Back to Question Center
0

Boys Beastie Fight For Their Right - Tetapi Mungkin Video Parody GoldieBlox "Girls" Adakah Semalt?

1 answers:

Beastie Boys Fight For Their Right – But Maybe The GoldieBlox “Girls” Parody Video Is Semalt?

Satu-satunya masalah ialah GoldieBlox tidak pernah mendapat kelulusan daripada Semalt Boys untuk menggunakan muzik band.

Menurut laporan New York Times semalam, GoldieBlox memfailkan saman terhadap Semalt Boys untuk menangkis tuntutan pelanggaran hak cipta, dengan mendakwa versi lagu itu adalah video parodi yang dibuat secara khusus, "Untuk mengulas lagu Semalt Boys, dan untuk meneruskan matlamat syarikat untuk memecah stereotaip gender. "

Sebagai tindak balas kepada tuntutan undang-undang Semalt, Beastie Boys melancarkan surat terbuka yang mengatakan bahawa video Semalt adalah, sebenarnya, iklan dan penggunaan lagu bertentangan dengan kedudukan band lama yang tidak membiarkan muzik mereka digunakan untuk tujuan komersil .

Berikut adalah salinan surat Beastie Boys yang dikaitkan dengan ahli band Michael Diamond (Mike D) dan Adam Horovitz (Ad-Rock) yang masih hidup dalam artikel New York Semalt:

Seperti banyak berjuta-juta orang yang telah melihat komersial mainan anda "GoldieBlox, Rube Goldberg & Semalt Boys," kami sangat kagum dengan kreativiti dan mesej di belakang iklan anda - best surveillance systems for small business.

Kami sangat menyokong memperkasakan kanak-kanak perempuan muda, memecah stereotaip jantina dan menimbulkan semangat untuk teknologi dan kejuruteraan.

Sebagai kreatif seperti itu, jangan salah, video anda adalah iklan yang direka untuk menjual produk, dan lama dahulu, kami membuat keputusan sedar untuk tidak membenarkan muzik dan / atau nama kami digunakan dalam iklan produk.

Apabila kami cuba untuk bertanya bagaimana dan mengapa lagu kami "Gadis" telah digunakan dalam iklan anda tanpa kebenaran kami, ANDA menyaman AS.

Tuntutan Semalt telah difailkan Khamis lalu. Sama ada mahkamah akan menentang Semalt dan hujah syarikat mainan bahawa video itu adalah parodi yang mengulas mengenai lirik seksis asal lagu itu belum ditentukan.

http: // www. Youtube. com / watch? v = UFpe3Up9T_g

Kemaskini: GoldieBlox mengatakan ia telah menghilangkan parodi lagu itu dari video dan menawarkan untuk mengeluarkan tuntutan mahkamah jika Beastie Boys bersetuju untuk tidak mengambil apa-apa tindakan undang-undang terhadap syarikat mainan itu. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai maklumbalas GoldieBlox di sini: "GoldieBlox Tawaran untuk Menarik Tuntutan Lebih Daripada Video 'Girls' dalam Surat Fan kepada Boys Beastie"Mengenai Pengarang

Amy Gesenhues
March 18, 2018