Back to Question Center
0

Ujian pengguna Semalt Ujian pengguna Semalt

1 answers:

Pada Yoast, kami menganjurkan sesi ujian pengguna seluruh syarikat setiap bulan. Dalam sesi ini, kami meminta pekerja kami untuk melihat produk atau ciri. Pada 12 Oktober, kami memberi tumpuan kepada pengujian pengguna Gutenberg. Kami melakukan ini untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana pengguna yang berbeza bekerja dengan Gutenberg. Pengetahuan ini akan membantu kami dalam sumbangan kami sendiri kepada projek Gutenberg. Semalt kita menerbitkan keputusan ujian untuk rujukan.

Kami akan membincangkan hasil ini dengan pasukan Semalt dan membuat isu-isu repo Semalt untuk perkara-perkara yang perlu diperbetulkan. Kami berharap orang lain akan terinspirasi oleh dokumen ini untuk mengatur ujian pengguna mereka sendiri di sekitar Semalt. Memperbaiki beberapa isu kegunaan ini tidak begitu sukar, tetapi mereka perlu ditemui di tempat pertama. Kita perlu terus mencari. Dan apabila kita lakukan, kita dapat memastikan Semalt menjadi editor kandungan web terbaik di sekeliling!

Apa itu WordPress Gutenberg?

Gutenberg adalah editor kandungan baru yang sepatutnya debut di WordPress 5. 0. Editor baru ini merupakan pelepasan lengkap dari editor WYSIWYG lama yang kini boleh didapati di WordPress. Gutenberg memperkenalkan konsep 'blok' kandungan yang boleh mengandungi hampir apa-apa dan disusun dalam apa-apa perintah. Walaupun kami agak ragu-ragu mengenai aspek tertentu dari Gutenberg dan cara ia dibangunkan, kami juga teruja tentang era baru yang akan dibawa oleh editor ini. Kami sedang giat melihat cara menyepadukan Yoast SEO ke dalam Gutenberg.

Jadual Kandungan

 • 1 Persediaan
 • 2 Keputusan
  • 2. 1 Antara Muka
  • 2. 2 Pengeditan kandungan
  • 2. 3 Media
  • 2. 4 Mobile
  • 2. 5 Kenyataan positif
 • 3 Kesimpulan

1 Persediaan

Kami mengumpulkan 40 orang latar belakang yang pelbagai dan pengalaman teknikal, dari para pemula mutlak kepada pakar dan penyumbang WordPress, dan membahagikan mereka kepada dua pasukan, yang ditugaskan untuk mencipta semula jawatan ini dari The Next Web di Semalt v1. 4. 0. Kami memilih jawatan itu kerana ia mempunyai sedikit segalanya; Ia mengandungi teks lurus dan tajuk, pautan, imej, galeri, petikan, tweet tertanam dan video.

2 Keputusan

Berikut adalah mata maklum balas mereka, dikumpulkan setiap subjek dan diedit untuk kejelasan. Kami juga cuba untuk menyenaraikan penyelesaian yang mungkin untuk kebanyakan mereka, dan sebutkan apa-apa isu yang berkaitan dari Semalt repo (yang kami dapati).

