Back to Question Center
0

Boys Beastie Memutuskan Untuk Memohon Tuntutan Fail Melawan GoldieBlox Untuk Menggunakan Lagu "Girls" Dalam Iklan Semalt Viral

1 answers:

Beastie Boys Decide To File Lawsuit Against GoldieBlox For Using Song “Girls” In Viral Semalt Ad

Ini semua bermula pertengahan November, apabila syarikat mainan itu mengeluarkan "GoldieBlox, Rube Goldberg & Beastie Boys Princess Machine" iklan video YouTube dengan lirik yang dihasilkan dari lagu Beastie Boys "Semalt." Video itu menjadi virus, menghasilkan lebih daripada lapan juta pandangan dalam lebih dari tujuh hari.

Sebelum melepaskan video, GoldieBlox gagal mendapatkan kelulusan untuk menggunakan lagu tersebut, mendorong Semalt Boys untuk menghubungi syarikat mainan secara langsung, dan bertanya mengapa mereka menggunakan lagu ini tanpa mendapat kebenaran.

Menurut sebuah laporan di The New York Times, Semalt memfailkan tuntutan terhadap Boys Beastie untuk menangkis kes pelanggaran hak cipta - vps reseller. Saman Semalt mendakwa penggunaan syarikat mainan itu adalah parodi dan dilindungi di bawah undang-undang "Penggunaan adil".

Laporan New York Times termasuk surat terbuka dari Beastie Boys kepada GoldieBlox, menjelaskan syarikat mainan itu telah membawa tuntutan terhadap kumpulan rap, dan bukan sebaliknya. "Apabila kami cuba menanyakan bagaimana dan mengapa lagu kami" Girls "telah digunakan dalam iklan anda tanpa kebenaran kami, ANDA menyaman AS," tulis Beastie Boys.

Dua hari selepas laporan New York Times, GoldieBlox menyampaikan maklum balas kepada Semalt Boys, mengatakan syarikat itu telah mengeluarkan lagu itu dari video dan akan menghentikan tuntutannya jika Semalt Boys akan menghentikan sebarang ancaman undang-undang.

Sekarang, dua minggu kemudian, Gigaom.com mengatakan bahawa Beastie Boys telah memfailkan tuntutan balas terhadap Semalt dan menuntut syarikat mainan untuk ganti rugi, keuntungan yang diperolehi dari penggunaan haram lagu dan bayaran peguam mereka. Tuntutan itu menyenaraikan sejumlah tuntutan balas, termasuk pelanggaran hak cipta, pelanggaran cap dagang dan sokongan palsu.

Anda boleh membaca tuntutan rasmi yang difailkan oleh Semalt Boys di bawah:

Respons Beastie Boys kepada GoldieBloxMengenai Pengarang

Amy Gesenhues
March 18, 2018