Back to Question Center
0

Pakar Semalt: Cara Menipu Profesional Penipuan Phishing

1 answers:

Phishing adalah kaedah penggodaman yang melibatkan menipu mangsa untuk mengklik pautan berbahaya tertentu. Atas sebab ini, terdapat banyak penyelidik dan kaedah menangani spam yang mencadangkan laman web. Sebagai contoh, kebanyakan orang mempunyai pengetahuan bahawa mengklik butang atau pautan dari e-mel samar boleh membawa kepada hack. Sebanyak maklumat ini tersedia, peretas masih kelihatan berjaya dalam serangan mereka dalam ukuran yang sama. Sebagai contoh, penggodam dari Rusia mendapat hack Yahoo menggunakan e-mel yang mengandungi Malware - ristoranti con parco giochi puglia. Pelanggaran maklumat Jawatankuasa Nasional Demokrat adalah akibat dari skrip Trojan yang hadir dalam panel pratinjau gambar. Penipuan Phishing Gmail juga menjadi biasa dengan setiap hari berlalu.

Lisa Mitchell, Pengurus Kejayaan Pelanggan Semalt memberitahu bahawa kebanyakan serangan pancingan data bergantung kepada Perisian Malware dalam lampiran atau pautan. E-mel perlu meyakinkan mangsa untuk melakukan prosedur panggilan ke tindakan atau mengklik pautan untuk mendapatkannya ke titik penggodam sistem. Beberapa kaedah yang digunakan penggodam ini adalah skrip SQL Injections dan Cross. Terdapat banyak kes di mana penipuan kad kredit menyebabkan ramai orang kehilangan wang mereka. Phishing juga boleh mendedahkan maklumat orang ke tangan penggodam. Beberapa serangan phishing biasa dalam hal ini termasuk kes-kes di mana selebriti memberikan wang kepada orang yang mengancam untuk mendedahkan gambar mereka yang digodam.

Jangan klik butiran secara buta

Fikirkan sebelum mengklik.Anda boleh mengelakkan kebanyakan serangan phishing melalui mengelakkan mengklik sebahagian besar e-mel spam.Sebagai contoh, beberapa e-mel ini boleh mengandungi virus yang dapat menjejaskan keselamatan sistem komputer anda Dalam kes lain, anda boleh mengklik pautan dan mengesahkan bahawa ia adalah milik orang sebenar. Hasilnya, anda meningkatkan kelemahan anda terhadap serangan masa depan serta serangan semasa. Beberapa penggodam menggunakan teknik seperti meletakkan butang berhenti berlangganan dalam mesej e-mel mereka Jangan mengklik pautan ini.Ini kesan hanya mengesahkan kepada penggodam bahawa alamat e-mel adalah sah dan boleh melaksanakan serangan masa depan.

Jangan muat turun lampiran tanpa mencari kesahihan mereka. Beberapa penyedia e-mel seperti Gmail mempunyai ukuran pengimbasan keselamatan untuk Trojanya dan virus, yang boleh hadir dalam e-mel. E-mel ini boleh membuka pintu untuk serangan hack. Untuk pengguna Outlook, tetapkan pratonton imej supaya tidak menjadi lalai. Keadaan ini adalah konfigurasi semasa untuk kotak e-mel tetapi boleh berbeza bagi sesetengah pengguna. Pratonton imej boleh melaksanakan beberapa skrip virus yang boleh menggodam pelayar pengguna.

Hanya sumber sah

Pastikan e-mel anda datang dari sumber yang sah. Sesetengah domain yang orang penipuan sudah ditandakan spam. Hasilnya, memadam e-mel mereka dari folder spam secepat mungkin. Selain itu, anda harus mempertimbangkan mencari kemungkinan kesalahan dalam tatabahasa penggunaan logo resolusi rendah. Dalam sesetengah kes, e-mel pancingan data bukan asal dan boleh menunjukkan ketidaksempurnaan yang serius dalam cara mereka cuba menyerupai beberapa e-mel laman web yang sah. Ia juga baik untuk memastikan pembekal e-mel mempunyai prosedur sandaran yang mantap.

November 28, 2017