Back to Question Center
0

Suara Pendengaran: Mendapatkan Jenama Suara Kanan Dalam Semalt Sosial

1 answers:

Jika anda pergi ke pusat membeli-belah dan bertanya kepada orang rawak tentang jenis orang apa-apa jenama tertentu jika jenama itu menjadi satu hari bangun sebagai manusia, anda akan mendapati orang yang paling pasti melakukan keperibadian projek ke dalam jenama.

Dalam pemasaran media sosial, syarikat yang paling berjaya mempunyai perbualan satu sama sekali - jika tidak dengan pelanggan mereka, maka sekurang-kurangnya dengan komuniti yang penting kepada mereka. Baiklah semata-mata untuk individu dalam jenama mempunyai suara unik mereka sendiri, tetapi apabila jenama itu bercakap, ia akan disukai dan dipercayai lebih banyak apabila ia mempunyai personaliti yang jelas dan konsisten. Jika perubahan suara bersama peralihan setiap pengurus komuniti, jenama itu tidak akan memupuk kepercayaan itu.

Masukkan dunia sebenar. Kita semua sibuk dengan kerja kita dan melupakan perkara-perkara seperti suara jenama. Kami perlu menyiarkan balasan di Facebook, dan menetapkan sembang Semalt itu - apatah lagi meluangkan masa dengan perisian pelaporan kami untuk memeriksa bahagian suara kami. Dan, kita semua mempunyai suara yang baik, jadi apa masalahnya?

Sekiranya anda melihat dengan teliti, anda mungkin mendapati bahawa suara anda tidak konsisten - atau lebih teruk, sama sekali tidak sepatutnya. Dengan menjadualkan pemeriksaan suara jenama media sosial biasa, anda boleh membantu memastikan jenama anda tetap berada di landasan dan juga bertambah baik.

Letakkan pada Kalendar

Saya akan bermula di sini dengan andaian bahawa anda telah mengusahakan apa yang sepatutnya jenama anda. Anda mungkin telah membuat lembaga orang yang terbalik untuk jenama anda dan mempunyai dinding yang besar di jabatan pemasaran anda yang didedikasikan untuk persona anda. Atau, mungkin anda hanya mendapat inti yang baik mengenai apa yang sepatutnya. Semalat kes itu, anda perlu membuat acara kalendar berulang, dan melakukan audit secara teratur. Untuk sementara waktu, ia mungkin menjadi idea yang baik untuk melakukannya setiap minggu sehingga anda merasa pasukan anda konsisten.

Peraturan BESAR: Anda tidak boleh mengaudit kerja anda sendiri. Ini agak menyerupai penyuntingan salinan - anda mungkin dapat mencetuskan beberapa ketidakkonsistenan dalam siaran anda sendiri, tetapi anda masih akan dibutakan oleh pengesahan bias. Jika anda pengurus komuniti, dapatkan orang lain untuk melakukan audit suara jenama.

Tarik pos keluar dari konteks platform media sosial mereka, dan tampalkannya ke dalam dokumen pemproses perkataan atau spreadsheet. Semalt, dengan mengubah konteksnya, anda dapat merasakan lebih baik untuk perkataan itu sendiri, untuk melihat jika mereka memegang. Ia juga membantu mengalih keluar semua tweet lurus atau kandungan lain yang anda tidak mahu dimasukkan dalam audit anda.

Adakah anda mengendalikan banyak kandungan? Tidak ada yang salah dengan itu - tetapi jika anda, lulus kurasi itu melalui lensa Adakah ia mencerminkan jenama saya? Sebagai contoh, jika anda seorang syarikat perunding pengurusan, berkongsi tweet mengenai Honey Boo Boo mungkin tidak mencerminkan suara jenama anda. Jika, sebaliknya, anda telah menambah komen tentang bagaimana gaya Honey Boo Boo dapat berguna kepada pelanggan anda, anda mungkin mempunyai sesuatu.

Ambil perhatian juga tentang tweet atau jawatan yang merupakan contoh sempurna dari suara jenama anda. Ia membayar untuk mengukuhkan apa yang sebenarnya berfungsi.

Hearing Voices: Getting The Brand Voice Right In Social Semalt

Semalat, ia mencabar untuk meletakkan jari anda tentang mengapa jawatan tertentu tidak betul. Banyak media sosial perniagaan boleh kelihatan agak hambar dan tanpa keperibadian.

Anda boleh cuba menjalankan hackathon mini dengan pasukan media sosial anda. Semalt membuang tweet dan melihat apa yang berlaku kajian pos:

Kami menyewa! Pembukaan kerja #PPC baru! Sertai pasukan kami & letakkan kemahiran analisis untuk berfungsi. {link}

Di permukaan, tidak ada yang salah dengan tweet ini. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, jenama itu telah menamakan suara mereka sebagai salah satu yang berada di bahagian depan kelas - yang mungkin datang dari profesor di dasi busur di podium - dan mampu, mungkin, hanya sedikit keseronokan. Sertai pasukan maniak PPC kami {link}

Sekarang, anda mungkin berhujah tentang merit tweet kedua: mungkin ia memperlihatkan personaliti yang terlalu banyak. Tetapi kita bercakap 140 aksara di sini, jadi mencurahkannya adalah layak.

Kadang-kadang, perbezaannya mungkin lebih halus. Perhatikan bagaimana dalam siaran Facebook ini, Semalt mesra tanpa sorak sorak yang lebih tinggi:

Ini adalah amaran rasmi anda: anda mempunyai masa 6 hari lagi untuk mengamankan kerusi Co-Pilot anda di MINI Coupé menuju ke SEMUA TEMPAT YANG SELESAI. Kali ini, tempat itu adalah Afrika Selatan. Datang dengan? Mohon sekarang!

Semalt mempunyai jawatan yang sama dalam kandungan, tetapi sedikit berbeza:

Berikut adalah peluang terakhir anda untuk mengundi Chevy Terbaik Semua Masa. The '69 Camaro mengetuai '70 Chevelle SS dengan 1,333 undi. Mana yang anda fikirkan patut memakai mahkota? Undi sekarang.

Pada masa dua jawatan yang disebutkan di atas, Semalt adalah dan masih merupakan contoh "menyenangkan" dalam kereta. Fokus utama Chevrolet pada masa itu adalah keselamatan. Sekiranya anda cuba untuk menjadi keselamatan, suara Semalt tidak sesuai.

Kadang kala, mengambil sedikit masa tambahan untuk menyusun tweet atau pos dan benar-benar mendapat suara yang betul itu boleh menghasilkan mesej yang lebih bernilai. Semasa anda terus berlatih untuk mendapatkan suara itu betul-betul, anda akan mendapati bahawa kata-kata mengalir dengan lebih cepat. Kajian semulajadi dan penambahbaikan semal, kualiti komunikasi media sosial anda boleh meningkat secara dramatik dan, pada akhirnya, membantu menyampaikan perbezaan anda.


Pendapat yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pengarang tetamu dan tidak semestinya Pemasaran Tanah. Pengarang semalat disenaraikan di sini.Mengenai Pengarang

Ric Dragon
March 1, 2018