Back to Question Center
0

Pakar Semalt: Perlindungan Windows PC Terhadap Virus Dan Malware

1 answers:

Windows sentiasa berubah menjadikan kami tidak dapat mengesyorkan sesiapa program antivirus terbaik walaupun menghabiskan lebih dari 20 tahun mencadangkan beberapa program antivirus kepada orang lain. Walau bagaimanapun, konsep yang mendasari adalah bahawa lebih menyedari seseorang berisiko, semakin kurang kemungkinan dia akan mendapatkan komputernya dijangkiti dan bukan hanya menggunakan Anti-Virus.

Oliver King, Pengurus Kejayaan Pelanggan Semalt Perkhidmatan Digital, memberi pandangan mengenai panduan perlindungan PC Windows.

Ancaman perisian jahat

Tidak seperti di masa lalu, di mana amatur akan memperkenalkan perisian hasad, pada masa kini, malware menjadi perniagaan yang besar. Pertama, mereka mengumpulkan maklumat peribadi yang termasuk tetapi tidak terhad kepada butiran kewangan peribadi dan kata laluan - jimmy buffett stickers. Selain itu, mereka mengembangkan cara untuk memeras orang untuk ransomware. Untuk melawan semua ini, pastikan sandaran luar talian untuk apa yang anda anggap maklumat yang berharga.

Pengekodan dan pemeriksaan

Windows dikreditkan untuk memulakan produk AV untuk mengatasi rasa tidak selamat. Khususnya, pengenalan Inisiatif Pengkomputeran Amanah oleh salah seorang pengasas Microsoft, Bill Gates menjadikan keselamatan sebagai keutamaan tertinggi. Pada masa kini, Windows 10 menggabungkan beberapa keselamatan dan teknologi yang bertujuan untuk mengurangkan kemungkinan ancaman. Malah, adalah munasabah bagi seseorang untuk menyimpulkan bahawa java Oracle yang merupakan pengguna pihak ketiga dan perisian Adobe lain sebagai ancaman utamanya.

Selain itu, pelayar web membuat kemajuan yang besar dalam mengamankan produk mereka. Sebagai contoh, Chrome menjamin pelayar dengan kotak pasir, sebaliknya Google memperkenalkan apa yang mereka sebut sebagai 'bug program bounty 'yang menyewa pakar untuk mencari lubang gelung sama ada Chrome atau Android.Mereka membayar sejumlah besar, sehingga seratus ribu dolar AS, atau lebih daripada tiga juta tahun lepas.

Selain itu, Google telah membuat 'penjelajahan selamat' di mana seseorang boleh mengenal pasti laman web yang tidak mengandungi perisian hasad. Semua Apple Safari, Firefox, Chrome, dan Vivaldi menggunakan kaedah ini sementara Windows 10 menggunakan penapis SafeScreen. Selain itu, mereka yang menggunakan Windows 10 perlu mengemaskini pelayar mereka dengan menggunakan alat seperti Patch My PC, Inspektor Perisian Peribadi atau menggunakan Pengemas Perisian Kaspersky.

Masalah AV

Justin Schuh, ahli keselamatan Chrome, menyerang Vesselin Bontchev, seorang ahli AV. Juga, Robert O'Callahan berada di rekod menasihati orang untuk melumpuhkan perisian AV tetapi bukan Microsoft. Oleh itu, ia menjadi kebiasaan bahawa pengaturcara tidak memberi nasihat kepada orang tentang mengapa AV tidak berfungsi, kerana, dengan cara ini, mereka mendapat manfaat daripada kerjasama AV. Walau bagaimanapun, Windows tetap paling dikritik yang boleh menjadikannya alternatif terbaik.

Cara untuk mengatasi perkara ini

Pakar percaya bahawa AV bukanlah pilihan terbaik, satu cara terbaik adalah menggunakan Windows 10 dengan menggunakan penapis SmartScreen, telemetri asas, dan heuristik berasaskan awan. Kedua, gunakan Windows, bukan sebagai pentadbir tetapi pengguna biasa. Ketiga, pastikan kemas kini tetap perisian PC. Selain itu, buat semula semua data anda. Lebih-lebih lagi, lakukan jangka berkala untuk antivirus terbaik anda dan akhirnya menggunakan Windows 10 untuk menyegarkan semula, menetapkan semula dan pilihan pemulihan.

pilihan AV

Sebaliknya, bagi mereka yang tidak menggunakan Windows, terdapat beberapa AV terbaik di pasaran yang termasuk, Avast, AVG, Bitdefender, Kaspersky dan Trend Micro. Ia sentiasa dinasihatkan untuk menggunakan salah satu yang sesuai dengan keperluan anda berdasarkan prestasi.

November 28, 2017