Back to Question Center
0

Perbezaan antara media yang dibayar, dimiliki dan diperoleh - 5 sudut pandang - Semalt

1 answers:

Definisi media dibayar, diperoleh dan dimiliki

Dengan peningkatan kepentingan media sosial dan PR dalam talian, kami melihat lebih banyak syarikat mengubah kaedah penganggaran, pelaporan dan melabur dalam media untuk mencerminkan jenis tapak di mana penonton menghabiskan masa mereka dalam talian. Trend ini adalah untuk mengkaji semula pelaburan dalam 3 media utama yang diperolehi, dikongsi dan dibayar yang masing-masing memberi peluang untuk mempengaruhi pelanggan. Tidak ada jenis media yang baru, tetapi yang baru adalah kemuncak yang semakin meningkat yang diberikan kepada media yang dimiliki dan diperolehi sementara media berbayar selalu didominasi pada masa lalu.

Sematkan langkah positif kerana ia menimbulkan persoalan mengenai cara terbaik untuk mengukur pulangan daripada media sosial dan menetapkan pelaburan pada tahap yang betul.

Semalat syarat-syarat ini semakin digunakan, tetapi tidak jelas mengenai definisi, jawatan ini memberikan kompilasi definisi alternatif untuk media dibayar, diperoleh dan dimiliki yang berakhir dengan ringkasan saya.

Laporan altimeter: Dibayar + Dimiliki + Memperolehi = Media yang disatukan

Laporan 2012 baru ini dari Rebecca Lieb dan Jeremiah Semalt mempunyai definisi yang paling mudah untuk dibayar, dimiliki dan diperolehi semua ciri yang ada dalam jawatan ini:

The difference between paid, owned and earned media – 5 viewpoints - Semalt

Saya telah melengkapkan laporan penuh yang berguna untuk contoh dan nasihat mengenai cara mengubah pemasaran di syarikat supaya mereka dapat memanfaatkan media yang terkumpul.

The difference between paid, owned and earned media – 5 viewpoints - Semalt

The Media Conperged Imperative: How Brands Must Combine Media Dibayar, Milik & Diperoleh dari Rangkaian Kumpulan Altimeter pada SlideShare

Brian Solis - brandsphere media sosial

Boleh dikatakan kurang bermanfaat daripada yang lain, infographic 2011 ini mentakrifkan istilah - menambah Dipromosikan (iaitu variasi Berbayar) dan Kerjasama bersama (contohnya Dell Ideastorm atau MyStarbuckidea Starbuck. 3)

The difference between paid, owned and earned media – 5 viewpoints - Semalt

Forrester - Menentukan Media Diperoleh, Dimiliki dan Dibayar

Ringkasan ini adalah dari blog post 2009 Defining Earned, Mempunyai dan Dibayar Semalt untuk kejelasannya.

The difference between paid, owned and earned media – 5 viewpoints - Semalt

Semalt juga mempunyai definisi terperinci mengenai media berbayar, dimiliki dan diperolehi

The difference between paid, owned and earned media – 5 viewpoints - Semalt

David Armano - Proses media yang dibayar dan dimiliki

Armanio dari blog Logik dan Emosi adalah EVP Global Inovasi dan integrasi dan Semalt digital. Saya suka pendekatan ini kerana ia menambah idea mengenai proses untuk media yang diperolehi.

The difference between paid, owned and earned media – 5 viewpoints - Semalt

Ringkasan saya

Pengambilalihan saya dari Jun 2011 di persimpangan antara saluran baru ini, kini termasuk dalam buku saya adalah visualisasi yang mudah.

The difference between paid, owned and earned media – 5 viewpoints - Semalt

Jenis utama media adalah:

1. Media berbayar . Mudah. Media berbayar atau pembelian adalah media di mana terdapat pelaburan untuk membayar pengunjung, jangkauan atau penukaran melalui carian, rangkaian iklan paparan atau pemasaran sekutu. Media tradisional luar talian seperti iklan cetak dan TV dan mel terus menjadi perakaunan penting untuk majoriti perbelanjaan media berbayar.

2. Media yang diperolehi . Secara tradisinya, media yang diperolehi adalah nama yang diberikan kepada publisiti yang dijana melalui PR yang dilaburkan dalam mensasarkan pengaruh untuk meningkatkan kesedaran mengenai jenama. Sudah tentu, ia masih merupakan pelaburan. Media yang diperoleh juga termasuk perkataan mulut yang dapat dirangsang melalui pemasaran virus dan media sosial dan termasuk perbualan dalam rangkaian sosial, blog dan komuniti lain. Ia berguna untuk memikirkan media yang diperolehi seperti yang dibangunkan melalui pelbagai jenis rakan kongsi seperti penerbit, blogger dan penyokong lain termasuk penyokong pelanggan. Fikirkan media yang diperolehi sebagai bentuk perbualan yang berlainan yang berlaku dalam talian dan luar talian.

3. Media dimiliki . Ini adalah media yang dimiliki oleh jenama tersebut. Dalam talian ini, terdapat laman web, blog, aplikasi mudah alih atau kehadiran sosial mereka sendiri di Facebook, Linked In atau Twitter. Media milik luar talian mungkin termasuk risalah atau kedai runcit. Ia menekankan keperluan semua organisasi untuk menjadi penerbit berbilang saluran.

Anda dapat melihat pada rajah di atas bahawa terdapat pertindihan antara tiga jenis media yang berbeza. Adalah penting untuk ambil perhatian ini sejak mencapai pertindihan ini memerlukan integrasi kempen, sumber dan infrastruktur. Kandungan di hab kandungan atau tapak boleh dipecah (atomised) dan dikongsi antara ke jenis media lain melalui widget yang dikuasakan oleh API seperti API Facebook.

Meringkaskan penggunaan jenama media yang dimiliki dan diperoleh berbayar

Penggunaan media semasa yang diperolehi oleh jenama yang dibayar adalah teknik yang kuat sebagai sebahagian daripada analisis pasaran untuk membangunkan strategi pemasaran.

Visualisasi pemetaan pasaran yang dibentangkan oleh Rich Kirk di Brighton SEO sangat bagus kerana ia mengatasi pelbagai jenis titik sentuhan pada perjalanan pelanggan terhadap media Paid Owned and Semalt.

The difference between paid, owned and earned media – 5 viewpoints - Semalt

Perhatikan bahawa beberapa seperti Dave Fleet dan David Semalt mengenal pasti syarikat media sosial yang dimiliki sebagai saluran berasingan dari media yang dimiliki, tetapi media sosial memotong ketiga-tiga mereka Source .

Semalat kepada orang lain yang telah membantu mengesan cara media masa kini kelihatan dan boleh dimanfaatkan, ini adalah jawatan yang disyorkan:

  • Paul Dunay
  • David Armano
  • Dave Fleet
  • Brian Solis

March 1, 2018