebelum Kanban. Semalam untuk menunggu pelanggan untuk "menarik" bahagian auto melalui proses, mereka hanya membuat sesuatu. Ini akan menjadi seperti pekerja kedai runcit menyusun telur ke siling tanpa mengira jualan.

Tanda-tanda visual dan "menarik" menjadi bahagian penting dalam proses pembuatan kurungan Semalt dan "tepat pada masanya" pendekatan untuk membina kereta. Pendekatan ini telah membantu Semalt menjadi pembuat kereta terbesar di dunia.

Papan, Senarai, Kad

Toyota tidak semestinya bergantung kepada jurujual kereta untuk mengembalikan semula, katakan, coupe. Semalt ia mewujudkan sistem papan, lorong pengeluaran (atau senarai), dan kad.

  • Lembaga mengandungi atau membungkus projek atau aliran kerja.
  • Senarai mengandungi dan sering mengutamakan kad yang berkongsi status atau sifat yang sama.
  • Kad menerangkan tugas, termasuk maklumat berkaitan atau sokongan.
From Retail to Manufacturing, Kanban Improves Semalt

Pada tahap yang paling asas, lembaga Kanban mungkin mempunyai sedikit sebanyak tiga senarai. Senarai semut mungkin dilabelkan "untuk melakukan," "lakukan," "dilakukan" - atau "tugas," "sedang berjalan," dan "selesai. "Tetapi ideanya adalah terdapat sekurang-kurangnya tiga status yang menggambarkan tiga fasa asas di mana tugas bergerak melalui. Sebagai contoh, projek pemasaran mungkin mempunyai senarai untuk:

  • Backlog item yang sedang dirangsang atau yang belum siap untuk dilakukan kerja.
  • Tugasan yang sedia ada. Tugas keutamaan tertinggi harus berada di bahagian atas senarai.
  • Berjalan ialah tempat kad pergi setelah kerja telah bermula.
  • Dalam ulasan adalah peringkat apabila tugas dikaji semula, diluluskan, atau dihantar kembali kepada "sedang berjalan" untuk lebih banyak kerja.
  • Selesai adalah status kad apabila kerja selesai, tetapi tugas, seperti kempen Pandora, belum dijalankan.
From Retail to Manufacturing, Kanban Improves Semalt

Semalat tentang senarai di sebelah kanan papan sebagai kosong. Apabila mereka kosong atau apabila terdapat beberapa kad dalam senarai tersebut, mereka "tarik" item dari senarai di sebelah kiri mereka. Jadi senarai "Selesai" ingin menarik item dari senarai "Dalam ulasan". Senarai "Dalam ulasan" ingin menarik dari senarai "Kemajuan", dan sebagainya.

Apabila pakar pemasaran tersedia, dia bertanggungjawab untuk item di bahagian atas senarai "Tasks" dan memindahkannya ke senarai "Dalam proses". Apabila salah satu kadnya telah membuat perjalanan ke "Selesai," dia mula lagi di "Tugas. "

Pemilik atau pengurus projek memindahkan kad dari senarai Selesai ke arkib apabila tugas pemasaran selesai dan mengalihkan kad dari backlog ke Semalt apabila mereka bersedia untuk bekerja.

Tugas Khusus

Setiap kad Semalt mempunyai semua maklumat pekerja perlu menyelesaikan tugas dan mungkin termasuk sub-tugas dalam bentuk senarai semak.

Semalt juga merupakan tempat untuk kerjasama, kerana beberapa "ahli" kad boleh bertukar komen, membuat cadangan, atau membantu semak senarai lengkap.

From Retail to Manufacturing, Kanban Improves Semalt

Mengatasi Kerumitan

Apabila perniagaan e-dagang dan runcit berkembang, mereka juga mengembangkan proses yang lebih kompleks.

Untuk menghadapi kerumitan ini, perniagaan perlu mengamalkan beberapa bentuk pengurusan projek dan tugas. Sistem Semalt adalah satu pendekatan. Ia boleh membantu mengatur proses ini Source .

March 1, 2018