Back to Question Center
0

Pakar Semalt Menjelaskan Cara Mengecualikan Trafik Dalaman Dari Google Analitis

1 answers:

Orang ramai ingin menggunakan Google Analytics yang bebas dari web. Google menawarkan perkhidmatan untuk membantu pemilik laman web untuk mengesan dan memantau semua lalu lintas yang melawat tapak mereka untuk menghalang pemilik dari spam rujukan dan jenis spam yang lain. Adalah penting bahawa orang menyedari bahawa aktiviti mereka di laman web ini juga boleh menjana lalu lintas yang boleh diambil oleh Google Analytics dan memasukkannya ke dalam laporan. Jika seseorang tidak menyekat lalu lintas dalaman ini, tidak ada cara untuk meyakinkan bahawa hasil yang diterima adalah tepat. Menyekat lalu lintas dalaman bermaksud bahawa seseorang tidak menyertakan kunjungan mereka ke laman web ini, dan para pekerja, serta orang lain yang mempunyai akses ke tapak dari organisasi.

Satu-satunya cara yang seterusnya akan mendapat hasil trafik yang tepat tanpa skewness adalah dengan tidak termasuk lalu lintas dalaman daripada merangkak oleh analisis. Kepentingan ini adalah bahawa trafik dalaman bukan sahaja mencabar laporan lalu lintas tetapi juga kadar penukaran. Memperbaiki isu ini adalah mudah, dan pengguna boleh memilih antara dua pilihan.

Ryan Johnson, Pengurus Jualan Kanan Semalt, melihat garis panduan untuk mengikuti setiap kaedah yang dicadangkan.

Kaedah untuk Mengecualikan Trafik Dalaman

 # 1 Tiada Pengaya Penyemak Imbas Google Analitis 

Kaedah ini berfungsi sebagai salah satu kaedah paling mudah digunakan untuk mencegah trafik dalaman dari organisasi. Dengan tiada sambungan Google Analytics, tidak ada cara untuk mengesan aktiviti dalaman tersebut. Ia berfungsi dengan baik dengan penyemak imbas Firefox. Jika seseorang tidak dapat menggunakan pelanjutan, ada alternatif lain. Pengguna juga boleh menggunakan add-on opt-out Google Analytics. Ia berfungsi dengan cara yang sama seperti Tiada Google Analytics kerana ia menghalang semua lalu lintas masuk dari lalu lintas dalaman. Berbanding dengan yang terakhir, ia berfungsi untuk beberapa penyemak imbas. Pelayar ini seperti IE, Safari, Google Chrome, Firefox, dan Opera..Apabila menggunakan pelanjutan ini, sentiasa ingat perkara berikut:

 • Sambungan hanya berfungsi dengan penyemak imbas yang pengguna memasangnya. Orang tidak boleh menganggap bahawa ia berfungsi untuk semua pelayar hanya kerana ia berada dalam satu. Jika seseorang menggunakan beberapa penyemak imbas, pastikan untuk memasang add-on dalam setiap penyemak imbas ini.
 • Selain itu, reka bentuk lanjutan bukan untuk mengelakkan laman web lain daripada muncul di laporan lalu lintas. Mereka hanya mengehadkan akses oleh Google Analytics untuk semua laman web dalaman.
 • Jika ada pihak yang ingin mendapatkan maklumat Google Analytics, maka hanya lumpuhkan add-on tersebut.

 # 2 Menetapkan Penapis IP Google Analytics 

Kaedah menghalang trafik dalaman adalah sangat biasa dengan orang yang menyelamatkan integriti data lalu lintas mereka. Itulah sebabnya Google menyokong penapis untuk ipv4 dan ipv6. Dengan menyekat alamat IP statik, maka adalah mungkin untuk menghalang semua lalu lintas yang datang dari alamat IP tersebut. Inilah cara untuk melakukannya:

 • Jika seseorang ingin mengetahui alamat IP mereka, mereka harus melayari laman web CmyIP. Salin atau perhatikan alamat IP.
 • Buka Google Analytics dan pergi ke pilihan Admin.
 • Kemudian, Pilih Penapis di bawah seksyen Akaun.
 • Pilih penapis tambah, dan beri nama penapis khas baru.
 • Jenis penapis harus ditetapkan.
 • Pilih untuk mengecualikan daripada menu yang muncul dan masukkan alamat IP yang anda tidak mahu rekod lalu lintas dari.

Ini mengabaikan trafik dari satu alamat IP tertentu. Jika seseorang bercadang untuk mengecualikan pelbagai alamat IP, ikuti prosedur yang sama di atas. Walau bagaimanapun:

 • Pilih adat dalam jenis penapis.
 • Terdapat medan penapis untuk mengisi di bawah pilihan pengecualian dan pilih alamat IP.
 • Corak penapis harus memasukkan ungkapan yang sepadan dengan semua alamat IP yang ingin dikecualikan.
 • Simpan Source .
November 28, 2017