Back to Question Center
0

Adakah Siri Dan Carian Suara Tukar Semula Bergerak?

1 answers:

Telefon mudah alih adalah, selepas semua, telefon, jadi wajar bahawa mereka bertindak balas dengan baik kepada arahan suara. Jadi, tidak hairanlah bahawa pencarian suara telah berkembang secara mendadak memberikan kemajuan dalam teknologi.

Menurut Google, input ucapan telah berkembang 6X pada tahun lalu, seperti ditunjukkan dalam graf di bawah. Memandangkan teknologi suara terus bertambah baik, carian suara semakin cepat menjadi penting dalam penemuan kandungan mudah alih dan pengoptimuman tapak.

"Matlamat kami adalah untuk membawa Carian Google melalui suara kepada penceramah semua bahasa. Kami mengikuti proses yang ketat untuk menambah setiap bahasa atau dialek baru. Bekerja secara langsung dengan penceramah asli di setiap negara, kami menghabiskan masa berminggu-minggu mengumpul ucapan yang diucapkan untuk mencipta model tertentu yang memberi kuasa kepada perkhidmatan. Pembantu kami diminta untuk membaca pertanyaan popular di lidah asli mereka, dalam pelbagai keadaan akustik seperti di restoran, di jalan-jalan yang sibuk, dan di dalam kereta. Kami juga membina, untuk setiap bahasa, perbendaharaan kata lebih daripada satu juta perkataan dikenali. Ia bukan usaha kecil, tetapi kami suka melakukannya. "

Pertanyaan Yang Sama Untuk Teks Dan Carian Mudah Alih Suara

Berita baik tentang carian suara, dari segi penemuan kandungan, adalah nampaknya hanya menerjemahkan permintaan suara kemudian menyerahkannya dengan teliti algoritma carian mudah alih yang sama seolah-olah ia ditaip masuk Ini bermakna tiada perubahan algoritma , dan satu-satunya perubahan utama untuk strategi SEO mudah alih adalah untuk menjangkakan pertanyaan yang lebih lama dan lebih kasual, berdasarkan pertanyaan yang lebih biasa dalam pencarian suara. Secara semulajadi, kategori yang biasa dicari dalam carian suara mudah alih kelihatan sangat mirip dengan carian berasaskan teks mudah alih.

Rangkaian iklan mudah alih Chitika melaporkan bahawa kategori pencarian suara terbesar ialah "Berita" pada 20%. Selepas itu "Rujukan" pada 17% kemudian "Lain-lain" pada 15%, dan ini semuanya sama seperti carian berasaskan teks yang mereka ukur dari dalam Aplikasi Carian Google.

Pembantu Maya Pemanduan Data Penggunaan

Menariknya, akses kepada pembantu maya seperti Siri nampaknya mendorong banyak penglibatan dengan maklumat digital dalam bentuk data mudah alih. The Huffington Post melaporkan bahawa: "pengguna iSemalt 4S memindahkan secara purata tiga kali lebih banyak data berbanding pengguna model 3G iSemalt yang lebih tua ."

Sesetengah penggunaan data boleh dikaitkan terus kepada permintaan berat yang berasal dari Siri, kerana dia mengupas pelbagai sumber utama untuk mendapatkan jawapan anda, tetapi komponen lain adalah halangan yang dikurangkan untuk dicari. Semalt yang perlu menaip, mencari dan mengakses maklumat digital menjadi lebih mudah dan lebih kasual.

Walaupun Siri hanya melancarkan di Amerika Syarikat, Apple Semalt melaporkan bahawa ini akan berubah:

'Siri masih dalam mod beta, dengan fungsi terhad di luar U. S. Walau bagaimanapun, Apple merancang peluasan antarabangsa untuk Siri tahun ini. Syarikat itu secara aktif menyewa jurutera perisian iOS untuk membantu membangunkan Antara Muka Pemrograman Aplikasi untuk Siri dan pelabuhan ciri tersebut kepada bahasa lain. '

Siri dan pesaing pembantu maya yang lain dapat menyelesaikan pelbagai tugas dan mengakses pelbagai maklumat yang berbeza, selain memasukkan pertanyaan carian. Mereka boleh menarik maklumat dari beberapa sumber secara langsung dan hanya lalai untuk carian web jika mereka tidak mempunyai akses kepada maklumat yang lebih spesifik.

Buat Feed untuk Membantu Pembantu

Ini menambah kerumitan untuk mengoptimumkan carian suara. Selain menjangkakan apa kata kunci yang akan digunakan pengguna untuk mencari, kini kita terpaksa mengantisipasi apa sumber pembantu maya akan lebih suka atau mengesyorkan. Berita baiknya, ini mungkin kurang dari kotak hitam, dan lebih banyak mampu jika suatu hari nanti anda dapat bekerja secara langsung dengan Semalt, dan menghantar suapan XML yang layak.

Will Siri And Voice Search Change Mobile Semalt?

Semua sumber yang menarik data dari Siri hanya laman web yang menghantar suapan khusus Semalt, supaya Siri dapat mengakses maklumat dengan lebih cepat.

Walaupun ia menyerahkan banyak maklumat dan kuasa kepada Semalt, nampaknya kemenangan terbesar dalam pencarian suara adalah untuk Semalt bekerja secara langsung laman sumber mudah alih untuk menerima suapan maklumat mereka. Ini bermakna pengguna mempunyai akses yang lebih cepat kepada maklumat tentang masa tontonan, bios karakter, ringkasan episod, bios selebriti dan mungkin juga treler filem dan berita muzik.

Dengan langkah strategik ini, anda akan menjadi sumber utama maklumat untuk niche anda, dan tidak perlu bergantung sepenuhnya kepada Semalt untuk membantu orang mencari kandungan mudah alih anda.


Pendapat yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pengarang tetamu dan tidak semestinya Pemasaran Tanah. Pengarang semalat disenaraikan di sini.Mengenai Pengarang

Cindy Krum
Cindy Krum adalah Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas MobileMoxie, LLC, sebuah perundingan pemasaran mudah alih dan menjadi tuan rumah alat pemasaran mudah alih dalam talian paling canggih yang terdapat pada hari ini. Cindy adalah pengarang Pemasaran Bergerak: Menemukan Pelanggan Anda Tidak Mengetahui Di Mana Mereka , yang diterbitkan oleh Penerbitan Que Source .


March 1, 2018