Back to Question Center
0

Pakar Semalt Menentukan Tips Anti-Malware

1 answers:
->

Malware merujuk kepada semua bentuk perisian berbahaya yang masuk ke dalam sistem komputer selalunya tanpa pengetahuan pemiliknya. Virus, adware, dan spyware adalah sebahagian daripada malware yang paling biasa. Malware boleh mengganggu atau memperlahankan operasi komputer, mencuri maklumat, membenarkan akses yang tidak dibenarkan kepada sumber sistem, menyebabkan kerapuhan atau pembekuan yang kerap dan banyak gangguan lain.

Pengarang malware biasanya menipu pengguna untuk memuat turun fail berniat jahat, dan itulah sebabnya kebanyakan jenis malware masuk ke sistem komputer tanpa disedari.

Sangat penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan untuk mengesan malware dan mencegahnya daripada menjangkiti dan merosakkan sistem anda.

Jack Miller, Pengurus Kanan Pelanggan Kanan Semalt , mentakrifkan cara yang boleh dipercayai:

1. Gunakan anti-virus terkini dan gunakan patch

Ini adalah salah satu tindakan yang paling penting setiap pemilik komputer / pengguna harus lakukan untuk memastikan komputer mereka dilindungi dari jangkitan malware. Sentiasa gunakan perlindungan anti-virus terkini dan pasang kemas kini perisian dan patch sebaik sahaja ia dikeluarkan.

Menggunakan perlindungan anti-virus yang dikemas kini juga membantu mengelakkan muat turun "drive-by" - skrip pada laman web berniat jahat yang menjalankan dan memasang malware secara rahsia.

Penting untuk anda ingat bahawa tidak semua sumber patch dan kemas kini boleh dipercayai. Sentiasa memastikan bahawa anda mendapat kemas kini perisian aplikasi daripada pembekal utama seperti Microsoft, Apple, Adobe, dan Java.

2. Jangan klik pautan atau lampiran dalam e-mel yang mencurigakan

E-mel telah digunakan untuk menyebarkan perisian hasad lama. Biasanya, e-mel yang digunakan untuk tujuan ini akan mengandungi fail malware sebagai lampiran. E-mel ini juga boleh memberikan pautan yang membawa anda ke laman web dan kemudian anda akan memasang malware secara manual atau menjalankan muat turun "drive-by". Untuk mengelakkan malware dihantar melalui e-mel:

  • Jangan klik pautan atau lampiran e-mel terbuka jika e-mel berasal dari sumber yang tidak diketahui atau tidak boleh dipercayai..
  • Walaupun anda tahu sumbernya tetapi e-mel kelihatan mencurigakan, hubungi kenalan yang pertama dan sahkan apa lampiran atau pautannya.
  • Jangan sekali-kali buka lampiran e-mel yang berakhir dengan .bat, .exe, .vbs, atau .com.

3. Berhati-hati dengan helah kejuruteraan sosial

Kejuruteraan sosial adalah teknik yang digunakan untuk menipu seseorang untuk mengambil tindakan. Ia bukan perkara yang buruk untuk dikatakan, tetapi penyebarware malware boleh menggunakannya untuk menyebarkan pautan yang berniat jahat. Mereka biasanya menggunakan pelbagai cara untuk menarik perhatian anda dan klik pautan ke tapak web berniat jahat. Sebaik sahaja anda melawat laman web ini, perisian hasad dipasang pada sistem anda.

Beberapa kaedah kejuruteraan sosial yang popular termasuk:

  • Pautan Pautan - menyediakan teaser untuk menjana minat dalam kandungan yang disediakan
  • Makluman Popup - popup yang memaklumkan bahawa peranti anda mempunyai masalah dan bahawa untuk anda membetulkannya, anda perlu mengklik amaran. Pautan boleh membawa anda ke dalam memasang perisian (yang merupakan malware). Muat turun "drive-by" juga boleh dimulakan melalui isyarat popop.
  • Pemain media - malware juga boleh disebarkan melalui pemain media dengan cara ini: mungkin anda telah melawat laman web dan mendapati video yang menarik. Tetapi untuk anda memainkannya, laman web tersebut memberitahu anda bahawa anda mesti memasang perisian pemutar media tertentu. Walau bagaimanapun, dalam erti kata yang sebenar, anda akan memasang malware.

Anda boleh mengelakkan helah ini dengan hanya tidak mengklik atau melibatkan sebarang tetingkap pop timbul yang muncul. Dan bagi perisian pemain media, tanpa mengira betapa menariknya video itu, jangan sekali-kali memasang perisian yang disyorkan di sana. Untuk memastikan peranti anda dilindungi, sentiasa pasang perisian dari laman web yang dipercayai.

4. Gunakan program perkongsian fail dengan bijak

Berkongsi laman web dan program yang mengandungi malware. Anda tidak boleh memasang malware apabila anda memasang program Peer-to-Peer (P2P). Juga, anda boleh menerima malware yang disamarkan sebagai fail video atau muzik untuk dimuat turun.

Sentiasa pastikan bahawa mana-mana perisian P2P yang anda mahu pasang disahkan bebas perisian hasad. Juga, anda tidak boleh membenarkan memuat naik P2P atau membuka sebarang fail yang dimuat turun sebelum mengimbasnya untuk virus.

Penjenayah siber akan sentiasa merekabentuk perisian yang berbahaya dan mengedarkannya untuk mencapai matlamat jahat mereka. Setiap orang perlu berwaspada untuk menjaga sistem mereka Source .

November 28, 2017