Back to Question Center
0

Pakar Semalt Menghuraikan Ancaman Keselamatan Android

1 answers:

Oleh kerana komputer terus menggantikan aspek kehidupan manusia yang penting, keselamatan siber memajukan pada kadar yang membimbangkan. Semua orang mengadu mengenai isu-isu seperti malware dan virus. Dalam kes-kes lain, penggodam boleh menyasarkan platform mudah alih terdedah seperti Android dan melarikan diri dengan banyak wang. Antiviruses tidak biasa dengan peranti mudah alih seperti mereka dalam sistem operasi Windows. Lebih-lebih lagi, membiarkan banyak aplikasi berjalan di latar belakang peranti Android membunuh kelajuan RAM membuat lag peranti dan menjengkelkan untuk digunakan. Mengelakkan perisian hasad pada peranti Android adalah mungkin - free wms slots.

Oliver King, Pengurus Kejayaan Pelanggan Semalt , menerangkan beberapa langkah yang boleh menjauhkan Trojans dari telefon mudah alih kami:

Berhati-hati semasa memasang aplikasi

Selalu penting untuk memikirkan sumber aplikasi sebelum memasangnya. Contohnya, orang boleh mendapatkan aplikasi daripada vendor yang terlibat dalam penipuan internet. Beberapa kes penipuan boleh menyebabkan yang boleh termasuk mendapatkan maklumat kad kredit mangsa serta data pelanggan phishing. Untuk pengguna telefon Android, pastikan membenarkan memasang aplikasi dari kotak sumber tidak diketahui. Ciri ini datang secara lalai kerana anda mengosongkan peranti Android anda. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk menyemak ini kerana sesetengah pengeluar atau peniaga boleh merosakkan konfigurasi.

Pemuatan sampingan aplikasi boleh menjadi usaha berisiko pada sistem pengendalian Android.Ia sentiasa perlu untuk memasang aplikasi dari kedai aplikasi peranti. Pemuatan sisi merujuk kepada sumber lain aplikasi selain kedai aplikasi rasmi di mana pengguna harus mengakses semua aplikasi yang selamat. Apps di kedai mainan Google mempunyai beberapa standard kelayakan tertentu yang menjamin perlindungan penjual pembeli serta aktiviti berisiko lain.

Gunakan antivirus selamat

Sesetengah perisian anti-spyware boleh memberi manfaat kepada pengguna peranti Android. Sebagai contoh, memasang aplikasi ini boleh mengimbas malware hadir pada lampiran e-mel sebelum melanggar keselamatan telefon. Mereka juga boleh menyekat pemasangan aplikasi pihak ketiga yang boleh menyebabkan kesan berbahaya pada telefon mudah alih mangsa.

Elakkan banyak kedai aplikasi pihak ketiga

Terdapat banyak kedai aplikasi yang akan datang pada hari ini. Kedai aplikasi ini mungkin mengandungi beberapa Trojans yang boleh membuat seseorang kehilangan maklumat peribadi kepada penggodam dan penjenayah siber lain di bandar. Sebagai contoh, di China, terdapat Trojan dengan nama Gemini. Ia hadir di beberapa kedai aplikasi tempatan. Trojan ini mengumpul maklumat pengguna seperti lokasi, dan di mana dan memanggil log setiap pengguna telefon dan menghantar maklumat tersebut ke lokasi rahsia.

Kesimpulan

Keselamatan telefon dan penggunaan internet terletak pada tangan kami. Untuk memastikan keselamatan komputer atau peranti mudah alih, beberapa langkah keselamatan perlu dilakukan terlebih dahulu. Sebagai contoh, mengekalkan firmware terkini dan juga perisian antivirus yang selamat boleh menghentikan skrip berbahaya daripada melaksanakan pada sistem anda. Oleh itu, adalah perlu untuk memastikan peranti Android selamat dari beberapa serangan ini. Beberapa langkah ini adalah dalam garis panduan ini. Anda boleh menyimpan peranti anda selamat daripada virus serta mendapatkan pengalaman penyemakan imbas yang selamat.

November 28, 2017