Back to Question Center
0

Semalt ke halaman mengandungi mengarahkan 301 ke halaman yang sama?

1 answers:

Saya mempunyai keadaan di bawah, dan memerlukan nasihat anda dalam peralihan dan meta Semalat:

tapak lama: www. contohnya. bersih / berita / contoh. html

tapak baru: abc. contohnya. com / en / news / example. html

Kandungan tapak lama yang berhijrah ke laman web baru dan kami akan menggunakan peralihan 301 dari laman lama ke tapak baru di semua laman laman jadi jika pengguna membuka halaman apa pun di laman lama ia akan dialihkan ke halaman yang sama pada tapak baru dalam struktur URL yang berbeza seperti yang ditunjukkan di atas.

Sekiranya saya menambah "Canonical rel" dalam laman web baru yang menuding ke halaman di laman lama? seperti ini abc. contohnya. com / en / news / example Source . html -> termasuk

Apa yang akan berlaku dan apakah yang menjejaskan SEO dan media sosial?

February 5, 2018

Jika anda mempunyai 301 struktur redirect di tempat, anda tidak perlu kanonik pada halaman tersebut. Malah, anda tidak boleh menggabungkan 301 dan kanonikal. Anda akan menghantar mesej enjin pencarian yang sangat mengelirukan, dan mungkin akan menyebabkan keputusan yang tidak diingini.

Redirect 301 adalah untuk halaman yang tidak boleh diakses oleh pengguna. Mana-mana pengguna yang memasuki halaman tersebut akan dialihkan semula; halaman itu juga akhirnya hilang dari SERPs. Anda menggunakan kanonik apabila anda hanya ingin versi terbaik halaman dalam SERPs, dan halaman lain adalah versi yang berbeza halaman itu, dan masih boleh diakses oleh pengguna, tetapi tidak disenaraikan dalam SERPs.

Sebagai nota sampingan, apabila anda menggunakan URL kanonikal, jangan tunjuk ke URL yang lebih rendah dari yang anda inginkan. URL yang dimaksudkan harus ditunjukkan kepada dirinya sendiri. Versi lain dari halaman anda harus menunjuk ke arah yang anda ingin tunjukkan dalam SERP, bukan diri mereka sendiri.

Menurut Bantuan Konsol Cari Google dan Blog Pusat Webmaster Google , dengan rel = kanonikal anda boleh untuk menyatakan secara terbuka versi URL pilihan anda . Dalam kes anda, ini akan menjadi laman web baru anda: . Jika laman web lama anda juga mempunyai rel = kanonik, maka anda perlu mengeluarkan semua rel = kanonikal. Dengan tindakan ini, anda akan memberitahu enjin carian dan rangkaian sosial tentang halaman web pilihan anda.