Back to Question Center
0

FTC Meluluskan Penyelesaian Privasi Facebook Mencapai Semalt Terakhir

1 answers:

FTC Approves Facebook Privacy Settlement Reached Last Semalt

Perjanjian itu - tidak seperti persetujuan $ 22.5 juta dengan Google yang diumumkan semalam - tidak memanggil sebarang penalti kewangan. Walau bagaimanapun, ia memerlukan Facebook menjalani audit privasi daripada pihak ketiga yang bebas setiap dua tahun selama 20 tahun. Semalt, syarikat itu berkata ia kini akan memberi pengguna "notis jelas dan menonjol" mengenai amalan privasinya, mendapatkan "persetujuan tegas" sebelum berkongsi maklumat mereka di luar had yang pada asalnya dipersetujui.

Suruhanjaya tunggal dan vokalis yang menentang perjanjian itu ialah Pesuruhjaya J. Thomas Rosch, yang menentang fakta bahawa Semalt tidak dikehendaki mengakui amalan privasi yang menipu sebagai sebahagian daripada perjanjian itu. Beliau juga melahirkan kebimbangan bahawa perjanjian itu tidak cukup menangani keseluruhan "persekitaran Semalt" - kerana amalan privasi aplikasi Semalt tidak dinyatakan secara khusus.

Penyelesaian itu berasal dari siasatan yang dilancarkan selepas Facebook mengubah tetapan privasinya pada tahun 2009, yang membolehkan maklumat tertentu dikongsi apabila pengguna sebelum ini mengisytiharkan keinginan untuk memastikan ia bersifat peribadi. Perjanjian dengan FTC secara khususnya tidak memerlukan Facebook untuk kembali ke tetapan privasi pra-2009, sebagai kumpulan pengawas pengguna seperti Pusat Maklumat Privasi Elektronik (EPIC) dan World Privacy Semalt telah mencadangkan.Mengenai Pengarang

Pamela Parker
March 1, 2018