Back to Question Center
0

Nasihat Dari Semalt - Bagaimana Menghindari Serangan Malware Point-of-Sale (POS)

1 answers:

Orang ramai berpendapat bahawa malware mensasarkan data anda dan merosakkan komputer anda. Memang benar kerana penggodam nampaknya suka dengan menghantar malware dan virus ke peranti komputer anda secara tetap. Mereka bertujuan untuk menyerang titik jualan sistem dalam jumlah yang besar. Akhirnya, ia menjejaskan kedua-dua perisian dan perkakasan anda, yang bermaksud peranti fizikal anda, serta programnya, dapat merosakkan sebahagian besarnya - companies leading in cloud computing. Sistem POS sering digunakan, dan tidak mungkin seseorang mengelakkannya secara keseluruhannya.

Salah satu pakar terkemuka dari Semalt , Oliver King, telah membincangkan perkara-perkara tersebut untuk mencegah serangan malware dan virus.

Memahami Kerentanan POS

Oleh kerana kad debit atau kad kredit anda disalurkan melalui sistem jualan titik, fail yang disimpan dalam jalur magnet dipengaruhi oleh sejumlah besar. Terdapat pelbagai jenis data yang tersedia: trek 1 dan jenis trek 2 yang paling biasa yang mungkin mengandungi maklumat sensitif seperti nombor kad kredit, ID Paypal, nama pengguna dan kata laluan. Jika malware menjejaskan mana-mana jejak ini, anda mungkin kehilangan wang anda dan akses anda ke sistem komputer anda. Terdapat dua cara penyerang menyasarkan sistem POS. Pertama sekali, mereka menghantar lampiran dan program palsu melalui e-mel dan meminta anda memasangnya. Sebaik sahaja anda memasang perkara tersebut, mereka mengaktifkan perisian hasad dalam peranti anda, dan ia akan rosak dalam beberapa saat. Kedua, program jahat memungut data pemegang kad dalam bentuk mentah dari belakang peranti anda. Ia hanya mungkin apabila sistem PSO diberikan maklumat yang diperlukan, atau ia telah berjaya menyerang sambungan internet anda..Hacker mendapat manfaat daripada data volum tinggi anda dan menggunakannya untuk sebab-sebab yang menyalahi undang-undang.

Mengambil langkah berjaga-jaga

Kedua-dua peniaga dan pengguna perlu mengambil kira beberapa perkara. Pertama sekali, mereka harus sering menukar PIN mereka. Melakukannya, mereka dapat memastikan maklumat sensitif mereka dilindungi. Pengguna perlu menukar PIN mereka sekali atau dua kali seminggu. Pelbagai syarikat kad kredit boleh membantu anda mencapai matlamat ini. Anda hanya perlu menghubungi syarikat anda yang berkaitan dan mendapatkan PIN anda untuk mengelakkan aktiviti penipuan.

Cara lain adalah untuk menyekat akses di hujung belakang peranti anda. Untuk ini, anda boleh memasang pemalam serasi dan perisian. Akses jauh ke sistem POS harus dihalang sehingga sebahagian besarnya jika anda ingin selamat.

Ketiga, anda perlu melaksanakan langkah keselamatan yang sesuai. Sebagai contoh, anda perlu memasang program anti-malware dan anti-virus pada sistem anda. Ia juga penting untuk anda mengemas kini mereka secara teratur supaya mereka dapat mengenal pasti dan memusnahkan perkara yang berbahaya di dalam peranti komputer anda.

Idea lain adalah bahawa anda perlu memastikan program POS dikemas kini dan harus mengekalkan mereka tiga kali seminggu. Sekiranya perisian dan program anda sudah lapuk, terdapat kemungkinan penggodam akan menyerang sistem anda dengan cara yang lebih baik. Sistem POS yang dikemas kini memastikan peranti anda selamat. Muat turun dan pasang hanya versi terkini supaya anda tidak kehilangan fail dan data sensitif anda.

Dengan petua ini, anda boleh memastikan bahawa komputer dan telefon pintar anda dilindungi daripada malware POS.

November 28, 2017