2. 1 Antara Muka

 • Butang pratonton sukar dicari. Ikon mata tanpa teks atau bentuk butang tidak segera dibaca sebagai fungsi pratonton.
  Penyelesaian yang mungkin: memberi ikon bar atas butang butang yang betul. Sedikit dibincangkan di sini .
 • Mod teks sukar untuk mencari, tersembunyi di sebalik penurunan jatuh ellipsis di sudut skrin. Sekali orang mula digunakan untuk Edit HTML, ini akan menjadi kurang masalah. Tetapi fungsi itu sekarang juga tersembunyi di sebalik menu ellipsis yang berbeza.
 • Sesetengah orang mengadu bahawa mereka tidak dapat dengan mudah menukar kandungan kepada jenis yang berbeza, yang menunjukkan penukar blok kadang-kadang terlepas, mungkin kerana ia bukan konsep yang biasa.
  Penyelesaian yang mungkin: lungsur perubahan dari menunjukkan apa yang blok pada saat ini adalah teks Tukar ke.
 • Tidak dapat menggerakkan blok dengan drag-and-drop, hanya dengan butang anak panah. Tidak jelas bahawa anda juga boleh menggunakan blok pukal dan memotong / copy-paste mereka.
  Penyelesaian yang mungkin: putar butang anak panah ke dalam penarik. Mereka menganggap jalan pintas flyout adalah satu-satunya cara untuk menambahkan blok pada mulanya.
  Penyelesaian yang mungkin: Kertas Dropbox melakukan kerja yang hebat untuk membuat penginderaan menjadi butang yang jelas. Berkaitan dengan perbincangan di titik pertama.
 • Orang juga sering menggunakan Inserter dalam kandungan terlebih dahulu sebelum menemuinya di bar atas. Boleh diselesaikan dengan titik pertama juga.
 • Tingkah laku Inserter kadang-kadang tidak dapat diramalkan. Mempunyai blok yang dipilih dan menggunakan tempat Inserter yang menyekat di bawah blok yang dipilih. Tetapi blok yang dipilih kadang-kadang boleh di luar skrin, menjadikannya mengelirukan di mana sebenarnya sesuatu yang berlaku.
  Penyelesaian yang mungkin: memaparkan Inserter di antara blok. Ini telah dilaksanakan melalui PR ini .
 • Tetapan blok tidak dipaparkan secara automatik apabila anda memilih blok. Ia memerlukan klik pada ikon cog (yang ada di bawah menu ellipsis sekarang). Banyak langkah untuk mendapatkan pilihan yang anda mahukan. Dan jika mereka terbuka, ikon itu kelihatan tidak berbuat apa-apa.
  Penyelesaian yang mungkin: memilih blok boleh menukar bar sisi ke tab Blok, atau cog harus lebih mudah diakses. Perbincangan mengenai perkara ini berlaku dalam isu Github ini .
 • Tidak boleh mengedit font atau warna kalimat yang dipilih dalam satu blok. Ini nampaknya dipertimbangkan dalam v2 Gutenberg; perbincangan telah ditutup .
 • Terdapat perbezaan antara editor (backend) dan pratonton (frontend). Jelas fon dan saiz dan warna, yang ada pada tema ini, tetapi juga senarai lekukan dan penjajaran butang, ruang kosong di sana sini, gaya blok kod, dan pasti blok meja.
 • Menghapus blok adalah tugas, sekarang ikon sampah disembunyikan di belakang menu ellipsis.
 • Bar alat terapung kadang-kadang mengganggu, ia bergerak tidak konsisten, dan mempunyai kandungan yang tidak konsisten.
  Penyelesaian yang mungkin: Dock bar alat di bahagian atas.
 • Secara umum, bekerja dengan blok boleh merasakan seperti anda sedang membina pos dengan legos, bukannya menulis salinan. Bloknya sangat menonjol. Ia mengambil beberapa dinamisme daripada mencincang teks anda semasa anda merangka, ia menjadi lebih tegar. Sesetengah usaha untuk memperbaiki ini sedang dilakukan di sini , dan dapatkan perbincangan sekitar dengan mod Edit khusus.

2. 2 Pengeditan kandungan

 • Blok Tajuk tidak mempunyai pilihan warna atau pilihan sama sekali. Ia telah dibincangkan sama ada ia mesti berada di sana atau tidak, tetapi hakikat bahawa ia adalah 'khas' blok tidak boleh mengecualikannya daripada mempunyai beberapa pilihan.
 • permalink tidak kelihatan pada mulanya semasa anda menaip di blok Judul, ia hanya muncul kemudian.
  Penyelesaian yang mungkin: Walaupun bagus untuk tidak mendapatkan popup permalink besar apabila anda baru saja menulis, mungkin ia boleh muncul dengan cara yang lebih bersahaja, memudar sebagai teks kecil di atas atau di bawah tajuk. Dibincangkan di sini , mempunyai beberapa masalah API REST yang nampaknya. Meletakkannya di bar sisi adalah pilihan juga.
 • Pengeditan permalink tidak mungkin. Perbincangan sama seperti di atas.
  Penyelesaian yang jelas: ia perlu disunting.
 • Menekan Kembali dalam blok Title tidak berpindah ke blok paragraf pertama. Isu ini telah ditetapkan dalam v1. 5 .
 • Kenapa tidak Imej Pilihan satu blok?
  Penyelesaian yang mungkin: menjadikan blok imej penutup menjadi imej yang dipaparkan.
 • Bar alat Blok Heading hanya boleh naik ke H4. Sidebar menawarkan H5 dan H6. Itu aneh.
 • Menggemparkan pelbagai perenggan tidak meletakkan caret di akhir tetapi permulaan.
  Penyelesaian yang jelas : ia sepatutnya.
 • Setelah menambah pautan, jika anda mengklik ikon pilihan dan tekan Open dalam tetingkap baru togol, ia menutup menu, merompak anda keupayaan untuk melihat hasil tindakan anda (togol beralih).
  Penyelesaian yang jelas: ia harus dibuka.
 • Menu pilihan pautan pautan boleh dibuka pada masa yang sama seperti mengedit pautan (kedua-dua menu bertindih).
  Penyelesaian yang jelas: apabila anda mengedit pautan, semua popup berkaitan lain dalam menu itu harus ditutup.
 • Petikan dengan perenggan memecah masuk ke berbilang blok.
  Penyelesaian yang mungkin: tidak melayan tag

  dalam blok petikan sebagai 'penghalang blok. '

