Back to Question Center
0

Pakar Semalt: Cara Menyebarkan Penipuan Paypal

1 answers:

Julia Vashneva, Pengurus Kanan Pelanggan Kanan Semalt Perkhidmatan Digital, menguraikan masalah dan berkongsi pengalamannya mengenai topik tersebut.

Saya baru-baru ini memutuskan untuk menjual bot kecil saya kerana saya mempunyai sedikit masa untuk menggunakannya walaupun saya suka dengan laut. Perahu itu menarik banyak minat selain dari satu kes malang yang saya mendapat kecurigaan awal. Pertama, bot saya adalah jenama tempatan yang khusus dibuat untuk pasaran Finland. Saya hanya mendapati pelik menjualnya kepada seorang wanita di Mexico di mana ia akan menjadi satu yang aneh. Selain itu, saya tetap tertanya-tanya mengapa wanita ini mahukan model khusus ini, yang hanya terdapat di Atlantik. Berapakah kosnya untuk menghantarnya ke Mexico? Saya kemudian menganggap bot saya terlalu murah walaupun untuk memikirkan jarak penghantaran melintasi Atlantik. Walau bagaimanapun, membeli dan mengangkut bot dari Eropah tidak mempunyai kemungkinan terutamanya memandangkan bot kecil lebih murah dan mempunyai bekalan yang besar di Amerika Utara.

Anehnya, pembeli yang dikatakan menunjukkan sedikit minat dalam bot. Dia seolah-olah tidak sabar-sabar untuk membelinya tanpa mengambil pandangan fizikal peribadi pada mulanya tidak pernah mengingati hakikat bahawa hanya satu permintaan pada harga dibuat tanpa banyak keperluan untuk terperinci. Saya kemudian menyedari bahawa seorang penipu tidak akan membuat banyak pertanyaan mengenai harga apabila mereka tidak pernah mahu membayar. Sebenarnya, lebih banyak pertanyaan dipertikai pada proses pembayaran daripada bot itu sendiri atau pemilikannya..Biasanya, penjual mestilah yang menanyakan proses pembayaran sementara pembeli mencari pengesahan untuk bukti pemilikan.

Semasa memeriksa perbualan kami, saya perhatikan penggunaan bahasa jualan generik untuk memulakan perjanjian itu. Bahasa itu boleh berfungsi untuk apa-apa jenis barang yang boleh dijual di luar sana, apatah lagi bot, dan ia tidak masuk akal dan generik. Lebih jauh lagi perbincangan kami, menjadi jelas bahawa Paypal adalah satu-satunya cara pembayaran yang boleh diterima dan boleh diterima. Saya fikir ia bertujuan untuk menjadi lebih mudah untuk penipuan mereka. Saya juga mendapati pelik perlu membuat bayaran kepada syarikat kurier yang alamatnya tidak sepadan dengan syarikat penerima. Semasa perbualan kami, pembeli terus mengabaikan permintaan dan pertanyaan saya semasa menjawab hanya apabila proses terhenti. Mengetahui bagaimana kerja Paypal, saya dengan cepat menyedari perjanjian itu adalah penipuan.

Dengan pengawasan lanjut pembeli, saya menyedari pasportnya adalah British walaupun dia menggunakan alamat dan nombor telefon Mexico. Saya juga Googled gambar profilnya yang saya dapati milik seorang wanita lain di Amerika Syarikat. Ironisnya, gambar itu dipaparkan di beberapa laman web temu janji sementara wanita itu telah berkahwin mengikut tajuknya. Itu membawa saya kepada tatabanya, bagaimana seorang wanita Eropah dengan pasport British dan alamat Amerika melakukan banyak kesilapan tatabahasa dalam perbualan kita? Sekarang saya melakukan siasatan penuh, dan pasportnya gagal ujian kesahihan saya. Segala-galanya diisi oleh nama, foto, metadata dan juga tanda tangan.

Apabila ia menandatangani kontrak, dia mempunyai keberanian untuk menambah tandatangan yang berbeza daripada apa yang diberikan dalam pasportnya. Memandangkan kami tinggal di zon waktu yang berbeza, ia kelihatan aneh bahawa pembeli wanita ini menjawab semua emel saya hampir seketika. Saya mencium sesuatu yang tidak masuk akal, perbualan beralih ke tawar-menawar dan akhirnya menyebabkan kematian perlahan. Dengan cara sedemikian saya mengelakkan penipuan maut Source .

November 28, 2017