Back to Question Center
0

Cara Menghindari Perisian Malware - Cadangan Daripada Semalt

1 answers:

Malware merujuk kepada pelbagai perisian bermusuhan, termasuk cacing komputer, virus, ransomware, adware, spyware, scareware, kuda Trojan dan program berbahaya yang lain. Malware boleh mengeksploitasi kecacatan atau kelemahan keselamatan dalam reka bentuk sistem pengendalian, dalam aplikasi atau versi terdedah Adobe Flash Player, Java SE dan Adobe Reader. Kesannya berkisar dari kecurian identiti ke gangguan kepada kemalangan komputer.

Adalah penting untuk menyingkirkan perisian hasad. Untuk ini, anda harus mengingati perkara-perkara berikut yang ditetapkan oleh Jack Miller, Pengurus Kanan Pelanggan Kanan Semalt .

Mencegah dengan kelakuan dalam talian yang bijak

Mencegah malware dengan kelakuan dalam talian yang wajar adalah mungkin. Anda tidak memerlukan bantuan pakar komputer atau pengaturcara untuk menyingkirkan virus dan perisian hasad. Anda hanya perlu berhenti memasang dan memuat turun perkara-perkara yang tidak perlu. Sekiranya beberapa alat atau perisian tidak digunakan, anda harus mengeluarkannya dari sistem komputer anda seawal mungkin. Dengan cara yang sama, jika anda tidak pasti keaslian laman web, anda harus meninggalkannya dan mencari alternatif.

Peretas sering menghantar perkara bodoh melalui e-mel. Adalah penting bahawa anda tidak mempercayai apa-apa yang berkaitan dengan e-mel. Terutama apabila anda menerima e-mel spam, anda tidak perlu mengklik atau memasang lampiran kerana mungkin mengandungi virus atau malware. Begitu juga, jika rakan atau ahli keluarga anda memberi anda pemacu kilat atau DVD dengan fail yang dijangkiti di dalamnya, anda tidak boleh secara buta menerimanya. Pastikan anda telah memasang perisian antivirus pada komputer anda..Jika tidak, lebih baik tidak memainkan DVD tersebut.

Sesetengah kotak pop timbul dan percubaan tingkap untuk menggodam peranti komputer anda. Anda tidak sepatutnya mengklik pada pautan mereka dan mengelakkan menerima imbasan sistem percuma. Biarkan saya memberitahu anda bahawa tiada apa-apa yang percuma di dunia ini. Kami perlu membayar bayaran untuk perisian rasmi, jadi alat antivirus pop-up tidak baik untuk apa-apa. Anda boleh menutup semua tingkap tersebut melalui Windows Task Manager (Ctrl-Alt-Delete). Anda harus mengelakkan menjalankan perisian dari sumber yang tidak diketahui, walaupun tapak web kelihatan cukup menarik dan profesional. Pada masa yang sama, anda harus mengelakkan perkhidmatan perkongsian fail haram. Sangat mudah bagi penggodam untuk menamakan malware mereka selepas bintang filem terkenal, album muzik, dan program untuk menggoda orang untuk memuat turunnya.

Keluarkan perisian hasad dengan perisian asli

Tidak kira betapa bijak atau peduli anda, sistem komputer anda boleh dijangkiti pada bila-bila masa. Itulah sebabnya anda harus mengalih keluar perisian hasad dan virus hanya dengan perisian yang sahih dan sah. Anda tidak perlu memasang alat yang anda tidak yakin. Manfaatkan Windows Update dan tingkatkan sistem anda sekali atau dua kali seminggu. Ia secara automatik memberitahu anda jika kemas kini tersedia. Anda boleh memuat turunnya dari internet dan pemasangannya mengambil beberapa saat. Pada masa yang sama, penting untuk memastikan penyemak imbas anda dikemas kini. Muat turun versi terbaru pelayar untuk menikmati ciri dan ciri terkini mereka. Anda harus menjalankan perisian antivirus supaya selamat di internet. Hidupkannya sepanjang masa dan memperbaharuinya sekali atau dua kali sebulan. Anti-malware, juga dikenali sebagai anti-spyware, adalah komponen yang berkuasa untuk sebarang peranti komputer. Program mandiri ini memastikan sistem komputer anda dan profil media sosial anda selamat dari kemungkinan ancaman dan virus. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan Windows Firewall yang baik untuk menghalang peranti anda dari malware dan virus. Jika program e-mel anda tidak menapis spam dengan betul, adalah penting untuk mencuba penapis spam seawal mungkin Source .

November 28, 2017