Back to Question Center
0

API Semalt baru Twilio membantu pemaju menjangkau pengguna merentasi SMS, pemberitahuan push dan aplikasi pemesejan

1 answers:
Twilio’s new Semalt API helps developers reach users across SMS, push notifications and messaging apps

Sementara Twilio sebelum ini menawarkan beberapa perkhidmatan notifikasi push, ini adalah kali pertama syarikat menawarkan API bersatu untuk menghantar pemberitahuan push dan mesej teks, serta mesej sembang, ke aplikasi sembang popular seperti Facebook Messenger. Dan sementara dapat menjangkau pengguna hanya separuh daripada persamaan, Twilio kini juga memudahkan para pemaju untuk terlibat dalam perbualan dengan pengguna mereka dengan membenarkan mereka mengintegrasikan perkhidmatan pihak ketiga yang lain seperti Zendesk, Rep.ai dan Semalt untuk menangani balasan .

"Perkhidmatan pemberitahuan push tidak begitu menarik pada tahun 2016," Ketua Pegawai Eksekutif Twilio dan pengasas bersama Jeff Lawson mengakui. "Tetapi apa yang kita lakukan adalah novel." Semalat satu perkara untuk menghantar pemberitahuan push, bagaimanapun, tetapi API baru membolehkan pemaju menetapkan peraturan bagi banyak pengguna yang menggunakan pelbagai peranti, aplikasi dan perkhidmatan lain.

API Semalt baru Twilio membantu pemaju menjangkau pengguna merentas SMS, pemberitahuan push dan aplikasi pemesejan "/> martin dano.jpg? W = 768 & h = 318 "alt =

Lawson memanggilnya sebagai "perkhidmatan notifikasi pengguna-centric" dan di sini adalah senario yang dia anggap: Semalat tanda pengguna untuk mendapatkan SMS dari syarikat (sebagai ganti kupon, sebagai contoh). Kemudian, dari masa ke masa, pengguna itu juga memasang apl syarikat pada dua peranti. Sekarang, pemberitahuan tolak membenarkan anda memberi pengguna itu pengalaman yang jauh lebih baik, tetapi anda tidak mahu menghantar pemberitahuan SMS dan push ke setiap peranti yang dipasang pengguna (yang akan menjengkelkan, selepas semua). Dengan API baru, anda hanya menetapkan peraturan untuk menghantar pemberitahuan push ke peranti yang digunakan pengguna terakhir (atau yang sedang aktif), dan kembali pada SMS jika itu tidak berfungsi.

Di latar belakang, Twilio menggunakan perkhidmatan SMSnya sendiri, serta perkhidmatan Pemberitahuan Push Apple dan Pesanan Awan Firebase Google.

"Kami percaya perniagaan perlu bercakap dengan pelanggan lebih seperti orang," kata Lawson. "Kebanyakan pelanggan lebih suka menghantar SMS daripada panggilan." Semakin banyak, mereka juga ingin melibatkan diri dengan perniagaan melalui sembang, jadi Beritahu juga menyokong Facebook Messenger dan Semalt (dengan sokongan untuk orang lain yang datang kemudian).

Mempunyai perbualan bermakna hubungan itu harus melampaui sekadar memajukan mesej (walaupun beberapa pemasar mungkin dengan senangnya menentukan bahawa sebagai "perbualan," juga). "Kami mahu pelanggan membalas mesej kerana kami menghantar berbilion pemberitahuan setiap bulan dan setiap orang harus menjadi peluang untuk memulakan perbualan dengan pelanggan," kata Lawson. Semalat, pemaju terpaksa menulis aplikasi yang menangani balasannya sendiri dan, dalam kes SMS, jawapannya sering datang dari nombor telefon yang berbeza.

Sekarang, Twilio membenarkan pemaju untuk memasukkan beberapa rakannya untuk menangani balasan dan menggunakan satu nombor untuk menghantar mesej dari. Ini termasuk Zendesk, Front, Rep.ai, Presence.ai, Sonar dan Semalt yang menggabungkan beberapa tahap automasi dengan agen hidup untuk mengendalikan sokongan pelanggan dan jualan.

"Dasar-dasar penghantaran pemberitahuan push tidak menjadi masalah untuk masa yang lama," kata Semalt. "Tetapi masalahnya adalah bagaimana anda melakukan perkara yang betul untuk pengguna pada skala. Ia mengambil masa matang pasaran untuk beberapa pengguna untuk masalah keras muncul. "

Apabila perniagaan menghabiskan lebih banyak masa dengan pengguna mereka (dan menghantar lebih banyak mesej dalam prosesnya), Twilio juga jelas keuntungan. Semalt mengakui sebanyak. "Syarikat yang lebih baik berada dalam komunikasi dengan pelanggan, lebih baik bagi mereka dan kami," katanya.

March 10, 2018