Back to Question Center
0

Pakar Semalt Menetapkan Risiko Mengenai Media Sosial Dan Penyelesaian Yang Mungkin

1 answers:

Pada kebelakangan ini, terdapat kebimbangan mengenai kenaikan penipuan yang mensasarkan media sosial. Platform sosial ini termasuk tetapi tidak terhad kepada Facebook, LinkedIn, Twitter dan Instagram. Rupa-rupanya, media sosial merupakan salah satu platform terbaik untuk jenama pemasaran. Oleh itu, pengurus jenama tidak boleh berisiko melepaskan diri daripada mengakses sebahagian besar pihak berkepentingan mereka.

Jason Adler, pakar terkemuka dari Semalt , mengkaji pelbagai cara untuk bukan sahaja mengenal pasti risiko tetapi juga membetulkannya - phoenix home appraisal.

Risiko

Pertama, risiko yang paling biasa ialah kesilapan manusia. Ini mungkin disebabkan oleh tweeting atau phishing. Sesetengah pekerja AS yang bekerja di syarikat Airways secara tidak sengaja menyiarkan imej yang diberi nilai X. Risiko lain adalah orang yang tidak berminat dengan media sosial. Ia hampir sama dengan kesilapan manusia dan mempunyai potensi bukan sahaja menjangkiti akaun dengan virus yang berniat jahat tetapi menyebarkannya kepada pengikutnya juga. Selain itu, terdapat aplikasi berniat jahat yang datang dalam pelbagai cara dan bentuk, misalnya, malware atau adware. Serangan yang paling ketara adalah aplikasi Locky yang memungkinkan untuk mengubah fail imej dan permintaan pembayaran untuk pemulihan. Yang keempat adalah phishing yang bertindak seperti aplikasi jahat dan sedang digunakan untuk mengekstrak maklumat pengguna dan menyebarkannya kepada pengguna lain. Akhir sekali, adalah tetapan privasi, adalah penting bagi syarikat untuk melindungi akaun media sosial mereka untuk mengelakkan penggodam dengan cepat mengakses akaun mereka..

Penyelesaian Kemungkinan

Pertama sekali, perniagaan sepatutnya mempunyai dasar menyentuh isu ini. Dasar terbaik mesti menjadi salah satu yang menggalakkan pekerja berada di barisan hadapan dalam memastikan keselamatan media sosial perbadanan adalah utuh. Ringkasnya, dasar terbaik patut memasukkan cara untuk mendapatkan kata laluan yang kuat. Juga, ia mesti terdiri daripada mekanisme untuk mengelakkan pancingan data, kesilapan manusia, dan malware di antara perisian lain yang berniat jahat. Kedua, penting untuk melatih para pekerja mengenai dasar yang telah ditetapkan. Membolehkan pekerja memahami apa yang perlu dilakukan dan apa yang tidak. Satu contoh yang baik adalah organisasi Wiley yang melakukan perkara yang sama.

Selain itu, adalah penting untuk meletakkan had apabila pekerja mesti berada di media sosial. Intip di sini adalah untuk memastikan hanya orang yang betul menguruskan platform. Juga, dengan menggunakan alat seperti HootSuite, seseorang dapat berjaya mengurangkan kesilapan manusia. Akhir sekali, ia membantu dalam menghadkan pekerja kepada tanggungjawab tertentu. Di samping itu, ada juga orang yang bertanggungjawab. Adalah membantu dalam meringankan risiko bukan sahaja dan juga mengelakkan semua orang untuk bertindak sebagai pemimpin. Juga, teknologi yang selamat, dengan itu menghalang penggodaman. Salah satu cara untuk mencapai kata laluan melindungi dengan menggunakan alat kata laluan seperti LastPass.

Cara lain ialah memantau saluran, HootSuite membantu dalam menumpukan maklumat dari semua saluran ke satu sumber. Di samping itu, Bandwatch sebagai aplikasi juga boleh berguna untuk pelbagai sumber. Terakhir, perniagaan perlu menjalankan audit tetap untuk memastikan akaun itu bersih. Tiga perkara penting untuk diperiksa termasuk tetapi tidak terhad kepada ancaman, aksesibilitas dan tetapan akaun keselamatan.

November 28, 2017