Back to Question Center
0

Pakar Semalt Menerangkan Cara Menghindari Jangkitan Malware

1 answers:

Internet telah memberi kami peluang untuk melakukan banyak perkara termasuk mendapat maklumat dari mana-mana sudut dunia. Kami telah menjadi semakin penasaran, dan kadang-kadang rasa ingin tahu kami dapat membawa kami turun lorong-lorong maya yang sangat gelap tanpa pengetahuan kami. Penganalisis keselamatan mengatakan bahawa risiko keselamatan terbesar kepada komputer pengguna adalah pengguna. Selalunya, kami melakukan atau tidak melakukan itu untuk mendapatkan peranti kami dijangkiti dengan perisian hasad.

Ross Barber, Pengurus Kejayaan Pelanggan Semalt , memastikan bahawa penting untuk mengetahui apa yang sepatutnya kita lakukan dan tidak lakukan untuk mengelakkan jangkitan malware - how much does a boat appraisal cost. Mengetahui bagaimana malware masuk ke dalam komputer adalah langkah pertama dalam peperangan menentang jangkitan malware.

Bagaimana komputer dijangkiti malware?

1. Apabila anda melawat tapak yang tidak dikenali

Adalah malang bahawa kebanyakan masa anda tidak tahu sama ada sesebuah laman web dijangkiti sebelum melawatnya. Kemungkinan komputer seseorang yang dijangkiti virus apabila mereka melawat laman web ini hampir sama. Anda boleh meminimumkan risiko mengklik pada laman web yang berpotensi berisiko dengan mengelak daripada mengklik apa-apa dan semua yang menarik perhatian anda. Selalunya, spreader malware akan cuba yang terbaik untuk meletakkan sesuatu di internet yang akan mendapat seberapa banyak orang ke tapak yang dijangkiti.

2. Memuat turun fail dari sumber yang tidak dipercayai

Oleh kerana berkongsi fail telah menjadi kebiasaan harian hampir mana-mana pengguna internet, penjenayah siber telah menemui menyebarkan perisian hasad melalui muat turun fail yang sangat berkesan. Jadi, mereka melampirkan fail perisian ke video, muzik, filem, atau perisian lain supaya mangsa tidak tahu bila fail berniat jahat masuk ke dalam komputer. Ia sentiasa bijak untuk memuat turun fail, sama ada media atau perisian aplikasi, dari sumber yang terkenal dan boleh dipercayai.

3. Apabila anda mengklik pop timbul

Mesej pop timbul mungkin iklan atau amaran tentang masalah tertentu yang komputer anda ada..Popup "amaran" adalah kaedah yang paling biasa digunakan untuk serangan Trojan. Mesej itu selalunya mengandungi beberapa arahan rawak tentang bagaimana menyelesaikan masalah ini, tetapi ia biasanya merupakan cara untuk menipu pengguna ke dalam membenarkan perisian perosak menjangkiti peranti / nya. Cukup tolaklah Popup tersebut apabila ia muncul.

4. Melampirkan lampiran e-mel sebelum mengimbas mereka

E-mel dengan lampiran perlu ditangani dengan berhati-hati. Jika e-mel adalah dari seseorang yang anda tidak tahu, jangan buka lampiran. Malah, langkah terbaik ialah memadam e-mel. Dan jika ia adalah dari seseorang yang anda tahu, tetapi lampiran kelihatan mencurigakan, jangan tergesa-gesa untuk memuat turunnya. Pertama, hubungi orang itu untuk mengesahkan lampiran dan jika anda memuat turunnya, imbasnya dengan perisian anti-malware terkini sebelum membukanya.

5. Menggunakan pemacu USB

Apabila batang USB dijangkiti, ia boleh menyebarkan perisian hasad kepada setiap komputer yang disambungkan kepadanya. Sesetengah tongkat sangat teruk dijangkiti bahawa ia boleh menyebabkan kerosakan pada keseluruhan sistem komputer anda dengan serta-merta. Untuk memastikan komputer dan fail anda selamat, hanya terima tongkat USB dari orang yang anda kenali dan SELALU mengimbas tong sebelum anda membukanya.

Langkah keselamatan internet Asas

Berikut ialah dua langkah yang tidak boleh dipandang ringan:

Memasang perlindungan virus / malware

Ini mungkin dianggap tip asas untuk terus memberi penekanan, tetapi terdapat banyak komputer, terutama komputer rumah, yang beroperasi tanpa perlindungan malware. Jika anda ingin menyimpan komputer anda selamat dari jangkitan malware, pasang perlindungan virus / malware sekarang. Anda juga boleh memasang perisian anti-virus percuma yang disediakan oleh pembekal yang bereputasi seperti Microsoft - walaupun ini bukan pilihan terbaik, lebih baik daripada tidak mempunyai perlindungan anti-malware sama sekali.

Pastikan perisian dan perisian anti-malware anda dikemas kini

Mengekalkan sistem dan perisian anda adalah langkah keselamatan internet asas yang lain. Mengemas kini sistem operasi dan aplikasi anda dengan kerap dengan pemacu terkini, kemas kini dan patch keselamatan memastikan bahawa peranti itu bebas daripada majoriti ancaman keselamatan.

Jangkitan malware boleh menjadi salah satu perkara yang paling malang yang boleh berlaku pada komputer anda atau peranti lain. Sekiranya ia berlaku, janganlah kerana kecuaian anda. Pastikan anda sentiasa dilengkapi maklumat tentang bagaimana untuk mengesan dan mengelakkan jangkitan malware.

November 28, 2017