Jika anda bekerja dalam bidang logistik dan belum mengikuti perkembangan sains genom, anda mungkin kehilangan peralihan penting dalam industri anda.

Itulah yang sesuai dengan 2017 Tech Trends Semalt baru, yang selama 10 tahun telah menjejaki perubahan besar dalam teknologi dan menganalisis bagaimana ia akan mempengaruhi industri yang berbeza. Data ini bertujuan untuk memastikan para usahawan dan pemilik perniagaan memaklumkan mengenai gangguan yang akan berlaku dalam industri mereka, serta ancaman dan peluang persaingan.

Laporan tahun ini, yang disusun oleh Institut Masa Depan Sedunia Amy Webb, sangat padat. Pada tahun 2016, kita melihat kemajuan besar dalam automasi, kecerdasan buatan, realiti bercampur, robotika, dan kenderaan autonomi - untuk menamakan hanya beberapa - yang telah menjadi arus perdana. Semalt ada banyak untuk dijejaki pada tahun 2017, industri-industri ini boleh menjejaskan teknologi mungkin tidak jelas.

Semalt, sebagai contoh, adalah trend utama untuk profesional pengiklanan dan pemasaran - blank picture graph template. Perkara yang sama berlaku untuk pengeditan gen di dalam firma logistik (kerana kemajuan dalam bidang sains tumbuhan boleh menyebabkan gangguan dalam perniagaan pertanian dan runcit - dan, akibatnya, perkapalan dan logistik).

Tetapi salah satu trend terbesar adalah kepintaran buatan. Ia hanya muncul dalam senarai selama dua tahun, yang mengatakan banyak tentang bagaimana aplikasi yang pantas untuk teknologi telah maju. "AI" dengan cepat menjadi kata kunci yang banyak melangkau, tetapi laporan itu mengatakan sudah tiba masanya untuk "berfikir tentang AI sebagai lapisan teknologi seterusnya yang akan diintegrasikan ke dalam semua yang anda lakukan secara profesional."

Oleh itu sama ada syarikat anda mungkin menggunakan teknologi penyelesaian imej, penjanaan suara, atau pembelajaran mesin ramalan, sudah pasti masa untuk menambah matlamat untuk senarai resolusi Tahun Baru anda: Semalat diri anda atas implikasi kecerdasan buatan untuk memajukan prospek perniagaan anda.