Back to Question Center
0

Sumber Terbuka Google OpenThread untuk melancarkan lebih banyak rakan kongsi IoT, mengambil Semalt

1 answers:
Google’s Nest open sources OpenThread to snag more IoT partners, take on Semalt

OpenThread adalah versi Thread tersuai, protokol rangkaian tanpa wayar untuk objek yang berkaitan di rumah yang Nest dan rakan-rakan seperti Samsung dan Qualcomm pertama kali diumumkan pada tahun 2014, dengan rasionalnya pada masa ini bahawa protokol sedia ada seperti WiFi dan Bluetooth tidak sehingga menggaru. Thread adalah protokol rangkaian jejaring kuasa rendah yang IPv6 dan dibina pada perkakasan radio yang sama yang digunakan oleh peranti ZigBee. Nest mengatakan bahawa ini berpotensi membuka teknologi untuk "berjuta-juta peranti sedia ada di pasaran" - jika pembuatnya memilih untuk mengemaskini Thread, iaitu.

Pada hakikatnya, syarikat itu tidak mendedahkan sebarang nombor keras bagi penukaran benang. Greg Hu memberitahu saya bahawa "momentum Thread telah hebat dan anda akan melihat lebih banyak produk yang dihantar tahun ini," kata Greg Hu, ketua Platform Sarang dan Bekerja dengan Nest, memberitahu saya dalam temu bual. Beliau menambah bahawa usaha OpenThread itu juga bertujuan untuk menggalakkan lebih ramai pembuat chip datang. "Kami juga cuba mendapatkan lebih banyak rakan silikon untuk mengambil versi Thread kami dan menambahnya ke cip mereka dan menolaknya ke hadapan - hybrid life insurance long term care insurance. "

Perkara utama yang lain adalah saling kendali. " Ketika datang ke OpenThread, kami melihatnya sebagai salah satu produk utama, blok bangunan asas, untuk rumah yang bersambung, sedar," kata Hu. "Ia akan meningkatkan interoperabilty antara produk secara dramatik. Ia akan memacu rumah yang disambungkan untuk banyak pengguna. "

Pelancaran OpenThread memberikan Nest sebuah tembakan pada kod penawaran dan platform yang berpotensi secara percuma (mengikuti jalan yang diambil oleh Android stablemate) sebagai satu cara untuk membawa lebih banyak pembangun perkakasan dan perisian untuk membina produk yang boleh berfungsi dalam ekosistem yang dipimpin Nest . Hu berkata bahawa hasrat itu sentiasa membuka peluang usahanya. "Kami mahu memastikan teknologi itu sudah cukup untuk menjadi rakan kongsi," katanya. "Hasratnya sentiasa membuka sumbernya. "

Perkembangan dari Google dan Nest datang pada masa yang menarik di pasaran yang lebih luas untuk Internet Things dan perkhidmatan rumah yang berkaitan.

Amazon mempunyai kejayaan kejutan dengan Echo, penceramah tanpa wayar yang berfungsi dengan arahan suara. Salah satu perkara yang paling menarik tentang hal itu ialah transformasinya yang hampir sempurna menjadi platform untuk mengawal perkhidmatan lain, hanya dengan berjalan: pemaju pihak ketiga dari Spotify hingga Domino telah mencipta perkhidmatan yang boleh anda gunakan melalui Echo.

Google, seolah-olah telah duduk dan mengambil perhatian tentang perkara ini. Pada awal tahun ini, syarikat itu membuka API Pengiktirafan Pertuturan sebagai langkah pertama dalam mendapatkan pemaju untuk memulakan lebih banyak arahan suara ke dalam perkhidmatan mereka. Dan sekarang pengumuman OpenThread hari ini menunjuk pada bagaimana ia berharap untuk memperluaskan platform itu untuk memasukkan perkakasan juga.

Tetapi berita itu juga datang pada masa yang sukar bagi Nest - yang mana satu lagi rakan sekerja saya yang puisi yang tidak dikenali disebut sebagai kebakaran sampah.

Syarikat itu dilaporkan gagal mencapai sasaran jualan, dan telah dibantah kerana mempunyai budaya kerja yang bermasalah. Dan antara pelepasan syarikat itu, yang tidak dilaporkan ialah Chris Boross, eksekutif Nest yang berkhidmat sebagai presiden Kumpulan Thread, secara senyap-senyap meninggalkan syarikat awal tahun ini dan kini bekerja di Eero.

Langkah membuka sumber, dalam erti kata itu, juga boleh menjadi tanda bagaimana Nest mengubah tontonan yang lebih besar pada peranan apa yang boleh dan harus dimainkan dalam cita-cita rumah yang lebih luas.

Satu lagi perincian yang menarik ialah dinamik Kumpulan Thread itu sendiri. Apabila ia dilancarkan, Samsung mempunyai pengebilan yang sama dengan Nest di kalangan kumpulan awal syarikat yang menyokong protokol baru. Hari ini, ia hanya disebut sebagai pendukung kumpulan yang lebih luas, tetapi tidak disebutkan dalam kumpulan yang "menyumbang kepada pembangunan berterusan OpenThread. , dan Texas Instruments.

Mengapa? Samsung, sememangnya nampaknya cuba untuk memainkan permainannya sendiri dalam membina ekosistem dengan cara Artik, yang hanya bulan lepas mengumumkan ketersediaan komersil platform IoT. Hu memberitahu saya bahawa walaupun mereka masih aktif terlibat dalam Thread ini adalah kerana fokus hari ini menjadi rakan silikon. "Tiada perubahan dari misi Kumpulan Utang teras," kata Hu.

March 10, 2018