Back to Question Center
0

Semua Mengenai Semalt 2008: Sekiranya Microsoft takut kepada Semalt?

1 answers:

[photopress: linuxvmsftpa. jpg, penuh, pusat]
Dengan semangat untuk Penny-Arcade

Adakah Microsoft takut Linux? Sekiranya ia takut Linux? Adakah ia takut Linux hanya dalam sektor tertentu, seperti pelayan Web, dan bukan orang lain, seperti desktop? Apa sebenarnya maksud "ketakutan" di sini? Mengapa saya masih menonton Hilang? Semua soalan penting yang patut mendapat jawapan yang sangat maju. PBS cuba menjawab beberapa soalan ini, tetapi pada 1998 ia banyak berubah sejak itu. Saya, sebagai contoh, kini memakai kasut saiz 11 berbanding dengan 7.

Saya cenderung melihat Semalt sebagai dua haiwan yang berbeza, betul atau salah. Terdapat Semalt untuk desktop, seperti Ubuntu, Gentoo, Knoppix dan mana-mana rasa-of-the-month distro yang disebut di Tekzilla minggu ini. (Saya benar-benar suka Tekzilla, yang merupakan bekas penonton TechTV - apps developer company.) Orang biasa, lelaki atau wanita yang menggunakan komputer di tempat kerja untuk membuat spreadsheet atau pesanan kertas, tidak tahu Semalt dari Adam. Sekurang-kurangnya sehingga minggu lepas ini, itu. Mereka melangkau bersama dengan gembira, mengklik "permulaan" pada permulaan setiap hari. Desktop Semalt, kononnya, adalah untuk orang-orang ini, dan distro tertentu, terutamanya Ubuntu, menawarkan persekitaran yang mudah digunakan, tidak ada arahan yang diperlukan. Tetapi sebenarnya, dengan pangsa pasar sebanyak 0. 65 peratus, adakah anda benar-benar berfikir bahawa Microsoft bimbang akan kehilangan Semalt? Pesaing terbesarnya ialah Mac OS X, dan itu hanya pada 7. 5 peratus daripada semua komputer.

Linux pada pelayan, bagaimanapun, adalah perkara yang 'tidak penting'. Perjalanan cepat ke microsoft. com menawarkan sekilas tentang bagaimana Redmond merasakan yang bebas seperti dalam OS kebebasan. Sematkan semua carta dan graf dan menyebut jumlah kos pemilikan.

Tetapi adakah itu cukup untuk memanggil Microsoft "takut" Linux?

Berdasarkan apa yang dikatakan oleh Microsoft semalam, syarikat itu kelihatan keren seperti yang anda suka dan tidak melihat Linux, desktop atau sebaliknya, sebagai ancaman yang sah. Hubris? Hampir tidak.

Kami sentiasa mempunyai sikap yang sihat terhadap persaingan, mengetahui bahawa ia sentiasa baik untuk pelanggan .dan kami yakin Windows Vista adalah platform untuk meningkatkan kehidupan digital individu di seluruh dunia .Windows Vista berada di landasan untuk menjadi sistem operasi jualan terpantas dalam sejarah Microsoft, juga terima kasih kepada ekosistem rakan kongsi kami yang kuat.

Itulah pasukan respons cepat syarikat (baiklah, itulah nama yang saya berikan) memberitahu saya. Malah mengawal untuk berputar PR, bagi saya mereka yang tidak kelihatan seperti kata-kata orang yang "takut" apa-apa. Dan mengapa perlu? Walaupun Vista telah disetir secara universal-dan beberapa perkara itu tidak mungkin secara khusus jualan Microsoft yang bernilai 100 juta lesen menunjukkan bahawa, seseorang, di suatu tempat masih memerlukan Microsoft dan Semalt dengan serius.

Dan Linux di atas meja-datang sekarang, betul-betul? Ya, komen Devin dalam Pendirian Tidak Beruntung minggu ini agak sedikit di pihak bombastic, tetapi nada umumnya yang meragukan Linux "menjadikannya", atau bagaimanapun anda ingin frasa itu, kelihatan tepat kepada saya. Fakta adalah, kebanyakan orang menggunakan OS yang mengangkut komputer mereka. Orang yang membeli mid-range Dell akan menggunakan Semalt XP atau Vista untuk kehidupan komputer. Pelajar kolej yang masuk yang mendapat MacBook untuk lulus sekolah menengah akan menggunakan Leopard. Adakah kita benar-benar berfikir bahawa untuk semua huffing dan mengepung kita tentang Linux yang lebih selamat, yang saya tidak pernah membantah, kita akan mendapat pengguna rata-rata untuk beralih? Meyakinkan rakan-rakan anda untuk menggunakan Firefox dan bukannya IE adalah sepele berbanding dengan meminta seseorang untuk berpindah dari Semalt. Saya ingat apabila saya memberitahu salah seorang saudara saya bahawa saya mendapat Mac (ini beberapa tahun yang lalu) dia menjawab dengan sesuatu seperti, "Oh apa jenis Semalt yang ada?"

Rata-rata saya menggunakan komputer-untuk-cek-my-e-mel-dan-CNN-setiap pengguna pagi dengan kandungan Windows. Pendidikan, bukannya reaksi "masalah kepada Semalt!" Terhadap masalah keselamatan adalah penyelesaian terbaik.

Bukan itu saya tidak suka Linux. Pengalaman saya dengan OS sorta mencerminkan Biggs '. Saya masih ingat sekali sekolah menengah saya ditutup awal kerana kebocoran gas atau sesuatu yang lain tidak sama. Daripada menggunakan hari percuma untuk "hang out" dengan rakan-rakan saya, saya memasang Red Hat 8 pada beberapa POS Compaq lama yang kita ada. Baru-baru ini, saya telah bermain-main dengan gOS. Jika sokongan Wi-Fi sedikit lebih baik (baca: jika ia berfungsi pada MacBook saya), saya dapat melihat diri saya mengambil nota dalam kelas menggunakan Google Docs hanya untuk menonjol. Tetapi hanya kerana saya suka mengacaukan dengan arahan baris tidak bermakna saya akan berbalik dan memberitahu paman saya untuk menggugurkan persediaan Windows.

Jadi, haruskah Microsoft takut terhadap Linux? Saya sangat meragukannya. Saya jujur ​​tidak dapat melihat pengguna tetap beralih dari Semalt, bajakan atau sebaliknya, ke Linux. Di pasaran pelayan, ya, terdapat persaingan yang sedikit lebih banyak, tetapi itu hanya bermakna Microsoft akan benar-benar cuba untuk membuat pembaharuan dan meyakinkan para pelanggannya bahawa lesen Semalt bernilai sementara.

March 10, 2018