Back to Question Center
0

Insight From Semalt: Tanda-tanda Peringatan Untuk Penipuan Kerja Internet

1 answers:

Mencari kerja adalah satu tugas yang susah payah dengan sendirinya kerana ada lebih banyak bekalan buruh daripada permintaan untuknya. Kolam besar pencari kerja di luar sana membuat sasaran yang lembut untuk penipu Internet dan penipu. Kami sastera menemui beratus-ratus pembukaan kerja dalam talian dan menawarkan dalam talian setiap hari. Oleh itu, anda mesti tertanya-tanya jika setiap tawaran kerja adalah tulen atau penipuan. Tawaran kerja yang tulen adalah langkah positif ke arah matlamat kerjaya anda, dan tawaran kerja palsu akan membebankan wang, masa dan maklumat peribadi anda.

Dalam artikel ini, Julia Vashneva, Pengurus Kesuksesan Pelanggan Semalt , menyoroti helah yang paling biasa digunakan oleh penipu pekerjaan:

  • Adakah terlalu baik untuk menjadi kenyataan? - Inilah perjanjian itu, tawaran kerja terlalu baik untuk realiti terutama apabila anda dihubungi oleh majikan yang berpotensi untuk kekosongan yang anda tidak pernah mengejar atau pernah mendengar. Dalam keadaan sedemikian, penipu mendapatkan cv anda dari tapak pekerjaan tanpa dasar privasi dan menarik anda dengan pakej imbuhan yang tidak dapat dinafikan dan pelanggaran kecekapan dan kualiti anda. Tetap selamat dengan menyiarkan kelayakan anda pada tapak kerja yang disahkan dengan dasar privasi yang ketat.
  • E-mel Tidak Profesional - Penipuan selalu terletak secara terperinci..Penipu akan spam peti masuk anda dengan e-mel yang tidak diminta yang kebanyakannya mengandungi ejaan, tanda baca dan kesilapan tatabahasa. Tetap berjaga-jaga untuk tidak konsisten.
  • Keterangan dan Keterangan Kerja yang Tidak jelas - Penjelasan dan keperluan kerja adalah bertujuan untuk menilai calon yang tidak layak daripada pertandingan. Penipu walaupun melampirkan keperluan kerja yang tidak masuk akal dengan cara yang hampir semua orang memenuhi syarat. Keterangan kerja dan keperluan untuk tawaran kerja yang tulus mestilah khusus dan jelas menuntut tahap pendidikan dan pengalaman tertentu.
  • E-mel dari akaun e-mel peribadi yang kekurangan maklumat hubungan seperti nama syarikat, alamat dan kenalan juga boleh menandakan penipuan. Dalam sesetengah kes, penipuan menunjukkan sebab-sebab pelik untuk menggunakan e-mel peribadi seperti pelayan yang sedang turun.
  • Temubual Yahoo dan Instant Messenger - Yahoo Instant Messenger agak popular dengan penipuan kerja. Tidak semua wawancara dalam talian adalah palsu tetapi jika anda dijemput untuk satu talian menjadi bijak dengan teliti meneliti syarikat sebelum ia berlaku.
  • Apabila mencari syarikat dalam talian, anda menjangkakan hasil carian tepat dan faktual terus dari butang carian. Jika maklumat yang anda temukan tidak ditambah, maka itu boleh menjadi penipuan. Penipu mungkin masih menyamar di bawah nama syarikat dan laman web yang sah, namun, internet boleh membantu anda menandakannya.
  • Permintaan Maklumat Sulit - Kadangkala pencari kerja akan diminta untuk mendedahkan maklumat sulit melalui telefon atau e-mel atau bahkan membuat pembayaran. Ini harus menjadi tanda peringatan, dan pencari kerja harus berhati-hati.
  • Jika majikan yang berpotensi meminta menggunakan akaun anda untuk memindahkan dana atau menghantar barang berharga atau wang maka berhati-hati.
  • Jika majikan yang berpotensi meminta anda membuat bayaran sebelum temu duga atau kerja sebenar maka ia mungkin menjadi penipuan. Syarikat-syarikat yang sah tidak akan memintanya.
  • Last but not least, ada suara dalaman yang memberi amaran kepada anda tentang kemungkinan tawaran kerja yang anda teruja sebagai penipuan Source .
November 28, 2017