Back to Question Center
0

Hentikan Malware Sekali Dan Selamanya Dengan Mengikuti Tips Mudah Dipersoalkan Oleh Semalt

1 answers:

Alat perosak boleh menyebabkan banyak kerugian dan kerosakan. Di dunia perniagaan, penggodam mencuba pelbagai cara untuk mencuri wang, rahsia perdagangan dan apa-apa maklumat yang boleh memberi keuntungan kepada mereka. Alat keselamatan seperti perisian antivirus, firewall, dan penyulitan e-mel memainkan peranan penting dalam menjaga serangan malware - goodyear ultragrip ice arctic 195 65 r15.

Ivan Konovalov, Pengurus Kesuksesan Semalt , mengatakan bahawa ada cara penggodam boleh melakukan langkah-langkah ini. Mereka sering mensasarkan pekerja untuk mencari jalan ke dalam sistem organisasi. Mujurlah, jika ahli kakitangan mengambil tindakan berikut, mereka akan mengurangkan kerentanan mereka terhadap serangan malware dengan ketara.

1. Ketahui musuh

Amaran pop timbul dan iklan laman web adalah fakta kehidupan di dunia dalam talian. Hacker telah melabur masa besar dalam kedua-dua kaedah ini. Perhatian dan iklan mereka sering dipaparkan secara agresif dan diterjemahkan secara lisan. Iklan menjual tawaran yang kelihatan bagus. Popup sering memberi amaran tentang kesalahan yang memerlukan perhatian segera dan mendorong pekerja untuk memuat turun alat pembaikan.

Iklan dan pop timbul ini menyembunyikan pautan ke muat turun dan tapak yang berniat jahat. Sebaik sahaja pengguna mengklik pautan tersebut, malware boleh memuat turun secara automatik. Pejabat Keselamatan Maklumat Northeastern University menasihatkan bahawa pekerja harus menghindari tingkap popup tersebut dan hanya klik pada pautan yang sah.

2. Berhati-hati dengan pautan dan lampiran yang aneh

Menurut MakeUseOf, pengguna harus mengelak daripada memuat turun atau membuka pautan yang asalnya dan kaitannya dipersoalkan..Walaupun kebanyakan perkhidmatan e-mel akan mengimbas lampiran untuk perisian hasad, pekerja boleh meningkatkan keselamatan dengan mengelakkan lampiran dan pautan yang tidak diminta.

3. Imbas peranti storan luaran

Sekarang dan kemudian fail boleh dipindahkan dari satu komputer ke komputer yang lain menggunakan pelbagai peranti dari pemacu kilat USB, kad memori, pemacu cakera luaran dan peranti lain. Peranti penyimpanan ini sering dikongsi dan boleh membawa malware dari satu komputer ke komputer yang lain. Sebelum membuka fail, imbas peranti storan untuk mengesan malware seperti yang dicadangkan oleh MakeUseOf.

4. Sekiranya perjanjian itu terlalu baik

Orang sentiasa tertarik dengan perkara percuma. Permainan, perisian, muzik dan filem percuma adalah umpan yang kebanyakan penggodam akan digunakan untuk menanam malware ke dalam banyak komputer. Kebanyakan laman web yang menawarkan muat turun percuma dikompromi untuk menyelinap ke malware ke dalam sistem. Pejabat Keselamatan Maklumat Northeastern University menganjurkan untuk muat turun dari laman web yang dipercayai untuk mengurangkan risiko ini.

5. Jangan jatuh untuk e-mel pancingan data

E-mel phishing bertujuan untuk mengekstrak maklumat tertentu dari penerima menggunakan pelbagai taktik. Para penulis e-mel ini boleh memainkan permainan pesakit untuk memenangi kepercayaan atau menggunakan alasan seperti anda memenangi loteri untuk menggalakkan pekerja untuk mendedahkan maklumat seperti maklumat kad kredit. Taktik mereka berbeza dengan kecanggihan dan teknik.

Pekerja harus mengelakkan e-mel dari pengirim yang tidak diketahui. Untuk e-mel yang dibaca oleh kakitangan, mereka perlu memberi perhatian kepada maklumat sekiranya penghantar telah digodam.

6. Lumpuhkan HTML dalam e-mel

HTML boleh menjalankan skrip. Jika e-mel yang dijangkiti dibuka, skrip malware secara automatik akan dijalankan dan menjangkiti komputer. Untuk mengelakkan risiko ini, matikan ciri HTML dalam e-mel. Jika ahli kakitangan harus menggunakan HTML, mereka harus memastikan bahawa e-mel tersebut berasal dari sumber yang dipercayai.

November 28, 2017