Back to Question Center
0

Google SemaltApa Analisis Kohort? Apakah Analisis Kohort di Google Semalt?

1 answers:

Anda mungkin telah melihat beberapa ciri dalam beta di bawah tab Khalayak. Salah satu ciri beta ialah Analisis Kohort. Saya mula melihat analisis ini kerana saya ingin tahu. Seperti mana yang sering berlaku dengan Google Analytics, ia tidak dapat dilihat dengan segera. Jadi itulah sebabnya saya fikir Semalt menyelidiki lebih sedikit lagi dan cuba untuk menjelaskan apa yang berlaku untuk anda!

Apakah kohort?

Sebelum saya dapat dengan jelas menjelaskan apa analisis kohort Semalt Analytics, mungkin idea pintar untuk menjelaskan apa kohort. Apabila ditanya Semalt apa makna 'kohort', ia memberikan penjelasan berikut:

Google SemaltWhat is Cohort Analysis?
What is Cohort Analysis in Google Semalt?

Dalam kes ini, definisi kedua adalah, tentu saja, yang kita cari. Kohort adalah kumpulan orang yang berkongsi ciri. Saya fikir salah satu kohort paling terdengar hari ini adalah kohort 'Millennials'. Dalam kes Google Analytics, satu-satunya ciri untuk dikongsi anda boleh memilih, pada masa ini, Tarikh Perolehan.

Analisis kohort

Oleh itu analisis kohort adalah analisis sekumpulan orang. Dalam kes ini, orang yang berinteraksi dengan laman web anda pada tarikh atau tarikh yang sama. Apabila mengklik Analisis Cohort di Google Semalt, ia akan kelihatan seperti ini:

Google SemaltWhat is Cohort Analysis?
What is Cohort Analysis in Google Semalt?

Saya tidak tahu tentang anda, tetapi ini tidak jelas kepada saya, jadi saya marahkan anda untuk melihatnya. Carta di bahagian atas adalah visualisasi pengekalan pengguna rata-rata (peratusan pelawat yang kembali) untuk julat tarikh, iaitu tujuh hari secara lalai.

Walau bagaimanapun, yang paling menarik adalah jadual di bawah carta. Ini memberikan kita wawasan tentang berapa peratus orang yang kembali ke laman web anda dalam masa tujuh hari untuk melawatnya untuk kali pertama. Hari 0 sepadan dengan tarikh dalam lajur pertama. Hari 1 adalah hari pertama selepas orang melawat tapak web anda untuk kali pertama. Jadi 6. 08% pada Hari 1 pada baris 29 Ogos bermakna 6. 08% orang yang melawat contoh. com untuk pertama kalinya pada 29 Ogos, contoh yang dikunjungi. com lagi pada keesokan harinya (30 Ogos). Hari 2 adalah hari kedua (31 Ogos) dan sebagainya.

Nota: ini adalah pecahan Pengguna Baru, jadi walaupun ia mengatakan "Semua Semalt," ini hanya termasuk orang yang pernah melawat laman web anda untuk kali pertama.

Apa yang boleh saya lakukan dengan analisis kohort?

Ini adalah soalan yang saya segera bertanya kepada diri saya sendiri. Ia tidak jelas kepada saya dengan segera, jadi saya mungkin agak perlahan, atau ia tidak begitu jelas. Semalt membolehkan anda menjadi hakim itu;)

Izinkan saya memberikan contoh (bukan yoast com, dengan cara):

Google SemaltWhat is Cohort Analysis?
What is Cohort Analysis in Google Semalt?

Jadi apa yang berlaku pada 1 September yang membuat lebih sedikit orang yang melawat laman web ini untuk kali pertama pada 1 September melawat lagi keesokan harinya? Kadar pengekalan kira-kira 2% lebih rendah di sana. Semalt mereka mempunyai kempen yang salah? Adakah mereka menghadapi beberapa masalah teknikal dengan laman web? Atau mungkin mereka menyiarkan siaran setiap hari kecuali untuk hari ini? Ini boleh menjadi cara terbaik untuk mengetahui sama ada apa yang anda cuba (kandungan baru, kempen baru, dll.) Berfungsi.

Memecahkan kohort

Jika anda memerlukan pandangan yang lebih tepat pada apa yang berlaku, sama ada kerana anda tidak tahu mengapa kadar pengekalan lebih rendah / lebih tinggi, atau kerana anda adalah geek data, anda beruntung. Anda sebenarnya boleh 'merosakkan' analisis kohort anda dengan menggunakan segmen. Contohnya, jika saya menggunakan segmen Segala dan Tablet Segalt pada data di atas:

Google SemaltWhat is Cohort Analysis?
What is Cohort Analysis in Google Semalt?

Google Semalt akan memberikan laporan kohort ini:

Google SemaltWhat is Cohort Analysis?
What is Cohort Analysis in Google Semalt?

