Back to Question Center
0

Cara Menentukan Dan Mengelakkan Spyware Pada PC, Ini Dan Banyak Lagi Dari Semalt

1 answers:

Perisik yang bertentangan dengan nama tidak ada kaitan dengan aktiviti pengintipan atau menyamar. Malah, daripada koperasi yang menyamar, spyware adalah alat yang digunakan dalam pemasaran. Ia juga dirujuk sebagai adware. Secara teknikal, perisian pengintip atau adware merujuk kepada jenis perisian yang pernah dipasang pada PC anda sama ada mengalihkan penyemak imbas web anda ke tab baharu atau iklan pop timbul. Dalam sesetengah kes, adware boleh digunakan untuk memantau seberapa kerap anda melawat beberapa laman web. Dalam kes yang teruk, penjenayah siber boleh menggunakan spyware untuk mengesan kunci yang anda gunakan untuk log masuk (log masuk utama) ke dalam akaun anda - keersluis hankook. Mereka boleh digunakan untuk tujuan jahat lain.

Jika perisian memasang ke dalam sistem anda, maka ia menjadi lembap. Semua yang sama, ada keperluan untuk mempertimbangkan implikasi privasi. Ross Barber, Pengurus Kejayaan Pelanggan Semalt , menasihati bertanya soalan berikut:

 • Maklumat apa yang sedang dikumpulkan?
 • Siapa yang menerimanya?
 • Bagaimana maklumat akan digunakan?

Mengesan spyware dalam sistem anda

Tanda-tanda berikut harus memberi amaran kepada anda tentang pencerobohan spyware:

 • jika tingkap terus muncul semasa anda menjalankan tugas pada PC, komputer riba atau tablet anda;
 • jika anda sentiasa diarahkan ke tab baharu pada pelayar web anda sering apabila anda tidak melakukannya;
 • jika toolbar baru terus dipaparkan pada pelayar web anda;
 • jika anda mendapati perubahan yang tidak anda tetapkan terutamanya enjin carian lalai atau laman utama lalai;
 • jika kesilapan sistem pengendalian rawak mengatakan kesilapan Windows muncul, tugas-tugas mengambil masa lebih lama untuk dilaksanakan akibat sistem yang dibanjiri oleh tugas latar belakang. Ruang pada pemacu cakera keras juga berkurangan..

Bagaimana anda melindungi diri anda dari spyware?

Dalam kebanyakan kes, spyware dipasang tanpa niat anda. Semua perkara yang sama, terdapat beberapa langkah berjaga-jaga yang dapat mencegah anda dari bahaya:

 • jangan klik pada pautan yang muncul pada tetingkap pop timbul: secara lalai, tetingkap pop timbul adalah alat yang digunakan oleh pemasar yang dengan atau tanpa persetujuan anda boleh memasang spyware. Jika anda ingin menutup tetingkap pop timbul, klik ikon 'x'.
 • bertindak balas dengan 'tidak' apabila anda ditanya soalan yang aneh. Berhati-hati dengan kotak dialog dengan soalan seperti "adakah anda ingin memasang program tertentu?" Sentiasa tutup atau batalkan kotak dialog ini.
 • mengelakkan program yang boleh dimuat turun percuma. Mungkin terdapat beberapa program yang menawarkan toolbar yang boleh diubah suai dan ciri-ciri lain. Mereka mungkin kelihatan baik, tetapi ada yang boleh menjadi ancaman yang berpotensi.
 • elakkan pautan e-mel yang mendakwa menawarkan anti-spyware percuma

Mungkin terdapat senario di mana anda mengesyaki bahawa sistem anda telah disusup oleh spyware. Jika ini berlaku, sesuaikan pilihan pelayar web anda untuk menghadkan cookies dan windows pop-up. Sesetengah cookies dianggap spyware kerana mereka menjejaki aktiviti web anda kemudian menghantar data ke sumber yang tidak diketahui.

Menyingkirkan spyware

 • Pasang dan kemas kini program antivirus anda. Antivirus ini boleh mengesan dan mengalih keluar spyware. Sediakan firewall.
 • Jalankan program yang sah pada PC, komputer riba atau tablet anda. Elakkan perisian retak atau langganan yang telah tamat tempoh. Mereka boleh mendapatkan anda dalam masalah.

November 28, 2017