Back to Question Center
0

Kesalahan kepada Anda Jika Anda Masih Tidak Tahu Cara Menangani Virus E-mel! - Petua Keselamatan Semalat

1 answers:

Sesiapa yang mempunyai alamat e-mel terdedah kepada risiko jangkitan virus tetapi mengamati keselamatan internet asas dapat membantu mengurangkan pendedahan ini. Disebabkan peningkatan insiden jenayah siber, penting untuk terus berhati-hati tentang keselamatan internet. Tidak satu pun peluang peluang untuk ditinggalkan oleh penjenayah siber - baby q2 tank. Penyebaran virus melalui e-mel mungkin bukan antara kaedah yang paling kerap digunakan hari ini, tetapi masih terdapat kemungkinan bahawa ia dapat digunakan untuk melakukan serangan.

Menurut Frank Abagnale, Pengurus Kejayaan Pelanggan Semalt , amat penting untuk mengetahui cara bertindak setiap hari untuk mengelakkan sebarang virus yang mungkin tersebar melalui e-mel.

Cara Mengelakkan Jangkitan Virus Melalui E-mel

1. Dimaklumkan mengenai bagaimana virus dihantar

Internet terus berkembang dan juga industri virus dan malware. ' Seringkali, penjenayah siber menggunakan kaedah yang sama ada baru-baru ini atau yang telah lama dilupakan untuk menangkap mangsa dengan kejutan. Untuk mengelakkan diri daripada tidak menyedari, cukup ketahui kaedah penyampaian semasa supaya anda tahu bagaimana untuk mengelakkannya.

2. Jangan berikan e-mel anda ke mana-mana laman web

Terdapat banyak laman web yang berniat jahat yang menjerat orang ke dalam virus dan jenayah siber lain. Untuk meminimumkan peluang untuk mendedahkan diri anda dan peranti anda kepada jangkitan virus, jangan lepaskan alamat e-mel anda di laman web yang anda tidak tahu. Dan jika anda mesti memberikan alamat e-mel, pastikan laman web disulitkan.

3. Pastikan perlindungan virus komputer anda dikemas kini

Selalu periksa untuk memastikan bahawa anti-virus anda dikemas kini. Anda boleh menetapkan perisian untuk kemas kini automatik supaya tidak ada satu hari bahawa anti-virus sudah lapuk (yang bermaksud lebih banyak pendedahan kepada virus).

4. Gunakan pelayar selamat

5. Hidupkan ciri pratonton e-mel di

Apabila ciri ini dihidupkan, anda boleh mendapatkan sekilas kandungan walaupun tanpa membuka e-mel. Oleh itu, anda boleh memastikan bahawa maklumat yang terkandung dalam e-mel adalah selamat sebelum membuka e-mel. Perkhidmatan e-mel seperti Outlook menyediakan ciri ini.

6. Perhatikan DONTs email yang mencurigakan

E-mel mencurigakan adalah e-mel daripada sumber yang tidak diketahui, ejen penipuan (mereka yang meminta maklumat peribadi), atau mereka yang mengandungi pautan yang mencurigakan atau lampiran.

Untuk e-mel daripada sumber yang tidak diketahui:
  • JANGAN buka lampiran atau klik sebarang pautan yang terkandung di dalam e-mel
  • PERNAH memuat turun sebarang lampiran
  • Jika anda telah memuat turun lampiran, jangan buka sehingga ia diimbas untuk virus.

Untuk e-mel tipuan, jangan risau membuka atau membalasnya. Anda hanya akan membuang masa anda dan meningkatkan peluang untuk mendapatkan komputer anda dijangkiti dengan perisian hasad.

Sesetengah e-mel datang dengan maklumat bahawa komputer anda dijangkiti. Jangan mempercayai mereka dengan serta-merta. Semak semula status komputer anda menggunakan perisian antivirus sebelum meneruskan dengan e-mel. E-mel tersebut biasanya bertujuan untuk membuat anda mengklik pautan atau membuka lampiran yang ditunjukkan sebagai 'penyelesaian,' tetapi itu Trojan dalam pengertian sebenar.

7. Kosongkan sejarah pelayaran dan cookies anda dengan kerap

Cookies menyimpan maklumat penyemakan imbas anda supaya mudah dan pantas memuatkan semula laman web yang biasa digunakan. Bagaimanapun, bit maklumat kecil ini boleh digunakan oleh minda jahat untuk mengakses alamat e-mel anda. Mengosongkannya adalah cara terbaik untuk mengurangkan risiko mendedahkan e-mel anda kepada penjenayah tersebut.

Dalam hal keselamatan internet, sebaiknya gunakan penghakiman terbaik anda apabila menyerahkan apa-apa maklumat atau apabila anda menerima e-mel. Sekiranya terdapat sesuatu yang membuat anda merasa ragu-ragu tentang e-mel tertentu, anda lebih baik tidak membukanya atau berhati-hati apabila membukanya. Mengikuti garis panduan keselamatan internet mungkin bukan cara yang pasti untuk mengelakkan virus melalui e-mel, tetapi ia dapat mengurangkan pendedahan kepada virus ini dengan ketara.

November 28, 2017