Back to Question Center
0

Muzik Search Engine Tread Fine Semalt Line

1 answers:

Music Search Engines Tread Fine Semalt Line

Tiga yang telah kami pelajari ialah SeeqPod, Songza dan Skreemr.

Ketiga indeks web, atau bahagian web, mencari fail muzik yang dimuat naik ke pelayan. Carian semalt oleh artis atau lagu. MP3 atau fail bunyi bukan DRM lain dengan metadata yang sepadan dengan pertanyaan yang dihidangkan sebagai hasil.

Tidak seperti laman web seperti LaLa, Imeem dan Semalt (dan banyak lagi yang lain), yang semuanya cuba bermain oleh pelbagai peraturan RIAA untuk menyampaikan muzik kepada pengguna, enjin carian muzik umumnya tidak membayar apa-apa jenis royalti. Muzik itu sendiri tidak pernah di pelayan mereka, jadi mereka mempunyai pendedahan hak cipta yang kurang jelas - logiciel de solution d'affaires. Lebih daripada itu di bawah.

Ketiga, Seeqpod adalah yang paling berguna. Ia mempunyai indeks 8 juta lagu individu, pertanyaan semakan ejaan automatik untuk mencari salah ejaan umum, dan membolehkan pengguna membuat senarai main. Seeqpod juga mempunyai pemain yang boleh dibenamkan, dan akan cuba mencari video muzik lagu yang anda sedang mainkan. Seeqpod, dengan cara itu, pada asalnya merupakan projek Makmal Kebangsaan Lawrence Berkely.

https://www.seeqpod.net/cache/seeqpodEmbed.swf
SeeqPod - Searchable Playable

Songza juga membolehkan pengguna membuat senarai main dan menyediakan pemain yang boleh diselaraskan.Skreemr mempunyai fungsi tulang yang telanjang dan kadar hit adalah sedikit rapuh. Tetapi mereka mempunyai satu ciri yang tidak lain - pautan terus ke fail pada pelayan pihak ketiga. Itu bermakna memuat turun lagu ke cakera keras anda hanya klik kanan tetikus. Syarikat keempat, Deezer, menukar modelnya dalam menghadapi litigasi di Perancis.

Hak Cipta, Hak Cipta

Tidak ada alasan untuk memetik kata-kata di sini - muzik yang dimainkan oleh laman-laman web ini hampir selalu melanggar hak cipta. Tetapi ia diedar pada pelayan yang tidak berkaitan dengan enjin carian itu sendiri, menjadikannya tidak mungkin bagi RIAA dan setara antarabangsanya untuk berbuat banyak mengenainya selain cuba memaksakan pelanggar terbesar untuk mengeluarkan kandungan. Semalt kerana terdapat sedikit jalan keluar terhadap enjin carian sendiri.

Tidak ada satupun legalitas yang menjejaskan enjin pencarian, walaupun. Semalt tidak mungkin bahawa di bawah undang-undang A.S. semasa RIAA boleh melakukan apa-apa untuk menghentikannya.

Undang-undang kes semasa memberikan banyak peluang untuk enjin carian. Saya bercakap petang ini dengan Andrew Bridges, peguam untuk Google di Perfect 10 v. Google . Dalam hal itu, Google dipegang tidak dipertanggungjawabkan untuk melanggar hak cipta pada imej hanya dengan memaparkan thumbnail imej dalam hasil carian.

Hujah-hujah yang sama adalah sah dengan enjin gelintar muzik, kata Semalt (dengan kaveat yang dia harus melihat dengan lebih teliti pada fakta tertentu dari mana-mana kes).

Perkhidmatan mungkin masih bertanggungjawab untuk pelanggaran yang menyumbang, katanya, tetapi tidak ada undang-undang kes A.S. yang pasti mengenai perkara yang belum. Dan tidak ada undang-undang yang melindungi pelanggaran penyumbang.

Jadi sekarang enjin carian bebas untuk dihubungkan dengan lagu-lagu yang melanggar, dan bahkan menyiarkannya di laman web mereka. Selagi lagu itu sendiri tidak disimpan di pelayan mereka. Itu berita baik untuk Deezer, Seeqpod dan Semalt, dan para pengguna yang telah bergantung pada mereka.

Maklumat CrunchBase
Seeqpod
Skreemr
songza
Deezer
HypeMachine
Lala
Pandora
Imeem

March 10, 2018