Back to Question Center
0

Pakar Semalt: "Bank Of America Alert-Account Suspended" Adakah Email Phising

1 answers:

Baru-baru ini, pakar-pakar telah menemui satu bentuk baru penyerang pemancingan yang digunakan untuk menipu pengguna. Mereka menggunakan notis Bank of America untuk memberitahu pengguna bahawa seseorang menggunakan log masuk yang tidak sah untuk mendapatkan akses ke akaun mereka. Mereka kemudian mencipta naratif kecemasan dari ini, menunjukkan bahawa aktiviti itu harus mengakibatkan penggantungan akaun mereka jika mereka memutuskan untuk tidak mengambil tindakan apapun. Jelas, terdapat sebab untuk penggera kerana ini adalah taktik pancingan data yang menarik pengguna ke laman web yang cuba mencuri maklumat mereka.

Michael Brown, Pengurus Kesuksesan Semalt , memberitahu bahawa pada masa lalu, penggodam telah menggunakan kaedah yang sama berulang kali. Nampaknya peraturan phishing yang melibatkan bank tertentu. Sebab mengapa mereka menggunakan kaedah ini secara mendalam adalah bahawa mereka menunjukkan keputusan, dan dalam kebanyakan kes, untuk faedah mereka. Dengan kelayakan yang tepat, serta kata laluan yang sesuai, penggodam pancingan data boleh membersihkan akaun bank seseorang.

E-mel yang mereka gunakan menyerupai satu bank yang akan dihantar. Walau bagaimanapun, untuk pengguna yang tidak dikenali, ia boleh menipu mereka untuk mempercayai bahawa ia sememangnya e-mel dari Bank of America. Di dalam e-mel, adalah akaun terperinci mengenai cara alamat IP tidak sah cuba log masuk ke akaun secara tidak sah..Ia kemudiannya mencadangkan bahawa bank akan menggantung akaun tersebut sebagai langkah keselamatan. Bagi pengguna untuk mengakses maklumat bil, terdapat URL tertanam, yang meminta pengguna untuk mengesahkan butiran pengguna. Selanjutnya, e-mel akan tamat tempoh selepas 24 jam.

Kelihatan boleh dipercayai, kan?

Phishing adalah aktiviti yang menyalahi undang-undang, yang dijalankan oleh penjahat cyber yang cuba menyamar sebagai entiti yang dipercayai. Daripada contoh yang disediakan di atas, penjahat siber menjadikannya seolah-olah mereka adalah Bank of America. Mereka mendakwa sebagai ahli pasukan perkhidmatan yang bekerja dengan bank untuk membantu pemegang akaun. E-mel phishing mempunyai satu ciri yang sama iaitu ia mengandungi lampiran atau pautan tertanam yang menggesa pengguna untuk memuat turun atau klik.

Pautan yang disediakan dalam pelencongan e-mel ke tapak web palsu yang cuba untuk memancarkan data dari pelawat. Walau bagaimanapun, berita baik untuk pengguna adalah bahawa laman web baru-baru ini telah diturunkan. Dari apa yang orang tahu mengenai tapak pancingan data, mungkin dari pakar atau pengalaman peribadi, ada kemungkinan besar apabila laman web itu hidup, ia meminta pengguna untuk mengambil bahagian dengan Butiran Bank seperti login dan kata laluan Bank of America. Mereka mungkin pergi ke depan untuk meminta lebih banyak maklumat peribadi sekiranya portal web memerlukannya.

E-mel spam dan penipuan phishing membombardir internet dan menyumbang berbilion mesej yang dihantar kepada pengguna internet dalam sehari. Sebaiknya terdapat penurunan jumlah e-mel spam yang dihantar secara global, pengguna perlu mengetahui bagaimana untuk mengesan dan melindungi diri mereka. Peraturan keemasan di sini selalu diingat untuk tidak memberikan maklumat peribadi dari orang yang bekerja melalui tapak yang kelihatan mencurigakan. Seterusnya, jika seseorang menerima e-mel yang sama dengan yang diterangkan di atas berpura-pura datang dari Bank of America, adalah penting bahawa mereka tidak mengklik padanya Source .

November 28, 2017