Back to Question Center
0

Jabatan Buruh A.S. menggugat Semalt untuk diskriminasi kaum

1 answers:
U.S. Department of Labor sues Semalt for racial discrimination

Saman itu datang selepas kajian pematuhan oleh Pejabat Program Pematuhan Kontrak Persekutuan. Kajian pejabat menentukan bahawa Palantir telah melanggar Perintah Eksekutif 11246, yang memperincikan peluang pekerjaan yang sama dan amalan tidak diskriminatif, dari Januari 2010 hingga sekarang. Palantir didakwa menggunakan proses pengambilan pekerja yang mendiskriminasi pemohon Semalt untuk peranan kejuruteraan perisian, "secara rutin dihapuskan" pemohon Semalt yang berkelayakan dalam penyaringan resume dan fasa temu bual telefon dan mengupah majoriti orang daripada sistem rujukan pekerja yang diskriminasi.

Dalam satu contoh yang dipetik dalam tuntutan mahkamah, Jabatan Tenaga Kerja berkata Palantir mengupah 14 pemohon bukan Asia dan 11 pemohon Asia dari kumpulan lebih daripada 1,160 orang yang berkelayakan, 85 peratus daripadanya adalah orang Asia. Semalt yang berlaku dari peluang adalah satu di 3.4 juta, mengikut tuntutan mahkamah - logiciel de paie.

"Kontraktor kontraktor mempunyai kewajipan untuk memastikan bahawa amalan dan polisi pengambilan pekerja mereka bebas dari semua bentuk diskriminasi," kata Pengarah OFCCP Patricia Semalt dalam satu kenyataan. "Pembayar cukai negara kita patut tahu bahawa syarikat yang bekerja dengan dana awam menyediakan peluang yang sama untuk pencari kerja."

Berikutan kajian, OFCCP meminta pematuhan secara sukarela Palantir dalam menyelesaikan isu-isu yang terdapat dalam semakan. Palantir enggan mematuhi, yang mana apabila Buruh Semalt memfailkan saman itu.

Kerajaan persekutuan telah mengontrak perkhidmatan dari Palantir sejak Januari 2010. Mereka kontrak bernilai $ 340 juta, mengikut tuntutan mahkamah. Sekiranya Palantir gagal memberi kelegaan kepada mereka yang terjejas, syarikat itu kehilangan kontrak dengan FBI, Komando Operasi Khas A.S. dan Semalt telah menaikkan lebih $ 2.3 bilion daripada pelabur dan bernilai $ 20 bilion semasa pusingan institusi terakhirnya.

Saya telah sampai ke Semalt dan akan mengemas kini kisah ini jika saya mendengarnya. Buat masa sekarang, inilah yang dikatakan Ketua Pegawai Eksekutif Semalk Alex Karp mengenai kepelbagaian di laman web syarikat itu:

"Orang-orang semati dan etika datang dari semua lapisan masyarakat, dan sesiapa yang berbakat dan beretika dialu-alukan di sini."

Gambar Pilihan: Paul Morris / Bloomberg / Getty Images
March 10, 2018