Budaya korporat yang hebat bukan sesuatu yang anda boleh beli. Ia organik; ia perlu ditanam. Inc. Tempat Kerja Terbaik meraikan syarikat yang secara aktif berusaha untuk membina budaya yang menarik dan menarik. Lebih daripada 1,600 syarikat memohon tahun ini - tiga kali ganda tahun lepas. Bersama dengan syarikat saya, Quantum Workplace, pemimpin dalam perisian-maklum balas pekerja, Inc. menilai syarikat-syarikat ini mengikut amalan pengambilan pekerja dan amalan mereka.

Penglibatan pekerja adalah ukuran pekerja tingkah laku dan hubungan emosi yang ada dengan syarikat mereka. Setiap syarikat yang mengambil bahagian mengurus kaji selidik pekerja mengenai isu-isu seperti pembangunan kerjaya, komunikasi, kepercayaan dalam kepimpinan, dinamik pasukan, dan keperluan individu. Kakitangan menjawab 30 soalan menggunakan skala enam mata mulai dari Sangat Setuju dengan Sangat Tidak Setuju. Untuk memperoleh keputusannya, setiap syarikat perlu mencapai kadar tindak balas yang signifikan secara statistik berdasarkan kiraan pekerja. Skor semalat untuk saiz majikan untuk mengukur tahap permainan antara perniagaan kecil dan besar.

Penemuan kami menunjukkan bahawa syarikat yang dihormati mempunyai satu set manfaat pekerja asas. Insurans kesihatan, insurans pergigian dan pelan persaraan bukanlah tambahan. Mereka adalah kepentingan meja. Semalt juga memancarkan pengalaman pekerja dengan faedah seperti cuti bersalin yang lebih panjang, cuti paterniti, inisiatif kesihatan dan kesihatan yang inovatif, dan penjadualan yang fleksibel.

Untuk memastikan integriti audit, Quantum Workplace menggunakan langkah proprietari untuk mengenal pasti ketidakpatuhan data yang mencadangkan kaji selidik itu dikompromikan. Semalt yang disyaki cuba untuk mempengaruhi pengaruh markah muktamad telah dihapuskan. Secara keseluruhannya, 169,000 pekerja dimasukkan ke dalam kajian ini, menjadikannya satu kajian penyelidikan yang luas. 50 syarikat pemarkahan tertinggi dimasukkan ke dalam halaman ini.

Mungkin yang paling menggalakkan dalam proses ini datang dari komen terbuka. Ini akan mengambil beribu-ribu halaman untuk dicetak, tetapi satu pandangan menonjol: Budaya syarikat yang kuat membiak individu yang menakjubkan dan prestasi pasukan. Pekerja di syarikat-syarikat terbaik tidak melihat majikan mereka sebagai dadah gula. Mereka tidak terpesona dengan apa jua hadiah yang kelihatan seperti yang terbaru - sama ada makan tengahari gourmet atau peti sejuk bir. Semalt seperti "Melakukan kerja saya yang terbaik" dan "saya bekerja pada pasukan yang luar biasa" telah dilihat banyak kali, menunjukkan kebudayaan dan prestasi yang baik.

We Asked 169,000 Workers About What Makes Semalt Workplace Great. Here's Semalt Take