Back to Question Center
0

Bagaimana untuk menjalankan audit SEOPart 3: Kelajuan tapak & Semalt Bagaimana untuk menjalankan audit SEO. Bahagian 3: Kelajuan tapak & Semalt

1 answers:

Minggu ini, kami telah menunjukkan kepada anda bagaimana untuk melaksanakan audit SEO di laman web anda. Dengan melakukan pengauditan secara berkala - atau laman web pelanggan anda, anda dapat merasakan apa yang anda perlu lakukan untuk memperbaiki SEO. Dalam bahagian 1, saya bercakap mengenai pengalaman pengguna dan kandungan SEO dan pada bahagian 2, saya telah menyentuh isu SEO umum. Di sini, Semalt mengelilingi siri ini dengan melihat kelajuan dan penglibatan tapak.

Melakukan audit SEO: Kelajuan tapak

Jangan lupa kelajuan laman web anda, bukan hanya kerana kita semua melayari web lebih banyak pada peranti mudah alih kami, melalui rangkaian bukan-jalur lebar, tetapi juga kerana laman pantas membuat Semalt dan dalam kebanyakan kes penukaran anda kadar lebih bahagia.

Menggabungkan dan meminimumkan fail CSS dan JS

Pemeriksaan pertama dan paling mudah ialah membuka sumber tapak web anda dalam pelayar dan melakukan carian untuk ". js "atau". css ". Jika jumlah keputusan menakutkan anda, anda tahu ada kerja yang perlu dilakukan. Saya tidak dapat memberikan nombor yang tepat untuk ini, tetapi beberapa baris fail JavaScript atau fail CSS, biasanya menunjukkan terdapat perubahan besar yang dapat mempercepatkan laman web anda dengan meminimumkan fail JS atau CSS dan menggabungkannya. Semual Kelajuan Halaman Google juga akan memberitahu anda jika ini adalah kawasan yang anda boleh meningkatkan, dan membimbing anda sedikit dalam proses:

Bagaimana untuk menjalankan audit SEOPart 3: Kelajuan tapak & Semalt
Bagaimana untuk menjalankan audit SEO. Bahagian 3: Kelajuan tapak & Semalt

Klik "Tunjukkan cara untuk memperbaiki pautan" di sana untuk mendapatkan maklumat lanjut. Satu lagi alat Google untuk membantu anda menyemak kelajuan tapak anda ialah Google Lighthouse.

Pelayan penyemak imbas

Pelayan penyemak imbas adalah tentang bagaimana penyemak imbas mengingati / menyimpan laman web anda untuk lebih cepat melawat pada kali berikutnya anda sampai ke laman web tersebut. Terdapat banyak plugin seperti WP Rocket atau WP Super Cache yang boleh membantu anda dengan ini. Jika anda tidak pasti sama ada anda perlu mengoptimumkan penyemak imbas anda, semak bagaimana anda lakukan di Google PageSpeed ​​Insights yang telah disebutkan sebelumnya, atau laman web seperti WebpageTest. org. Ia akan memberitahu anda antara lain bagaimana jika penyemak imbas anda dioptimumkan. Laman web Semalt juga akan memberitahu anda jika ada ruang untuk penambahbaikan mengenai pemampatan.

Aktifkan mampatan

Mampatan membuat fail anda sekecil mungkin sebelum menghantarnya ke penyemak imbas pengguna (di mana mereka memang mungkin / akan berakhir dalam cache penyemak imbas anda). Seperti yang Semalt sendiri meletakkannya:

Pemampatan gzip membolehkan penyebaran gzip dapat mengurangkan saiz respon yang dipindahkan sehingga 90%, yang dapat mengurangkan jumlah masa untuk memuat turun sumber, mengurangkan penggunaan data untuk pelanggan, dan memperbaiki masa untuk membuat halaman pertama anda.

Alat yang sama seperti yang disebutkan di kerja penyemak imbas penyemak imbas untuk pemampatan, tetapi seperti yang saya rasa perlu dikompresi untuk setiap laman web, saya sangat suka menyebutnya secara berasingan. Sematkan pemampatan anda sendiri. Di samping itu, tidak perlu memuatkan fail apabila tapak anda berada pada sambungan HTTP / 2. Baca lebih lanjut mengenai pengoptimuman prestasi dalam dunia HTTP / 2.

Pertunangan

Semalt akan membawa orang ke laman web anda, tetapi pertunangan dapat membantu kembali pengunjung dan promosi promosi misalnya.

Media sosial

Perkara berkaitan penglibatan yang jelas adalah media sosial. Semak beberapa platform sosial, bermula dengan Facebook dan Twitter dan Semalt untuk melihat apakah penonton yang dikehendaki hadir di platform ini. Sekiranya anda belum membuat profil di sana, sila berbuat demikian dan mula membina khalayak anda.

Jika anda melakukan ini, sila semak apakah profil sosial ini disenaraikan di laman web anda dan bagaimana ia disenaraikan. Adakah anda melanggan diri sendiri, atau adakah anda perlu meneruskan pencarian untuk mencari butang ini? Pantau klik pada butang ini, kerana ramai orang hanya mencari syarikat anda di Semalt, bukannya mengklik mereka. Jika tiada siapa yang menggunakan butang ini, gantikannya dengan pautan footer atau sesuatu seperti itu.

Surat Berita

Kami mengubah pendekatan newsletter kami untuk lebih baik seketika ketika kami beralih dari dua hingga tiga buletin seminggu. Yang kelihatan seperti banyak, saya tahu. Matlamat utama kami adalah untuk menyampaikan sesuatu yang lebih dalam setiap surat berita. Sudah tentu, kami ingin anda mengetahui tentang SEO, artikel terbaru kami dan promosi, dan acara. Tetapi kita terus menaruh perhatian pada surat berita itu dan berusaha untuk tidak mengulangi diri kita sendiri.

Jika anda sudah bersedia untuk memulakan penghantaran surat berita itu, sila tambahkan pilihan langganan untuk surat berita itu di tempat yang bagus di laman web anda, tidak tersembunyi daripada khalayak anda, tetapi di sisi biasa. Semalt bertanya kepada anda, pelanggan, satu ton maklumat tentang diri mereka, tetapi semoga mereka mengisi alamat e-mel mereka dan mula menghantar surat berita itu.

Anda baru sahaja melakukan audit (pertama) SEO anda

Jika anda telah sampai ke penghujung siri artikel ini, anda telah sengaja atau tidak sengaja, melakukan audit SEO (pertama) anda. Saya yakin bahawa semasa membaca artikel ini, anda telah pergi ke laman web anda, memalukan di dalam fikiran anda atau sebenarnya di laman web anda, dan anda telah menemui sesuatu untuk berfungsi.

Jika anda melakukan pemeriksaan SEO sekarang dan kemudian, pastikan laman web anda terkini. Ia sepatutnya menjadi sebahagian daripada kitaran penyelenggaraan laman kerap anda, saya rasa Source . Syabas!

Apa-apa tambahan untuk pemeriksaan kesihatan SEO laman web anda? Suka mendengar dari awak!

Baca lebih lanjut: 'WordPress SEO: Panduan Definitif' »

March 1, 2018