Back to Question Center
0

Pakar Semalt Bagaimana Melawan Ransomware Di Windows Dan Tetap Selamat

1 answers:

Tidak salah mengatakan bahawa serangan ransom besar-besaran telah menjangkiti sejumlah besar komputer di seluruh dunia, dan telah melumpuhkan telefon pintar di negara yang berbeza.

Sebelum bergerak dengan apa-apa lagi, kita harus mempunyai idea tentang apa yang dimaksudkan dengan ransomware. Jason Adler, Pengurus Kejayaan Pelanggan Semalt , melihat definisi dan cara untuk mengelakkan serangan.

Ransomware adalah salah satu bentuk program komputer yang paling berbahaya - ð±ð¾ð»ñŒñˆð¾ðµ ðºñ€ðµñð»ð¾ ð¼ðµñˆð¾ðº. Ia mempunyai keupayaan untuk mempengaruhi apa-apa jenis sistem operasi dan mana-mana penyemak imbas dalam masa kedua. Pakar teknologi mendakwa bahawa lebih daripada satu bilion Windows PC telah dijangkiti seluruh dunia dengan ransomware dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Sasaran terbesar penggodam adalah sistem komputer hospital dan agensi keamanan.

Apabila ransomware memasuki komputer anda, ia mungkin menyulitkan fail dalam jumlah besar. Jadi, anda tidak dapat mengakses data anda. Tujuannya adalah untuk menghadkan akses anda kepada beberapa program dan fail supaya penggodam boleh meminta wang. Untuk memulihkan akses anda, anda perlu membayar sesuatu dari $ 300 hingga $ 3,000. Penggodam tidak akan membenarkan anda mengakses peranti anda dan failnya sehingga anda telah membayar tebusan sepenuhnya atau sebahagiannya.

Penyerang Ransomware

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, sebilangan besar sistem komputer telah terjejas ke seluruh dunia. Contohnya, pelbagai hospital NHS dijangkiti, dan peranti komputer mereka rosak secara keseluruhan..Bukan sahaja ini tetapi juga sistem penjagaan kesihatan awam UK ditutup bulan sebelumnya, dan pelbagai pesakit tidak dimasukkan ke hospital kerana isu ini. Lebih dari sepuluh ribu komputer di Rusia rosak teruk. Beberapa pejabat FedEx di Amerika Syarikat dan pelbagai syarikat di Kanada telah ditangkap oleh ransomware. Sifat serangan itu berkaitan dengan strain virus yang dinamakan sebagai Decrypt Wana yang mudah menembus sistem komputer dan menjangkiti mereka dalam jumlah yang besar.

Bagaimana anda mendapatkan ransomware

Terdapat beberapa cara ransomware menjangkiti sistem komputer. Cara yang paling biasa adalah melalui lampiran e-mel. Penggodam menghantar e-mel kepada anda dengan fail yang dijangkiti dan tingkap pop timbul yang cantik. Mesej mereka tidak boleh dibuka dan dibaca pada sebarang kos. Laman web yang diretas secara automatik memuat turun virus dan malware ke sistem anda dan menjalankan item yang tidak dilindungi untuk menjangkiti lebih banyak fail anda. Jika anda melihat beberapa kandungan yang mencurigakan di laman web anda, anda sama ada memasang perisian antivirus untuk mencuba suatu plugin untuk menyingkirkan kandungan itu. Sebagai alternatif, anda boleh menghubungi balai polis berdekatan atau melaporkan isu itu kepada FBI seawal mungkin.

Bagaimana untuk mengelakkan ransomware?

Laporan yang berbeza menunjukkan bahawa ransomware telah menyebabkan kerosakan teruk kepada sebilangan besar sistem komputer di seluruh dunia. Kebanyakan orang dengan Windows dan Linux dijangkiti. Cara terbaik untuk terus dilindungi dan elakkan perisian perosak adalah untuk memastikan Windows anda dikemas kini. Anda sentiasa perlu memasang versi terbaru Windows dan mengekalkan tetapannya yang dikekalkan. Ransomware merebak dengan cepat kerana pelbagai komputer menjalankan versi lama pelayar dan Windows. Mengemas kini Windows dan pelayar tidak akan mengambil banyak masa anda; ia akan memastikan anda selamat di internet dan boleh melindungi fail anda secara besar-besaran.

Kebanyakan orang menjeda atau mematikan pilihan kemas kini Windows dalam tetapan WiFi mereka. Anda tidak boleh melakukannya kerana ia boleh menyebabkan masalah serius untuk sistem komputer anda.

Pasang dan kemas kini perisian keselamatan

Terakhir tetapi tidak sekurang-kurangnya anda perlu memasang dan mengemas kini alat keselamatan secara tetap. Antara perisian dan program pihak ketiga yang terkenal ialah AVG Antivirus, Avira Free Security Suite, Avast Free Antivirus, Bitdefender Antivirus Software dan Panda Free Antivirus.

November 28, 2017