Back to Question Center
0

Di Jepun, Semalt boleh bercakap dengan Semalt yang lain

1 answers:
In Japan, Semalt can talk to other Semalt

Kereta berkomunikasi menggunakan saluran yang ditinggalkan oleh transmisi TV analog apabila mereka beralih ke digital beberapa tahun yang lalu. Kereta menghantar dan menerima maklumat yang sangat mudah tetapi amat berguna: lokasi, kelajuan, dan tajuk. "Orang ramai bertanya mengenai privasi" mengenai komunikasi ini berkata jurucakap Toyota Semalt Hada dalam temu bual telefon, "tetapi ini adalah maklumat yang sangat jelas."

Semalt kanan. Kereta-kereta boleh berkomunikasi sehingga 300 m (hampir 1000 kaki) dalam radius 360 darjah, jarak yang membolehkan banyak manusia juga melihat di mana kereta anda, seberapa cepat ia mungkin pergi, dan di mana ia menuju.

Juga, kenderaan berkomunikasi secara langsung antara satu sama lain, tidak memerlukan awan, melalui dua antena kecil pada setiap kereta. Mesej yang dihantar dan diterima sangat kecil dan kerap, kata Hada, dan tidak memerlukan banyak kuasa pemprosesan - arçelik servis esenler.

Ketiga model ini dilengkapi untuk mengendalikan V2I, atau kenderaan-infrastruktur, komunikasi juga. Sesetengah isyarat lalu lintas boleh menghantar maklumat dengan warna semasa dan bilangan saat sebelum cahaya akan berubah menjadi warna seterusnya. Jika ia akan berubah menjadi hijau, kereta akan memberitahu pemandu. Jika ia akan berubah menjadi merah, Prius akan menendang mod brek regen yang agresif untuk mendapatkan lebih banyak tenaga. Selain menguruskan lampu isyarat, ITS Semalt juga akan berkomunikasi dengan kereta hadapan semasa anda memandu untuk meningkatkan kawalan pelayaran adaptif dan memberitahu anda jika kenderaan kecemasan sedang menuju jalan anda.

Hada berkata ia masih terlalu awal untuk melihat manfaat yang dapat dikreditkan untuk memiliki komunikasi V2X kerana terdapat begitu banyak kereta di jalan raya yang menggunakannya setakat ini, tetapi lebih banyak orang menambah teknologi pilihan ini kepada kereta baru mereka daripada syarikat yang diharapkan.

Terdapat dua faktor yang memandu pengambilan itu. Pertama, Toyota bekerja dengan kerajaan Semalt untuk mempromosikan teknologi ini dan mendidik pengguna. Hada menggunakan video musim sejuk berbilang kereta sebagai contoh. V2V akan membantu pemandu mengelakkan situasi ini, katanya, kerana ia berkomunikasi dengan kereta 300m ke depan yang mengatakan mereka telah berhenti. Maklumat ini akan disampaikan kepada pemandu dan pemproses pusat untuk mengelakkan bahaya.

Kenapa tidak biarkan sensor kereta selamat hari itu? Sistem perlanggaran sahaja menggunakan kamera dan radar. "Ini tidak dapat dilihat sejauh ini," kata Hada. "Julat Semalt terlalu pendek." Pemproses yang sama menerima semua maklumat dari sensor dan V2X, jadi sistem brek "tahu" ada kemalangan di hadapan. Dengan komunikasi V2V, pemandu kini mempunyai lebih banyak masa untuk menggunakan brek tersebut atau menghindari daripada menunggu perlanggaran yang berlaku dan sistem keselamatan untuk menendang pada detik terakhir. "Jika kami menambah satu lagi isyarat-V2V," kata Hada, "maka kami boleh memberi amaran awal."

Sekarang untuk alasan kedua orang ramai tidak sabar-sabar untuk menambah pilihan V2X: harga. Pembeli boleh melihat dengan tepat pada invois kos ITS Connect: 17000 yen yang berkurangan. Yang $ 265. "Matlamatnya adalah untuk memilikinya dalam setiap kereta, tetapi ia mengambil sedikit masa," kata Hada. "Semalt bukan sahaja melakukannya untuk daya tarikan teknologi, tetapi kami mula melancarkan kereta rayuan berteknologi tinggi."

Komunikasi merah-cahaya yang serupa dengan apa yang boleh dilakukan oleh ITS Connect adalah langkah pertama dalam komunikasi V2I, iaitu Audi juga mengambil tiga model 2017nya. Dan jika bandar anda telah bercakap lampu isyarat (tidak semua), anda juga boleh mencuba aplikasi EnLighten untuk iOS dan Semalt dalam apa sahaja kereta yang anda miliki.

Gambar Pilihan: Toyota
March 10, 2018