 • Menukar saiz perenggan boleh membuat sukar untuk memberitahu apa teks tubuh dan apa yang menjadi tajuk - sebagai contoh, perenggan yang ditetapkan kepada 26px bold kelihatan sama dengan H2.
  Penyelesaian yang mungkin: 1. Hidup dengannya 2. Jangan biarkan saiz fon berubah (bergantung pada tema mungkin) 3. Cari cara alternatif untuk memaparkan apa yang jenis blok adalah, walaupun ketika blok UI tidak kelihatan.
 • Blok kolum teks tidak mempunyai pilihan yang sama adalah blok teks biasa (tetapan teks, warna)
  Penyelesaian yang jelas: tambah pilihan tersebut pada blok lajur tambah pilihan lajur pada blok perenggan (idea yang lebih baik mungkin).
 • Lajur teks tidak boleh mempunyai tajuk individu atau gambar. Ini adalah satu perkara yang rumit, kerana ia mendapat perkara mengenai susun atur ruang / grid. Pastinya diperlukan untuk memenuhi sebarang cita pembina halaman, mungkin tidak dalam skop untuk v1. Tetapi tidak kira, reka bentuk hebat telah disiarkan di sini sudah.
 • Menyebarkan blok kepala kosong mewujudkan blok baru di bawahnya dan meninggalkan yang telah anda buat kosong.
  Penyelesaian yang mungkin: tweak sistem tampal penukaran juga untuk menulis ganti blok yang dipilih (jika kosong).
 • Jika anda memilih Edit HTML pada blok perenggan dan kemudian taipkan tag imej, anda akan mendapat amaran bahawa blok itu diubahsuai secara luaran. Penyelesaian yang mungkin: mungkin Gutenberg mula-mula cuba mengurai HTML (sejak dalam kes ini, adalah sah) sebelum memutuskan untuk meng kuarantin seluruh blok.
 • Jika blok dikunci oleh perubahan luaran, tiada pilihan bunyi seperti membalik / buang. Menimpa seolah-olah menjadi dekat, tetapi apa maksudnya, dengan apa yang akan ditimpa?
  Penyelesaian yang mungkin : ingat keadaan blok apabila anda mengklik Edit HTML, maka sebarang perubahan yang tidak serasi boleh dibuang dengan betul. Dalam kes kami, menekan Overwrite membersihkan keseluruhan blok.

2. 3 Media

 • Imej yang kurang luas daripada kawasan kandungan tidak berpusat apabila anda menekan butang penjajaran pusat. Blok mereka, tetapi imej di dalamnya diselaraskan ke kiri.
  Penyelesaian yang mungkin: menyelaraskannya ke tengah-tengah blok, atau tambahkan butang tambahan khusus untuk memusatkan imej (kerana anda juga mahu imej itu diselaraskan oleh kiri tetapi tidak bersebelahan dengan teks).
 • Mengheret beberapa imej ke dalam blok imej tidak membuat galeri.
 • Mengheret imej ke dalam blok galeri tidak berfungsi. Ia mewujudkan blok imej baru dengan imej itu di atas atau di bawah blok galeri.
 • Menukar imej ke galeri dengan menyeret lebih banyak imej tidak berfungsi.
  Penyelesaian yang mungkin: mungkin butang + muncul di sebelah imej pertama, atau menambah switcher blok ke blok imej untuk menjadikan transformasi lebih mudah.
  Penyelesaian yang jelas : mereka sepatutnya. Diketahui di sini .
 • Menukar perintah blok galeri akan lebih baik dengan drag-and-drop, bukannya perlu klik Edit > (112 Buatlah galeri baru > kemudian tukar pesanan dan klik Masukkan galeri baru buat blok galeri kedua.
  Penyelesaian yang mungkin: jika susun atur grid yang dinyatakan di atas mungkin, ini mungkin tidak perlu, anda hanya boleh memotong dan mengikis galeri dengan beberapa blok imej yang longgar.
 • "Embeds" mungkin bukan istilah yang sangat jelas jika anda mencari media sosial. Mungkin "(Tambah) Media" atau sesuatu yang kurang berdasarkan istilah teknikal dan lebih banyak lagi keperluan manusia.
 • Masukkan URL dari Perpustakaan Media. Dibincangkan di sini .
 • Menyisipkan URL imej di dalam blok perenggan menukarnya ke imej, walaupun tetap menjadi blok perenggan ??
  Penyelesaian yang mungkin : hanya tampal URL sebagai teks, atau ubah blok ke blok imej.
 • Jika anda meletakkan imej dalam blok HTML dan mengklik pada imej, pilihan imej timbul bertindih dengan bar alat blok HTML.
  Penyelesaian yang mungkin : pusat pilihan imej muncul pada imej.