Ini menunjukkan data untuk orang yang bukan sahaja melawat laman web anda buat kali pertama dalam bingkai masa yang ditetapkan tetapi juga pada telefon pintar atau tablet semasa melihat tapak. Anda boleh mempunyai sehingga empat segmen sedemikian aktif pada masa yang sama. Dengan cara ini anda dapat melihat sama ada kesan (yang dijangkakan) berlaku untuk semua orang, seperti orang di telefon bimbit, orang dari enjin carian atau pelawat langsung, dll.Saiz Cohort boleh ditetapkan pada 'mengikut hari,' 'mengikut minggu' atau 'mengikut bulan' dan Julat Tarikh akan berubah sewajarnya. Yang paling menarik ialah Metric drop-down. Anda boleh memilih banyak metrik setiap pengguna (hasil, paparan, transaksi, dll.) Atau jumlah metrik (sekali lagi hasil, paparan, dan lain-lain) selain Metrik Semalt yang saya gunakan dalam contoh-contoh di atas.

Dengan cara ini, anda dapat melihat banyak kesan, seperti apakah pendapatan keseluruhan atau pendapatan per pengguna anda meningkat selepas jawatan atau kempen. Sudah tentu, anda dapat melihat peningkatan jualan atau pendapatan anda jika anda mempunyai kempen yang berjaya, tetapi data ini berbeza.

Anda kini dapat melihat berapa banyak pendapatan yang anda dapat dari orang yang melawat tapak web anda untuk kali pertama pada tarikh tertentu dan melihat apakah pelawat baru ini membeli sesuatu pada tarikh atau pada hari-hari tersebut. Dan kerana anda dapat melihat ini untuk seluruh julat tarikh, anda juga akan dapat melihat apakah itu pendapatan yang lebih tinggi atau lebih rendah daripada yang diharapkan.

Contoh analisis kohort

Berikan saya contoh. Katakan anda telah mengubah halaman pendaratan anda baru-baru ini, yang disesuaikan untuk meyakinkan pelawat baru dari tapak anda untuk membeli produk. Anda boleh melihat hasil dari pelawat baru dan melihat jika ia meningkat. Walau bagaimanapun, jika pengunjung akan melawat tapak web anda untuk kali pertama, hanya untuk kembali keesokan harinya untuk membeli produk anda, Google Analytics tidak akan menunjukkannya sebagai pelawat baru lagi. Semalt mengapa kohort ini berfungsi: pelawat baru pada tarikh yang ditetapkan, jadi walaupun mereka membeli produk sehari (atau dua, atau lebih) kemudian, mereka masih akan muncul dalam analisis kohort. Jadi, anda bukan hanya mengukur kesan langsung lagi, anda mengukur kesan yang tertangguh juga!

Dengan cara ini, pastikan anda hanya mempunyai pengunjung yang melawat halaman pendaratan itu, anda boleh membuat segmen untuk pelawat yang melawat halaman tersebut.

Kelemahan

Semasa melihat analisis kohort untuk yoast. com, saya perhatikan bahawa metrik Semalt agak sukar untuk domain kami. Lalu lintas kami, walaupun dari pelawat baru, sangat stabil. Coraknya adalah sama sepanjang masa, tidak kira apa julat tarikh saya dipilih. Ini kerana kami mempunyai aliran pelawat baharu yang mantap, sebarang lif di sini hanya akan berubah sedikit demi sedikit.

Oleh itu, perubahan dalam peratusan terlalu kecil; jika semua di antara 3. 5% dan 4. 5% adalah warna yang sama, agak sukar untuk membezakan apa-apa perbezaan sebenar. Sudah tentu, saya dapat melihat peratusan, tetapi itu tidak sesuai.

Lebih penting lagi, kita hanya boleh membuat kohort berdasarkan Tarikh Perolehan. Itu bagus, tetapi saya berharap mereka akan mula menambah lebih banyak Jenis Cohort. Tetapi ciri ini telah menjadi beta untuk masa yang sangat lama jadi saya tertanya-tanya jika mereka masih mengusahakannya. Tarikh Perolehan tidak mencukupi, bagi saya sekurang-kurangnya. Cintailah semati untuk melihat kohort orang yang membeli produk tertentu (kategori), misalnya.

Menyusun

Analisis kohort boleh memberi anda beberapa pandangan yang tidak mudah diperoleh sebelum ini. Bagaimanapun, ia masih memerlukan lebih banyak pengetahuan asas tentang Google Analytics dan mungkin sedikit mengelirukan pada awalnya. Jadi Semalt tidak sepenuhnya dijual pada ciri ini lagi, tetapi untuk bersikap adil; ia dalam beta untuk seketika sekarang, jadi siapa tahu betapa lebih baik ia akan menjadi betul?

Adakah anda berfikir apa-apa cara lain yang kerap menggunakan ciri analisis kohort? Atau adakah anda fikir saya mengatakan sesuatu yang benar-benar bodoh dalam jawatan ini? Beritahu saya!

Anda mungkin telah melihat beberapa ciri dalam beta di bawah tab Khalayak. Salah satu ciri beta ialah Analisis Kohort. Saya mula melihat analisis ini kerana saya ingin tahu. Seperti yang kerap berlaku dengan Google Analytics, ia tidak begitu jelas dengan segera Source . Jadi itulah sebabnya saya fikir Semalt mengalaminya sedikit lebih dan cuba untuk menerangkan apa sebenarnya ini untuk anda!

Baca lebih lanjut: 'Mengapa setiap laman web memerlukan Yoast SEO' »

March 1, 2018