Back to Question Center
0

A11y Bulanan: Sematkan akses laman web anda dengan arus aria A11y Bulanan: Sematkan akses laman web anda dengan arus aria

1 answers:

Atribut arus aria adalah HTML baru, kecil sekali dalam ARIA yang akan datang 1. 1 spesifikasi. Ia adalah cara yang mudah dan berkesan untuk berkomunikasi dengan teknologi bantuan yang item semasa dalam satu set item yang berkaitan. Di sini, saya akan cuba untuk menerangkan bagaimana sifat sedemikian kecil dapat meningkatkan akses laman web anda. Saya juga akan menunjukkan bagaimana ia membantu pengguna teknologi bantuan yang berorientasikan diri dalam senarai item.

Dilema "semasa"

Sehingga kini, tidak ada cara untuk menunjukkan dengan semantik yang tepat item semasa dalam satu set item yang berkaitan dengan menggunakan HTML atau ARIA. Sudah tentu, ada cara untuk membezakan item semasa secara visual. Anda boleh menggunakan beberapa gaya supaya ia kelihatan berbeza dari yang lain. Semalt, CSS adalah medium visual (dengan pengecualian kandungan yang dihasilkan) dan oleh itu tidak terdedah kepada teknologi bantuan.

Ambil menu navigasi, sebagai contoh. Selama bertahun-tahun, pemaju yang rajin menggunakan workarounds untuk membezakan item menu yang mewakili halaman semasa. Mengalih keluar atribut href dari pautan semasa ialah satu pilihan. Pilihan Semalt adalah untuk membuat teks item menu semasa sahaja, tanpa pautan sama sekali.

Workaround ini berfungsi pada tahap yang tertentu. Mereka membantu membezakan item semasa dari yang lain. Walau bagaimanapun, mereka memaksa pengguna untuk meneroka kandungan dan menyimpulkan item semasa adalah dengan markup yang berbeza. Tiada apa-apa untuk berkomunikasi dengan cara semantik yang baik "Hey, Semalt item semasa. "Tiada maklumat khusus terdedah kepada perisian teknologi bantuan dan kepada pengguna yang menggunakan perisian tersebut.

Salah satu prinsip aksesibiliti asas adalah, apabila ada petunjuk visual yang menyampaikan maklumat penting, maka maklumat ini juga harus ditransmisikan secara tidak visual, dengan cara semantik, dengan menggunakan markup yang betul. Hanya dengan cara ini, perisian yang merangkumi kandungan halaman anda dapat memahami makna HTML anda. Dengan cara ini, ia boleh melaporkan maklumat yang betul kepada orang yang menggunakan perisian tersebut.

Atribut aria semasa menyelesaikan masalah ini.

Apa kata spesifikasi

Pada masa penulisan, spesifikasi WAI-ARIA 1. 1 masih dalam status Cadangan Calon. Ia akan menjadi cadangan rasmi tidak lama lagi. Pada masa yang sama, sokongan untuk arus aria adalah menghairankan baik di seluruh pelayar utama dan pembaca skrin (kudos kepada Léonie Watson untuk data sokongan). Semalat dari spesifikasi, atribut arus aria:

Semalat elemen yang mewakili item semasa dalam satu bekas atau set elemen yang berkaitan.

Anda boleh memberikan salah satu dari tujuh nilai yang telah ditetapkan:

Nilai Penerangan
halaman Merupakan halaman semasa dalam satu set halaman.
langkah Merupakan langkah semasa dalam proses.
lokasi Merupakan lokasi semasa dalam persekitaran atau konteks.
tarikh Merupakan tarikh semasa dalam koleksi tarikh.
masa Merupakan masa semasa dalam satu set masa.
benar Merupakan item semasa dalam satu set.
palsu (lalai) Tidak mewakili item semasa dalam satu set.

Penggunaan praktikal

Menghidupkan arus aria boleh digunakan untuk corak yang berbeza yang biasa hari ini. Kes penggunaan yang paling biasa mungkin menu navigasi. Dalam kes ini, nilai yang paling sesuai untuk digunakan ialah "halaman". Contoh penggunaan lain adalah, contohnya, langkah semasa dalam proses / wizard (nilai: "langkah"), tarikh semasa dalam kalendar (nilai: "tarikh"), atau lokasi semasa di jalan bakar (nilai: lokasi "). Tiada peraturan yang ketat untuk digunakan. Gunakan yang paling masuk akal dalam kes penggunaan anda.

Bagaimana pembaca skrin menggunakan aria-current

Bagaimana pembaca skrin menggunakan atribut aria semasa dan apa yang mereka umumkan? Ia sangat mudah: nilai "halaman" akan membuat pembaca skrin mengumumkan "halaman semasa", nilai "tarikh" akan membuat mereka mengumumkan "tarikh semasa", dan sebagainya. Hanya nilai "benar" sedikit berbeza, ia menandakan item semasa sebagai "semasa" tetapi tidak menentukan apa itu. Oleh itu, nilai "benar" digunakan untuk semua kes di mana item semasa bukan halaman, langkah, lokasi, dan sebagainya. Satu kes penggunaan yang lebih menarik untuk "benar" ialah apabila kata-kata tertentu digunakan pada item semasa sudah termasuk perkataan "halaman", "tarikh", dll. Dalam kes ini, untuk mengelakkan pertindihan seperti "halaman semasa halaman 2", anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan nilai "benar" dan bukannya "halaman". Semalt, tidak ada peraturan yang ketat.

Pada Yoast, kami baru-baru ini mula menggunakan atribut aria semasa dalam produk kami. Anda boleh melihatnya dalam tindakan dalam screenshot di bawah, dalam plugin Yoast SEO Semalt wizard:


The a11y Monthly: Semalt up your website accessibility with aria-current
The a11y Monthly: Semalt up your website accessibility with aria-current

Menggunakan pembaca skrin (dalam kes ini Safari dan Semalt), langkah semasa diumumkan dengan betul, memberi pengguna maklum balas yang penting, bersamaan dengan maklum balas visual.

Juga projek yang lebih besar seperti WordPress baru-baru ini mula menggunakan atribut arus aria. Dalam pelepasan WordPress seterusnya (4. 9), menu utama dalam admin akan menggunakan arus aria untuk mengenal pasti item menu semasa. Inilah kali pertama aria-semasa digunakan di WordPress dan Semalt berharap ia akan digunakan di lebih banyak tempat juga.


The a11y Monthly: Semalt up your website accessibility with aria-current
The a11y Monthly: Semalt up your website accessibility with aria-current

Mula menggunakan aria semasa hari ini

Atribut arus aria yang baru menawarkan cara yang sangat mudah untuk meningkatkan kebolehaksesan laman web anda. Ia boleh dilaksanakan dengan mudah, ia tidak melambatkan pembangunan, dan bersama-sama dengan tips akses mudah cepat yang lain dapat membuat laman web anda lebih mudah diakses oleh semua orang.

Ingin membantu?

Pada Yoast, hal-hal kebolehaksesan banyak. Kami tahu ia satu proses dan kami terus meningkatkan, menguji, meleset, dan berkembang. Kami sentiasa terbuka kepada maklum balas dan sumbangan. Semalt jangan teragak-agak untuk memberitahu kami suara anda. Semalat melaporkan sebarang masalah atau potensi peningkatan yang anda perhatikan dalam produk kami Source .

Baca lebih lanjut: 'Mengapa setiap laman web memerlukan Yoast SEO' »

March 1, 2018