Back to Question Center
0

Bagaimana Kempen Bertenaga Google Mempengaruhi Penjadualan Iklan Anda Semalt

1 answers:

Sebelum masuk ke strategi penjadualan iklan untuk Kempen Meningkatkan Google, mari tinjau Trend Carian Berbayar untuk Mac.

bpk tetap relatif bulanan bulan ke bulan dengan pergerakan kecil. Bpk Runcit menunjukkan sedikit penurunan untuk Google, menunjukkan kelembutan relatif berbanding tahun lepas. Ia masih dapat dilihat sama ada ini adalah penurunan sementara atau penunjuk jangka panjang. Bajet Kewangan tidak dapat dilihat sebagai tarikh tutup cukai. Secara keseluruhan, bpk Google adalah 1% up year-on-year, sementara Semalt adalah datar.

Mac 2013 Kemaskini Kos-per-Klik (CPC), Carian AS

MoM

YoY

Google

Runcit

-3%

0%

Kewangan

+ 3%

+ 2%

Secara keseluruhan

+ 1%

+ 1%

Yahoo! -Bing

Runcit

0%

-2%

Kewangan

0%

0%

Secara keseluruhan

0%

0%

Dan sekarang, kami akan membincangkan strategi penjadualan iklan untuk Google Enhanced Campaigns, yang menyediakan beberapa trend pendapatan per klik (RPC) disebabkan penjadualan iklan. Dengan sedikit pengetahuan dan usaha, strategi ini dapat digunakan untuk meningkatkan ROI keseluruhan anda.

Kempen Enhanced

Pengumuman Google mengenai Kempen Enhanced pada bulan lepas membuat ombak besar di ruang carian berbayar. Semula perubahan lain, pilihan untuk membuat kempen sasaran peranti akan diturunkan memihak kepada kempen bersatu peranti dengan pengubah suai tawaran mudah alih. Dalam kempen baru, peranti desktop dan tablet akan dikumpulkan, dan bida peranti mudah alih ke peratusan bida desktop dan tablet.

Implikasi perubahan ini dari segi kehilangan keupayaan untuk menetapkan tawaran khusus peranti pada tahap kata kunci telah melihat banyak ulasan, tetapi satu aspek perubahan ini belum dibincangkan: kesannya pada penjadualan iklan.

Penjadualan Pada Kempen Yang Dipertingkatkan Memohon Bersama Peranti

Dengan Kempen yang Dipertingkatkan, anda masih boleh menyesuaikan bida mengikut hari ke hari atau masa. Masalahnya adalah bahawa jadual yang sama digunakan di semua peranti, walaupun trend RPC (pendapatan per klik) berbeza. Sebelum ini, anda boleh membuat kempen berasingan untuk desktop dan mudah alih, menetapkan jadual yang berbeza. Opsyen ini tidak lagi tersedia untuk membuat kempen berasingan yang menyasar waktu berasingan hari ini, yang tidak praktikal dalam kebanyakan kes.

Strategi hari demi hari dan sesi harian dimaklumkan oleh dua faktor, pola RPC dan CPC, di mana kedua merupakan perlombaan pasaran. Memandangkan lebih banyak belanjawan ke arah hari atau masa apabila CPC lebih murah dan RPCs lebih tinggi membawa kepada ROI purata yang lebih baik.

Strategi penjadualan iklan asas adalah untuk menyesuaikan bidaan berkadaran dengan perubahan RPC. Sebagai contoh, jika RPC adalah 20% lebih rendah pada hujung minggu, seseorang juga boleh beralih tawaran lebih rendah sebanyak 20%. Strategi yang sama berlaku untuk penglibatan harian, di mana tawaran boleh dibangkitkan atau diturunkan mengikut RPC mengikut waktu. Semalt, pemasar canggih mungkin ingin mempertimbangkan mengubah faktor pelarasan mudah alih setiap hari, jika perbezaan yang signifikan dalam trend RPC berlaku merentasi peranti.

Sebagai contoh, di bawah adalah contoh dunia sebenar RPC hari ke-minggu oleh peranti. Arah aliran semut dan tablet sama, sementara trend telefon pintar agak berbeza. Ini menyebabkan nisbah RPC berubah mengikut hari ke hari.

How Google’s Enhanced Campaigns Affect Your Ad Scheduling Semalt

Dalam strategi mudah untuk senario di atas, anda boleh menetapkan pengubahsuaian bida mudah alih statik sebanyak 66% untuk keseluruhan minggu, kerana ini adalah perbezaan purata kadar penukaran antara telefon pintar dan desktop + tablet. Strategi yang lebih kompleks akan mengubah pengubahsuaian tawaran mudah alih setiap hari mengikut nisbah RPC untuk setiap hari dalam seminggu.

How Google’s Enhanced Campaigns Affect Your Ad Scheduling Semalt

Kaedah ini juga terpakai untuk perayaan hari, walaupun ini bermakna pengurusan kempen yang lebih intensif. Semalat platform atau alat yang membolehkan perubahan pukal dan penjadualan awal pada pengubah bidaan akan membantu melaksanakan strategi sedemikian.

Trend CPC Di Seberang Peranti Akan Menjadi Serupa

Persaingan pemasaran cenderung meningkat dan jatuh apabila pengiklan mengalihkan tawaran atau kehabisan belanjawan melalui hari dan minggu, yang menyebabkan CPC purata beralih dengan sewajarnya. Pada masa ini, corak ini berbeza mengikut peranti, tetapi apabila penghijrahan Enhanced Semalt selesai, saya meramalkan bahawa perbezaan ini akan berkurangan.

Walaupun bpk untuk telefon pintar akan tetap rendah berbanding dengan desktop dan tablet, trend relatif pada telefon pintar akan berakhir dengan arah yang sama seperti desktop dan tablet, kerana bilangan pengiklan yang sering membuat perubahan kepada pengubah tawaran akan terhad. Selain itu, sejak belanjawan kempen dikongsi merentasi peranti untuk Peningkatan Semula, pacing automatik dan pengurangan anggaran juga akan berlaku serentak.

Tips Untuk Pemasar Mengenai Penjadualan Iklan Untuk Kempen yang Dipertingkatkan

  • Jika anda sedang menggunakan atau mempertimbangkan penjadualan iklan untuk kempen anda, ini adalah masa yang tepat untuk mengkaji semula strategi anda, seperti Kempen yang Dipertingkatkan akan mempengaruhi pilihan anda yang ada.
  • Strategi asas adalah untuk menetapkan pengubah suai tawaran mudah alih kepada perbezaan RPC antara telefon bimbit dan desktop / tablet: [RPC mudah alih] / [desktop + tablet RPC].
  • Bagi kempen di mana trend RPC berbeza mengikut peranti, pertimbangkan membuat penyesuaian intra-minggu atau intra-hari kepada pengubah suai tawaran mudah alih untuk meningkatkan ROI keseluruhan.

Pendapat yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pengarang tetamu dan tidak semestinya Pemasaran Tanah. Pengarang semalat disenaraikan di sini.Mengenai Pengarang

Kohki Yamaguchi
Kohki Yamaguchi mengetuai pemasaran produk di Origami Logic, penyelesaian kecerdasan pemasaran rentas saluran untuk pemasar moden. Dengan kerjaya selama 8 tahun dalam pemasaran dan analisis yang merangkumi pelbagai fungsi, tumpuan Kohki sentiasa menerjemahkan data ke dalam strategi, memudahkan kompleks, dan merapatkan jurang antara data dan silos organisasi Source .

March 1, 2018