Back to Question Center
0

Pakar Semalt: Bagaimana Saya Melindungi diri saya dari Mac Malware?

1 answers:

Untuk memulakan, melindungi diri anda tetap menjadi aspek yang paling penting ketika menghindari malware. Paling penting, menjaga sistem anda dan semua perisian anda sehingga kini. Syarikat perisian sering mencari dan memperbaiki ancaman keselamatan. Ancaman ini kerap memberi jalan bagi penggodam untuk mengenal pasti titik lemah dan memasang perisian berniat jahat pada mesin anda - convert sql query to mongodb. Pada masa-masa, orang berfikir bahawa apabila dibebaskan kemas kini untuk menutup kerentanan keselamatan, penggodam akan berputus asa. Walau bagaimanapun, kemas kini sedemikian memberikan penggodam dengan cara yang mudah untuk menyerang komputer yang belum dikemas kini.

Sebagai contoh, malware (Sabpab) yang muncul pada tahun 2012 mengambil kesempatan daripada ancaman Microsoft Office yang telah dihapuskan oleh kemas kini pada musim gugur tahun 2009. Begitu juga, Flashback Trojan mengambil kesempatan daripada kelemahan yang telah ditetapkan.

Dalam hal ini, Ross Barber, Pengurus Kejayaan Pelanggan Semalt , kekal betapa pentingnya memasang kemas kini.

Adware

Adware adalah kelemahan pantas pada Mac OS. Program berkaitan Adware teruskan mendayakan setiap hari. Terutamanya, perisian anti-virus seperti perlindungan anti-malware Apple tidak mengesan Adware ini. Lebih buruk lagi, walaupun mereka dikesan, program anti-virus tidak akan sepenuhnya mengeluarkan virus. Walau bagaimanapun, adware boleh dengan mudah dielakkan oleh muat turun yang boleh dipercayai. Pastikan anda memberi perhatian penuh kepada perjanjian lesen perisian yang dipaparkan oleh pemasang. Jika anda diminta untuk memasang sesuatu yang berbeza dari perisian yang anda hendak unduh, biarkan pemasangnya.

Berhati-hati dengan java

Teknologi berasaskan Internet yang lain

Pertama sekali, eksploitasi berasaskan Flash adalah masalah lain. Isu-isu seperti ini telah digunakan pada masa lalu untuk menjangkiti Mac. Nasib baik, kandungan HTML5 telah menggantikan kandungan Flash dalam sistem semasa. Walau bagaimanapun, jika mengelakkan Flash bukanlah pilihan maka pasangkan pelanjutan ClickToFlash dalam pelayar Safari yang menyekat kandungan Flash yang tidak diingini. Sebagai alternatif, pelayar Chrome lebih selamat kerana ia mempunyai ciri "klik untuk bermain".

Selepas itu, JavaScript juga boleh memuat turun perisian berniat jahat pada mesin anda, tetapi ia tidak boleh membuka atau memasangnya. Walau bagaimanapun, ia boleh mencari cara untuk menipu anda untuk memasangnya. JavaScript menyokong pop-up yang mendakwa bahawa sistem anda telah dijangkiti dengan Trojan dan memerlukan anda memanggil nombor telefon yang diberikan untuk mendapatkan bantuan. Peringatan palsu ini berulang kali cuba menggunakan JavaScript untuk menghalang anda daripada meninggalkan laman penipuan. Isyarat sedemikian boleh dielakkan dengan memasang AdBlock dalam Chrome atau penyekat JavaScript di Safari.

Mengelakkan Trojans dan isu keselamatan lain

Di luar perkara yang dibincangkan di atas, anda harus berhati-hati untuk melindungi diri anda daripada Trojan yang biasa. Paling penting, jangan buka aplikasi atau perisian dari sumber yang tidak diketahui. Selain itu, berhati-hati dengan rangkaian wayarles terbuka. Orang yang sakit hati boleh menghantar anda fail berniat jahat melalui rangkaian.

Akhirnya, sediakan cadangan yang kerap dikemas kini. Sebaiknya, cakera keras luaran yang berbeza. Dengan cara ini, jika komputer anda dijangkiti, anda akan mempunyai pelbagai pilihan untuk mengelakkan masalah tersebut.

November 28, 2017