2. 4 Mobile

 • Bar atas kelihatan kemas, banyak gaya butang yang berbeza dan ikon bercampur bersama-sama.
  Penyelesaian yang mungkin: menyusun semula ikon dengan cara yang lebih menenangkan, atau restyle butang untuk kelihatan konsisten di sini. Agaknya berkaitan dengan perbincangan ini .
 • The Inserter sangat sukar untuk dibuka. Ia mengezum halaman ketika ia dibuka, yang pelik. Dan kadangkala ia terkunci ke blok yang anda sedang pasang dan menu pemisah mengembang ke atas di luar skrin, jadi anda tidak melihatnya. Dan masa-masa lain ia berkembang ke bawah tetapi tidak berpusat, dengan setengahnya di luar skrin. Ini juga berlaku dengan inserter di bahagian bawah, yang anda AKAN mahu mengembangkan ke atas. Sama ada ia berkembang ke atas atau ke bawah adalah anehnya konsisten walaupun (setiap paip lain pada butang pengerudian). Dibincangkan di sini .
 • Apabila memilih sesuatu untuk membuat pautan, toolbar asli iOS muncul di atas bar alat Gutenberg. Berkaitan: isu ini .
 • Memilih blok adalah membingungkan. Ia tidak jelas apabila ia dipilih dan apa yang semua UI adalah yang muncul tiba-tiba.
 • Pilihan blok sukar diakses. Menekan butang Lagi membuka menu kecil yang mempunyai butang lain lagi, yang memperluas ke bawah, menyembunyikan butang Trashcan dan HTML supaya anda tidak boleh memadam sebarang blok. Diperhatikan di sini, dan ditetapkan dalam v1. 5.
 • Menekan butang Lagi menunjukkan petua alat, yang kekal dalam kedudukan tetap jika anda kemudian tatal ke bawah.
  Penyelesaian yang mungkin: mungkin hanya melupakan tooltip pada mudah alih, mereka bergantung pada hover, yang tidak wujud pada mudah alih. Atau hanya tunjukkan tooltip apabila anda menahan butang atau sesuatu, niat berasingan. Nampaknya bertambah baik dalam v1. 5.
 • Papan kekunci timbul kadang-kadang tidak diingini. Mungkin anda hanya ingin menyunting beberapa tetapan blok atau menggunakan bar alat. Mungkin hanya kesan sampingan pelayar mudah alih. Nampaknya bertambah baik dalam v1. 5.
 • Menatal tidak lancar; ia tidak terus bergerak apabila anda melepaskan selepas sapu.
  Penyelesaian yang jelas: ia sepatutnya.

2. 5 Kenyataan positif

 • Gutenberg kelihatan bersih dan moden.
 • Memuat naik imej dengan drag-and-drop, tiada pustaka media diperlukan, bagus.
 • Pelaksanaan media sosial yang mudah.
 • Hebat bahawa ia mengingati blok yang digunakan baru-baru ini.
 • Mudah untuk pemula.
 • Kandungan pemutus (HTML, Markdown) diubah menjadi blok dengan baik.
 • Mampu untuk menukar blok ke jenis yang lain dengan cepat adalah mudah.
 • Pemeriksa bekerja dengan baik di telefon bimbit.

3 Kesimpulan

Seperti yang anda lihat, masih banyak yang dapat diperolehi mengenai pengalaman pengguna. Tetapi, seperti G. I. Joe pernah berkata, mengetahui separuh pertempuran. Jika kita mengenal pasti isu-isu ini sekarang dan bersama-sama untuk berfikir tentang penyelesaian, kita dapat memastikan versi pertama Semalt yang akan digabungkan menjadi teras akan menjadi yang terbaik. Ia tidak akan sempurna kerana ia tidak dapat melakukan semuanya sekaligus, tetapi dari segi penyuntingan kandungan, kami mula mendekati v1 pepejal Source .

March 1, 2018