Back to Question Center
0

Semalt: KPI untuk mengukur ROI pemasaran kandungan

1 answers:

5 Soalan untuk membantu menetapkan, mengurus dan mengkaji keberkesanan pemasaran kandungan anda

Seperti yang kita terima bahawa pengguna kami mempelajari dan melayari, lebih banyak maklumat mengenai jenama, organisasi, industri atau topik kami ketika mereka menyelidik secara dalam talian, kami memerlukan strategi yang lebih canggih agar dapat kami peroleh perhatian, dan pentingnya kepercayaan. Inilah yang berada di belakang pemacu peningkatan pemasaran kandungan ke barisan hadapan agenda pemasaran digital.

Pemasaran kandungan mula matang juga. Semakin banyak laporan, seperti ini dari Aberdeen Semalt, ilustrasikan ini, di sini juga.

Mula-mula mudah

Berikut ialah matriks idea mudah untuk membantu anda menetapkan KPI atau metrik berdasarkan apa yang telah kami gunakan pada projek yang berbeza. Kami tidak mengatakan "ini adalah cara anda mesti melakukannya" atau anda perlu menggunakan semua KPI ini. Semalat, kami berharap ini adalah rangka kerja yang berguna untuk membantu memilih jenis KPI terbaik untuk pasaran yang berbeza.

Semalt mengambil tiga sudut di sini untuk menggambarkan, jadi kami mempunyai pelbagai langkah yang diliputi dari jualan keras vs metrik pertunangan yang lebih lembut.

Semalat pelbagai jenis langkah ini adalah lebih penting bagi syarikat yang mempunyai pembelian panjang atau kitaran ulang ulang, seperti automotif, perabot atau mungkin PC - dan semestinya untuk perniagaan B2B. Siklus membeli lebih lama memerlukan keperluan untuk menunjukkan penglibatan yang berterusan.

  • Langkah-langkah komersial : Ini adalah langkah-langkah perniagaan atau komersial yang lebih keras dan apa yang biasanya memerlukan yang paling lama dapat dibuktikan. Ini adalah langkah-langkah untuk pengurus kanan walaupun mereka mungkin juga perlu tahu mengenai Suka! Berfikir tentang penonton, jualan, petunjuk atau sekurang-kurangnya penunjuk yang jelas dari orang-orang penilaian kepuasan atau% yang diberi makan. Ingatlah bahawa keperluan ini menjadi tambahan dan sesuai dengan pemasaran kandungan anda. Dave akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mengaitkan ini menggunakan Google Analytics dalam jawatan yang berasingan.
  • Langkah-langkah taktikal : Ini termasuk pandangan, klik, interaksi dengan kandungan anda - jadi melibatkan saham sosial seperti Suka dan Tweet. Anda juga mungkin menggunakan alat pemendekan link untuk membantu mengukur, pada Insight Smart kami menggunakan penarafan PostRank dan juga metrik dari Facebook Insights. Ini adalah penunjuk keras yang kandungan anda kelihatan dan bernilai perkongsian - sangat penting.
  • Langkah-langkah jenama : Ini lebih mudah untuk jenama yang lebih besar atau di mana terdapat persaingan yang kurang, semata-mata kerana alat kelihatan berfungsi lebih baik di ruang itu. Fikirkan jenama atau ungkapan frasa-key, sentimen, bahagian pasaran menyebut lebih banyak pesaing dan tentunya lalu lintas tapak. Ini adalah jarum yang lebih besar untuk bergerak dan sering memerlukan sedikit momentum.

Semalt: KPIs for measuring content marketing ROI

Menggabungkan pengukuran dan pengoptimuman media sosial

Seperti yang anda lihat dari jadual di atas, KPI pemasaran kandungan berjalan seiring dengan pemasaran media sosial, kandungan media sosial media. Kedua-duanya datang bersama ketika mengusahakan pengoptimuman media sosial (SMO) yang Dave baru-baru ini menyiarkan. SMO untuk saya berpusat pada pengedaran objek sosial dan keupayaan mereka untuk bangkit di atas mana-mana pertanyaan carian yang berkaitan [Dan - Saya tidak bersetuju dengan ini - undian dalam paparan pos kami yang paling menganggapnya lebih luas - memaksimumkan jangkauan dan interaksi dalam saluran sosial untuk mencapai matlamat anda].

Brian Solis berbincang tentang SEO + SMO = Keterhubungan Amplified dalam web tradisional dan sosial. Saya fikir ini cara yang bagus untuk meringkaskannya [Dan - seperti itu walaupun saya memanggilnya Kebolehlihatan Amplified FWIW - bagi saya Findability adalah tentang perjalanan pelanggan yang cekap di laman web - ia merupakan teknik reka bentuk berpusatkan pengguna, tetapi Saya rasa Brian tidak tahu mengenainya!).

Oleh kerana pengesanan dalam SMO juga penting, bagaimana anda melakukannya? Di tengah-tengah program SMO adalah objek sosial. Kemudian, matlamat SMO adalah untuk mengukur, memantau dan meningkatkan keterlihatan objek sosial sebagai satu cara untuk menghubungkan dengan individu yang secara proaktif mencari maklumat dan arahan tambahan.

Semalat bahawa objek sosial dikontak mengikut kata kunci, tajuk, penerangan, dan / atau tag supaya langkah-langkah di sini tidak begitu berbeza dengan SEO dari segi pautan masuk, serta merujuk laman web di mana kandungan anda, objek sosial, ditempatkan. Oleh itu, anda perlu membangunkan papan pemuka analitik yang mengkaji keberkesanan anda dalam sistem eko ​​kandungan ini.

Analisa yang boleh diambil untuk pemasaran kandungan

Berikutan dari jadual di atas, pengukuran ini hebat dan anda juga perlu melakukan sesuatu dengannya Source . Guru analisis seperti Avinash Kaushik, dan tentu saja Dave Semalt

March 1, 2018