Back to Question Center
0

Pakar Semalt Menghuraikan Cara Melawan Trafik Rogue Di Google Analitis Anda

1 answers:

Ada keadaan di mana lalu lintas penyangalan boleh dihantar ke harta Google Analytics. Lalu lintas Rogue merujuk kepada lalu lintas yang tidak diperlukan dalam statistik pelaporan seseorang. Ini semata-mata kerana lalu lintas yang jahat bukan trafik sebenar dan dengan itu memberikan data palsu yang statistik skews. Kunci untuk menamatkan ancaman ini ialah penggunaan kemasukan nama hos - 48 round table height.

Lisa Mitchell, Pengurus Kejayaan Pelanggan Semalt Perkhidmatan Digital, mentakrifkan bagaimana untuk mengelakkan lalu lintas penyangak yang menjengkelkan dan kekal selamat.

Terdapat tiga faktor utama yang membawa kepada lalu lintas yang jahat:

  • Data boleh dihantar ke akaun Google Analytics yang sama dengan trafik pelayan ujian.
  • Kod penjejakan yang sama boleh digunakan secara tidak sengaja di laman web lain yang dimiliki oleh pengguna yang sama.
  • ID hartanah boleh dirampas dan digunakan untuk menghantar data palsu yang berasal dari laman web yang tidak berkaitan.

Lalu lintas Rogue boleh dikecualikan daripada melaporkan data dengan menggunakan sama ada penapis tidak termasuk atau penapis termasuk. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk menubuhkan penapis termasuk dan menggunakannya untuk menyekat lalu lintas penyangak. Ini berguna kerana ia membenarkan laporan mengandungi hanya data yang diekstrak dari nama hos yang betul. Nama hos merujuk kepada domain di mana laman web minat dijalankan. Berikut ialah keperluan sebelum persediaan nama hos:

  • Pengesahan dari pemaju mengenai domain tapak web
  • Harus ada pandangan uji yang bertanggungjawab untuk memantau kesan penapis sebelum dipindahkan ke pandangan pelaporan utama.
  • Perlu mendapat pengetahuan mengenai cara menulis ungkapan biasa

Orang boleh mengetahui jika laporan akaun Google Analytics mempunyai sumber yang tidak diingini melalui menyemak laporan nama hos. Laporan nama hos boleh dicapai dengan menyemak akaun Google Analitis di bahagian Khalayak. Pilih pilihan teknologi yang diikuti oleh rangkaian. Ini diikuti dengan memilih dimensi utama nama hos.

Adalah mungkin untuk menerima trafik dari pelayan pembangunan jika nama hos tidak digunakan. Trafik dari https://translate.googleusercontent.com/ dan http: // webcache..googleusercontent.com/ boleh diterima dan harus diterima terutamanya kerana:

1. Mereka menunjukkan apabila perkhidmatan terjemahan Google telah digunakan di laman web

2. Mereka menunjukkan apabila pilihan "cache" telah dipilih pada hasil carian.

Bagaimana Membuat Corak Ungkapan Biasa

  • Pencipta ungkapan harus digunakan dalam penciptaan ungkapan.
  • Suatu cheatsheet sintaks harus digunakan.
  • Metacharacters harus dielakkan dengan meletakkan belakang (\) atau slash ke depan (/) di hadapan hentian penuh.

Contoh ungkapan biasa ialah freshegg \. (Co \ .uk | com) | googleusercontent. Penapis perlu diuji dengan teliti kerana sebaik sahaja data telah dikecualikan dari pandangan pelaporan, ia tidak akan dapat dipulihkan.

Bagaimana untuk menubuhkan penapis dalam paparan ujian

Adalah penting untuk memastikan bahawa penapis tidak dibawa ke hartanah yang tidak diingini dengan mengikuti prosedur penamaan nama penamaan ini:

Langkah 1

Pergi ke tetapan penapis

Langkah 2

Pada jenis penapis, pilih pilihan "termasuk termasuk"

Langkah 3

Pada pilihan "penapis medan" masukkan nama hos

Langkah 4

Pada "Corak penapis" masukkan nama hos ekspresi biasa

Ujian nama hos

Langkah-langkah berikut hendaklah dijalankan sebelum penapis digunakan pada pandangan pelaporan utama

1. Laporan masa sebenar perlu diperiksa untuk mengenal pasti isu-isu yang berlaku

2. Tunggu tempoh 2-5 hari yang bergantung kepada jumlah lalu lintas

3. Bandingkan data yang diperoleh daripada pandangan ujian dengan pandangan pelaporan

Penapis tidak boleh digunakan pada pandangan pelaporan pada hari Jumaat kerana mereka tidak akan diperiksa sehingga Isnin.

November 28, 2017